Greșeala făcută de personalul medical în cazul primului pacient cu COVID-19 din Capitală
Un nou caz de coronavirus confirmat, duminică după-amiază în Bucureşti. Este vorba despre iubita bărbatului al cărui test a ieşit sâmbătă pozitiv. Autorităţile ştiau deja că cei doi au intrat în contact, deşi pacientul a stat în izolare.
Primul caz de coronavirus confirmat în Capitală a adus şi primele incertitudini legate de modul în care intervine personalul medical.
Asistenta şi şoferul de pe ambulanță, care au intrat în contact cu bărbatul de 49 de ani, venit din Roma, au devenit suspecţi de coronavirus pentru că, în momentul consultului, nu au purtat echipemente complete de protecţie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
S-a întâmplat, deoarece simptomele pacientului, febră şi probleme digestive, nu se încadrau cu certitudine în lista efectelor date de prezenţa virusului în corp.
Bărbatul în vârstă de 49 de ani a venit pe 27 februarie, din Italia, de la Roma, cu o cursă de linie. Deşi nu s-a întors dintr-o zonă de focar, pacientul a decis de bună voie să stea în autoizolare acasă. A intrat însă în contact cu iubita, fiica şi prietenul acesteia.
După nouă zile de stat în casă, vineri, bărbatului i s-a făcut rău. Pentru că avea febră şi probleme digestive, a sunat la ambulanţă. A sosit un echipaj cu o asistentă şi un şofer, care l-a adus la Balş.
Aici, deşi nu avea simptome conform definiţie, dar totuşi venea din Italia, de la Roma, a fost testat. Nu a fost şi internat. Medicii l-au lăsat să plece acasă.
La mai puţin de 24 de ore testul a ieşit pozitiv iar pacientul a fost dus la institut, ca la carte, într-o isoleta. Nu la fel s-a întâmplat şi la primul transport cu ambulanţa.
Nelu Tătaru, secretar de stat MS: ''Echipajul ambulanței de la Bucureşti a venit la o solicitare de manifestări febrile cu simptomatologie digestivă, vărsături şi scaune diareice, cei de pe ambulanță au purtat mănuşi, măşti şi ochelari, nu combinezoane. Au în acest moment calitatea de contact şi vor fi evaluaţi într-o anchetă epidemiologică."
La aflarea veştii că bărbatul este infectat cu coronavirus, asistenta s-a izolat la domiciliu şi a fost testată. Dacă testul ei va fi pozitiv va începe o anchetă epidemiologica pentru că în pericol ar putea să fie şi ceilalţi pacienţi şi colegi de la Serviciul de Ambulanţă cu care a mai intrat în contact.
Mai complicată este situaţia şoferului de pe salvare care, fără să ştie, a plecat în vacanţă în Bulgaria.
Raed Arafat, secretar de stat: "Acolo sunt măsuri, se iau măsurile din ţara respectivă. Dacă el se întoarce, la noi se va lua măsură. Dacă s-au respectat regulile de igienă, şansele de a fi infectaţi în acest moment sunt mici."
După acest incident, MInisterul Sănătăţii a anunţat că lucrează la o procedură de folosire a echipamentului de protecţie pentru tot personalul medical.
Cât de curând, atât personalul din spitale, cât şi cei de pe ambulanță ar trebui să ştie clar când se impune folosirea unui echipament complet de protecţie împotriva viruslui, sau doar unele măsuri: cum ar fi mănuşile, masca şi protecţia oculară.
Aceste reguli clare ar trebui să evite astfel de momente de pericol, dar şi risipirea echipamentelor.
Apropiaţii bărbatului au fost testaţi aseară şi duşi imediat în centrul de carantină al primăriei Capitalei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, coronavirus, nereguli, cazuri confirmate,
Dată publicare:
08-03-2020 19:57