Avertismentul asiguratorilor pentru romanii care isi anunta concediile pe Facebook. TOPUL celor mai frecvente greseli

05-11-2014 19:41


Aproximativ 80 la suta dintre romani nu-si iau masuri de siguranta pentru locuinta si invita hotii sa-i jefuiasca. Uita geamurile deschise, usile descuiate si, mai rau, anunta pe Facebook daca pleaca in vacanta.

Oamenii risca sa ramana fara bunuri si se pot trezi ca nu sunt despagubiti de asiguratori, chiar daca au o polita valabila.

"O fortare minima si geamul se deschide si se poate patrunde in casa. In acest context, in care exista un geam deschis, asiguratorul e posibil sa nu plateasca banii ceruti de cel pagubit", explica Dumitru Cotoiu, reprezentant societate de paza si protectie.

O greseala pe care o fac multi dintre romani atunci cand pleaca de acasa. O greseala care poate sa-i lase nu doar fara bunuri, ci si fara despagubire, desi au o polita de asigurare valabila. Si asta pentru ca fapta poate fi considerata "neglijenta" de asigurator. La fel si in cazul in care uitati usa descuiata. Din pacate, nu sunt putini romanii care nu-si iau masuri de siguranta si merg pe principiul ca nu li se poate intampla ceva rau tocmai lor.

"Cred ca 80% din populatia nu-si asigura locuintele, bunurile si valorile", a mai adaugat Dumitru Cotoiu.

Cei mai vulnerabili in fata hotilor sunt locatarii de la parter in ale caror locuinte raufacatorii pot patrunde cu usurinta. Mai ales ca 74,5% dintre ei nu-si monteaza grilaje metalice la ferestre sau la gurile de aerisire.

Un sondaj realizat de asiguratori arata ca 4 din 5 romani nu si-au instalat in case un sistem de alarma. Printre ei s-a aflat si domnul Marin care a avut un magazin alimentar de cartier, pe care a hotarat sa-l inchida dupa ce hotii i-au furat aproape toata marfa.

"Nu am avut nicio masura de siguranta, nici sistem de supraveghere si nici sistem de alarma. Am zis ca nu se fura", spune Marin Stancurel, proprietarul pagubit.

O alta greseala pe care o face unul din cinci romani este ca-si anunta vacanta pe retelele de socializare.

"Nu este deloc intelept ca in perioada in care pleaca in concediu sa anunte acest lucru pe Facebook sau sa posteze poze din concediu. Dar, ca principiu, in aceste situatii se despagubesc", explica Flavius Tcaciuc, asigurator.

Totusi, daca o ancheta a politiei sau a asiguratorului dovedeste ca mesajele de pe retelele de socializare constituie neglijenta din partea asiguratului, despagubirea poate fi anulata total sau partial. Atentie asadar si la ce fel de contracte semnati cu asiguratorii.

VIDEO PROTVPLUS.RO