Mărturisirile unor români din Italia, după ce 16 milioane de oameni au intrat în carantină

Ultima actualizare: 08-03-2020 20:59

O stare de tensiune pune stăpânire pe Italia. Un sfert din populația țării, adică 16 milioane de oameni din Nord și din Centru, sunt în carantină.

În această zonă trăiesc şi muncesc peste 600 de mii de români. Unii dintre ei confirmă că vieţile lor sunt date peste cap.

Premierul Giuseppe Conte a mai anunţat, pentru întreaga Italie închiderea şcolilor, muzeelor cluburilor de noapte şi a altor spaţii, unde se pot aduna mulţi oameni. Bilanțul deceselor, în Peninsulă a trecut, de 230.

De la 50.000 de oameni în carnatină, acum sunt peste 16 milioane, între ei şi mulţi români. Noua zona roşie cuprinde nordul şi centrul Italiei, de unde vine în principal puterea economică a ţării.

Inclusiv Milano, capitala finaciară, şi Veneţia sunt afectate de măsură anunţată după miezul nopţii de premierul Giuseppe Conte.

Îngrozită de cele întâmplate, Daciana, care a plecat în urmă cu două săptămâni la Milano, a povestit cum oamenii care locuiesc în blocul în care are un apartament, au plecat cu bagaje speriaţi că vor rămâne închişi în case.

Daciana Rudan: ''De azi noapte de când cu decretul, am observat vecini care se grăbeau cu valizele să plece din Milano, nu mă pot abţine să nu mă gândesc că acest lucru se întâmplă şi în alte blocuri nu doar în al meu. Oamenii au luat cu asalt gările şi staţiile de autobuz din Milano şi nu pot să nu mă gândesc că mulţi sunt români. În calitate de româncă fac apel către românii din Milano şi Lombardia din dorinţa de a scăpa de virus, există riscul să-l purtaţi în ţară.''

Gabriela Vișan: ''Acum s-a creat destul de multă panică, mai ales după închiderea regiunii Lombardia din Italia, Deplasarea noastră în orice parte a lumii ar duce la amploarea virusului.''

Autorităţile italiene au anunţat că oricine locuieşte în Lombardia şi în alte 14 provincii învecinate are nevoie de permis special pentru a călători.

Roxana Mihaly: ''Atmsofera e ciudată la Veneţia. Atmosfera e apocaliptică, nu m-am gândit să vin acasă, mă gândesc să-mi protejez familia. După cum se poate observa şi vaporaşele care îi transportă pe localnici şi turişti circulă în aceste zile aproape goale.''

În Veneţia, restaurantele sunt închise, iar magazinele, inclusiv farmaciile, au grilajele trase.

Claudiu locuieşte în oraşul Piacenza din regiunea Emilia Romagna. Acolo stau în jur de 3 mii de români.  El este voluntar al Crucii Roşii.

Claudiu: ''Suntem în oraşul Piacenza. Numărul persoanelor infectate în Emilia Romagna e la 1.000 de persoane găsite pozitiv, 400 monitorizaţi la domiciliu. Nu se iese din provicie, doar în cazuri excepţionale, respectând ordonanţele speciale.''

Decretul guvernului a ajuns în presă, înaintea anunţului oficial făcut de premierului Conte. Aşadar, barurile şi restaurantele pline s-au golit rapid, dar s-au umplut gările.

Dar lucrurile pentru instituirea noii zone roşii extinse s-au urnit greu. Duminică pe la prânz nu existau controale specifice cu privire la cine călătoreşte. De pildă, se vindeau în continuare bilete de tren.

În plus, politicienii locali au reacţionat cu furie pentru că deciziile de extindere a carantinei au fost anunţate de guvern pe nepusă masă, fără o consultare.

Aşadar, deşi merg în direcţia bună, sunt greu de aplicat imediat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO