Grevă la STB, ziua 5. Conducerea: Caracatița din STB SA trebuie stârpită. Negocierile au eșuat luni seară
Protestul angajaților de la STB continuă și luni. Deși e sărbătoare legală, prin urmare zi liberă, bucureștenii care merg la muncă, la cumpărături ori au probleme de rezolvat vor avea de suferit.
Luni dimineață, doar o parte dintre șoferi și vatmani au ieșit pe traseu, la fel ca duminică. Cei mai mulți au rămas pe loc, pentru că sindicaliștii își mențin poziția: cer demisia directorului societății de transport, dar și pe cea a primarului Capitalei.
UPDATE 22.40 Sindicaliștii STB sunt nemulțumiți de modul în care s-au purtat negocierile și dau de înțeles că nu renunță la grevă, conform Hotnews.
”Sunt interese mari in joc. Se consideră că acest domn Criț e singurul care poate să facă reformă? Acuma ne ducem si noi sa transmitem catre salariati, dar noi o să îi informăm si vor decide”, a declarat liderul sindical Vasile Petrariu.
De cealaltă parte, reprezentanții Consiliul de Administrație acceptă că nu au ajuns la un consens cu sindicatele. Nu se știe dacă greva va continua și nu s-a stabilit data pentru o nouă runde de discuții.
“Dacă în seara asta avem cam 40% din autobuze şi tramvaie, o să avem mâine dimineaţă cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu. Eu mi-aş dori ca mâine dimineaţă această grevă să se încheie şi să avem o activitate normală de transport public”, a spus Nicuşor Dan la Digi 24.
Edilul Capitalei a arătat că tot mai mulţi şoferi şi vatmani înţeleg că această “aventură” trebuie să se sfârşească.
UPDATE 18.40 Forţele de ordine vor interveni ferm împotriva oricăror acţiuni de intimidare a angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB) care intenţionează să reia lucru, a transmis, luni seară, Prefectura Capitalei într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Prefectura Capitalei şi Primăria Municipiului Bucureşti au stabilit, în cadrul unei întâlniri de lucru pe tema grevei de la STB, o serie de măsuri, printre care intervenţia fermă a forţelor de ordine împotriva oricăror acţiuni de intimidare a angajaţilor care intenţionează să reia exercitarea dreptului la muncă.
De asemenea, s-au stabilit menţinerea dispozitivelor de jandarmerie şi poliţie în zona depourilor şi autobazelor STB, pentru prevenirea oricăror incidente în planul ordinii şi siguranţei publice; menţinerea măsurii privind suplimentarea dispozitivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, atât la interior, cât şi la exterior; asigurarea echipajelor de poliţie rutieră şi poliţie locală, în principalele intersecţii, pentru fluidizarea traficului rutier şi asigurarea de către STB a informării populaţiei în timp real cu privire la mijloacele de transport disponibile, prin intermediul aplicaţiei info Transport Bucureşti.
UPDATE 18:10 - Mijloacele de transport în comun de suprafață sunt pe traseu în proporție de 34%. Potrivit surselor Știrile PRO TV, la 18.00 au loc negocieri CA-Sindicate la sediul PMB. Apoi, la 20.00 vor fi negocieri cu Primăria, la care vaparticipa și Nicusor Dan. Între timp, greviștii par să cedeze.
UPDATE 17.30 Florin Covaci, Consilier General al Municipiului București din partea USR, a scris, pe pagina sa de Facebook, că STB se va întâlni luni seară atât cu sindicatele minoritare, cât și cu cel majoritar.
UPDATE 15.20 Conducerea STB SA a transmis ce măsuri a luat, luni, pentru deblocarea crizei actuale, ca urmare a patru tentative eșuate de comunicare și negociere cu liderii sindicali:
-Au fost notificați angajații aflați în grevă cu privire la reluarea activității de transport public;
-S-au depus plângeri penale împotriva celor care au declanșat protestul ilegal;
-Se vor aplica prevederile contractului colectiv de muncă și ale contractului individual de muncă pentru salariații care nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu în aceste zile de grevă, beneficiind bineînțeles de clemența dată de Consiliul de Administrație.
"În același timp, se fac și niște pași în viitor. Va exista o discuție cu șefii de autobaze și depouri. Caracatița din STB SA trebuie stârpită. Implicarea sindicatului la toate nivelurile de conducere a făcut posibilă declanșarea acestei greve ilegale, motiv pentru care cei responsabili vor răspunde în fața legii", a transmis conducerea STB
UPDATE 13.45 Un număr de 190 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 13:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.
Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 13:00 un număr de 78 de tramvaie, dintr-un total programat de 171, respectiv 66 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 46, dintr-un total de 491 de autobuze programate pentru luni.
UPDATE 10.20 Adrian Criț a precizat că pe lista angajaților STB care nu s-au prezentat la locul de muncă se află mii de oameni și că aceștia vor fi cercetați disciplinar, pentru că în contractul colectiv de muncă spune că un angajat care nu se prezintă trei zile consecutiv la locul de muncă va avea contractul de muncă desfăcut.
”Am luat următoarele măsuri: am notificat toţi angajaţii vis-a-vis de îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Am formulat plângeri penale împotriva celor care au declanşat această grevă ilegală. Aplicăm cu fermitate tot ceea ce este scris în Codul Muncii şi în contractul colectiv de muncă împotriva angajaţilor care nu şi-au dus la îndeplinire atribuţiile de serviciu obligaţie pe care o aveau faţă de bucureşteni", a declarat el, precizând că a făcut reclamație și pentru pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Mai mult, pe site-ul STB a fost dat un anunț de angajare. “Am pus pe site-ul companiei anunț pentru angajarea de șoferi pentru a suplini lipsa șoferilor. Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării sindicatului reprezentativ şi în continuare protestează fără să aibă nicio dorinţă. Transportul trebuie reluat", a spus Criț.
Iată anunțul pe site-ul STB: "Angajează personal calificat în meseria de conducător autobuz".
Acte necesare pentru selectarea în meseria de conducător autobuz:
Cerere angajare conform anexă;
Act de identitate original şi copie;
Permis de conducere categoria D;
Certificat de pregătire profesională a conducătorului auto;
CV europass;
Studii medii: minim 10 clase;
Experienţă în domeniul transportului de persoane dovedită cu documente: minimum 3 ani.
Criț a amintit că zilnic STB pierde aproximativ 4,8 milioane de lei din cauza grevei angajaților.
UPDATE 10.17 Directorul STB a comentat anunțul liderului sindical Petrariu care a informat că va demisiona din PSD și din CGMB.
Ce să vezi? Cineva își da demisia din consoliul general. Nu asta e soluția. Trebuiau să vină la discuție. Asta e rolul sindicatului. Nu să influențeze negativ societatea.
UPDATE 10.12 Directorul STB, Adrian Criț, a transmis că au avut patru tentative de negociere cu liderii de sindicat, dar că au refuzat.
"Obligația șefilor de baze este să înmâneze șoferilor cheile și foile de lucru. Răspund în fața legii și în fața locuitorilor. Doar așa putem să avem o societate productivă. Le mulțumesc vatmanilor și șoferilor de troleibuze care au ieșit pe traseu. Au înțeles gravitatea situației. Precizez angajaților care protestează: 'Vă rog, reluați activitatea, vă rog, respectați legea și locuitorii bucureștiuluiț. Nevoile cetățenilor sunt pe primul loc", a declarat Criț.
UPDATE 09.55 "Nu există termenul de negociere atunci când vorbim de aplicarea legii. Legea nu se negociază, legea se aplică. E vorba de Hotărârea Tribunalului Bucureşti prin care greva a fost declarată ilegală. Legea obligă angajaţii din serviciul public să asigure funcţionarea şi continuarea activităţii. De la această realitate porneşte din păcate situaţia transportului public din Bucureşti", a declarat directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, pentru Agerpres.
UPDATE 09.38 Angajații STB strânși la autobaza Titan strigă "Demisia" și "Nu vă fie frică/ Și primarul pică".
UPDATE 09.11 Vasile Petrariu care este și consilier general și membru PSD a spus că luni va renunța la aceste funcții.
“Astăzi voi anunța că mi-am dat demisa din calitatea de membru PSD și consilier general și să vină Nicușor Dan să rezolve problema”, a spus Vasile Petrariu.
UPDATE 09.08 "Am făcut o solicitare ieri (duminică - n.red.) către Consiliul de Admministrație că e singurul care ar putea să aplaneze acest conflict, am primit răspuns care au condiționat întâlnirea de oprirea conflictului. Nu vrem. Soluția de rezolvare este demisia lui Crit sau demiterea de către Consiliul de Administrație, că e singurul care poate să o facă", a declarat Vasile Petrariu.
UPDATE 09.05 Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), nu a mers la întâlnirea programată la ora 09.00.
El a transmis că luni pe traseu se află mai puține vehicule decât duminică, iar marți, când nu va mai fi zi de sărbătoare, ci zi de muncă normală va fi o mare problemă în București pentru că vor reprezenta doar 10% din vehiculele necesare.
"Astăzi sunt în traseu mai puține vehicule decât ieri și dacă protestul nu va fi oprit, în zi de lucru vor deveni 10% și va fi o poblema că va fi zi de lucru", a spus el.
UPDATE 7.50. Cu privire la întâlnirea de la ora 9.00, de luni, dintre conducerea STB, liderii sindicali au transmis: „Condiționarea întâlnirii de confirmarea în prealabil ca întreg personalul angajat să reia lucrul, este o dovadă clară că nu se dorește dezamorsarea acestui conflict. De asemenea, condiționarea unilaterală a numărului de personae care să participe la o eventuală întâlnire, este o altă dovadă că se dorește în mod formal o întâlnire”.
În răspuns, angajații au menționat: „Vom relua lucrul în momentul în care d-ul Adrian Criț nu va mai fi Director General, iar membri CA STB SA, împreună cu reprezentanții salariaților vor stabili condițiile reluării activității”.
UPDATE 7.33 La ora 7:00, erau pe traseu 148 vehicule, dintr-un total programat de 697, din nou tramvaiele şi troleibuzele fiind cele mai multe vehicule care circulau în Capitală. Numărul tramvaielor ieşite pe traseu era de 67, dintr-un total programat de 151, cel al troleibuzelor de 62 din 86 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 19, dintr-un total de 460 programate pentru luni la ora menţionată.
UPDATE 07.28 La ora 9 este programată o întâlnire între conducerea Societății de Transport București și liderii sindicali.
„La ora 9:00, Consiliul de Administraţie se vede cu conducerea sindicatului reprezentativ pentru a încerca deblocarea situaţiei existente”, a declarat Adrian Criț pentru Agerpres.
Citește și:
►VIDEO Greva STB. Ce a pățit un șofer de troleibuz după ce a ieșit pe traseu
*****
Angajații companiei de transport public din Capitală cer în continuare demisia conducerii STB și a primarului Nicușor Dan. Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu sindicaliștii, directorul companiei, Adrian Criț, a lansat un apel prin care îi roagă pe șoferi să revină la muncă.
Adrian Criț - director STB: “Rog angajații să revină pe traseu. Trebuie să se gândească la familiile lor, să se gândească la bucureșteni”.
După cinci zile de grevă, compania de transport a înregistrat pierderi semnificative, spune directorul, care ar putea duce societatea de transport în imposibilitatea de a plăti salarii, utilități și furnizori.
Adrian Criț - director STB: „Această grevă ilegală ne-a afectat foarte mult. E vorba de o sumă foarte mare care nu a fost consituită ca și venituri. Pierderile o să fie definitivate urmare a unui serviciu de audit extern, pentru că aceste pierderi vor trebui recuperate, în instanță de la cei care au declanșat această grevă ilegală.”
Pe de altă parte, liderul de sindicat susține că hotararea Tribunalul București - care a decis incetarea protestului - este incorectă. Ar fi vorba despre un protest spontan, nu de o grevă. Așa s-ar explica de nu există o listă cu semnături și procedura pentru declasarea unui conflict colectiv de muncă, solicitate de autorități. Și a cerut din nou demisia directorului STB.
Vasile Petrariu - lider de sindicat: „Oamenii au rămas pe poziție sunt determinați să meargă până la capat”.
Duminică, au iesit pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze, a scris primarul general pe o rețea socială. Nicușor Dan a punctat că s-ar fi intors la muncă mai multi șoferi și vatmani dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat. Cei care si-au reluat activitatea au fost huiduiți de colegi de-ai lor.