Gratie unei fundatii, zeci de copii sarmani din Cluj au ajuns, pentru prima data, pe scaunul medicului stomatolog
Datorita unei fundatii de caritate, zeci de copii din familii sarmane, care locuiesc in satele din Cluj, au ajuns pentru prima data la medicul stomatolog.
O asociatie, care incearca sa previna abandonului scolar, i-a dus pe elevi la clinica de stomatologie a Universitatii de Medicina Dentara. Aici au fost consultati si tratati gratuit, iar in sala de asteptare au invatat notiuni elementare de igiena orala.
Copiii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani sunt din comuna Aghiresu, judetul Cluj, iar cei mai multi dintre ei nu au acasa nici apa curenta si nici o baie civilizata. Pentru ca familiile lor se confrunta cu grave probleme financiare, iar in zona nu exista medici stomatologi, parintii nu si-au permis sa ii duca la medic, la oras.
Pacienta: "- Am emotii. E prima data."
Reporter:"- Parintii nu te-au adus la control?"
Pacienta: "- Nu, pentru ca nu am vrut si nu m-au durut dintii."
La 10 ani, Denisa a venit acum la primul control dentar.
Denisa, pacienta: "E prima data cand am venit la stomatolog."
Reporter: "- Ai emotii?"
Denisa, pacienta: " Nu, ca stiu ce o sa mi se faca. O sa mi se curete dintii."
Copiii au venit la stomatolog cu doamna profesoara de biologie, care ii invata la scoala notiuni de igiena corecta.
Livia Lazaric, profesoara: "- Nu e greu sa convingem parintii ca asa e normal, doar ca ei au acasa conditii mai precare. Multi nu au baie, nu au apa curenta si atunci e mai greu, dar nu imposibil."
Medicii stomatologi spun ca indicat ar fi ca cei mici sa fie adusi la primul control dentar la varsta de doi ani. Insa din pacate, din cauza saraciei, familiile ii duc pe copii la doctor doar atunci cand ii doare ceva si de multe ori cariile sunt foarte avansate.
Eugenia Badea, profesor universitar al Facultatii de Medicina Dentara Cluj: "In aceasta etapa, copiii trebuie educati si instuiti, in ceea ce priveste o igiena orala foarte buna, pentru a-si mentine starea de sanatate."
Datorita Asociatiei "Profesor Gheorghe Balaci" din Cluj cei 30 de copii vor continua sa vina periodic la control.
Flavian-Catalin Pah, Presedintele Asociatiei "Prof. Gheorghe Balaci": "Vrem sa extindem ceea ce facem acum. O sa incercam o prezenta in al treilea sat cat de curand."
Un studiu recent facut de Universitatea de Medicina din Bucuresti arata ca in Romania 4 din zece copii pana in 13 ani au carii la dintii definitivi si 90% dintre acestea nu sunt tratate.
La nivel national, arata o statistica data publicitatii de ziua igienei orale, un roman consuma in medie aproximativ o pasta de dinti pe an.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, medici, profesori, copii, saracie, facultatea de medicina, stomatologi,
Dată publicare:
26-05-2017 13:12