Nicușor Dan: Marți dimineaţă o să avem cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu

Ultima actualizare: 24-01-2022 23:24
Nicușor Dan
Inquam

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că cel puţin 40% dintre autobuzele şi tramvaiele STB vor fi marţi dimineaţă pe traseu.

UPDATE: Nicușor Dan a oferit primele reacții după negocierile cu reprezentanții sindicatelor STB de la PMP: „Scopul acestei greve e altul pe care îl pretinde. Este o aventură care nu merită. Îi îndemn pe șoferi și pe vatmani să se gândească la oamenii care sunt fortați să meargă pe jos în frigul de afară. Sunt convins că o parte dintre șoferi vor reflecta și vor ieși marți la muncă. A început cercetarea penală, conform reglementărilor, conducerea STB va aplica contractele de muncă, s-ar putea ajunge la disponibilizări. Pentru cei care vor fi disponibilzați va exista o ofertă de angajare ca șoferi la STB. Șoferii care nu au vrut să circule au intrat deja într-o zonă penală. Consiliul STB și cei de la sindicat au continuat absurdul pentru că sindicatul majoritar a venit să ceară fix ce nu putea să primească, adica demisia lui Adrian Criț, directorul STB”.

"Dacă în seara asta avem cam 40% din autobuze şi tramvaie, o să avem mâine dimineaţă cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu. Eu mi-aş dori ca mâine dimineaţă această grevă să se încheie şi să avem o activitate normală de transport public", a spus Nicuşor Dan la Digi 24.

Edilul Capitalei a arătat că tot mai mulţi şoferi şi vatmani înţeleg că această "aventură" trebuie să se sfârşească.

"Eu sper să existe decizia raţională în urma discuţiei care are loc în seara asta, astfel încât greva să se oprească începând cu mâine şi toate discuţiile care sunt absolut legitime, de natură sindicală, să se poarte într-un cadru civilizat, fără ca bucureştenii să aibă de suferit", a mai spus edilul.

Nicușor Dan: „Greva STB, axată pe această chestiune absolut personală a schimbării directorului companiei”

Nicuşor Dan a explicat că, potrivit contractului colectiv de muncă, sindicaliştii nu pot cere demiterea directorului STB, şi nici invers.

"În contractul colectiv de muncă, cel care guvernează relaţia dintre conducerea STB şi sindicat, este un articol special care spune că nici sindicatul nu poate să ceară demiterea directorului companiei, nici conducerea companiei nu poate să ceară demiterea directorului sindical. Deci ăsta este unul dintre faptele absurde ale acestei greve ilegale, faptul că motivul pentru care ea a fost declanşată nu a fost o serie de chestiuni legitime, care să ţină fie de salarizare, fie de condiţiile de muncă, ci a fost axat pe această chestiune absolut personală a schimbării directorului companiei", a afirmat primarul.

El a adăugat că primăria trebuie să dea toate asigurările oamenilor din sindicat că se schimbă modul de lucru în această societate, iar pe de altă parte trebuie să rămână fermă în sensul că o decizie a instanţei de judecată trebuie să se aplice în România.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO