Localnicii din Fundatica, examinati de "caravana medicilor". "N-am mai fost la doctor de 20 de ani"
Hotarati sa-i ajute pe cei care locuiesc in satele uitate, zeci de medici specialisti, rezidenti si studenti din Brasov si-au luat aparatura si au acordat consultatii in deplasare.
Au ajuns si in Fundațica, o localitate izolata in varf de munte, unde oamenii i-au primit cu bucurie pentru ca n-au mai vazut de multa vreme un doctor.
Pentru nea Iordache, intrebarile medicilor par mai mult o gluma. La Fundatica, oamenii sunt invatati sa creasca animale in batatura si sa nu le lipseasca de pe masa carnea, iar la doctor ajung rar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alexandru Iordache, localnic: "E comuna departe de oras si foarte multa lume sufera ca medicul de aici vine doar de doua ori pe saptamana."
Caravana cu medici si studenti s-a instalat la caminul cultural din sat. Localnicii au fost consultati de cardiologi, internisti, oftalmologi sau orelisti.
Localnic:"E bine ca au venit sa ne controleze ca nu trecem pe la medic cu anii."
Reporter: "Dumneavoastra de cand nu ati mai fost? "
Localnic: "- Pai sunt ani si ani - 15, 20 de ani."
Localnic:"Si fierea o am data afara si stomacul si intestinal gros e taiat. Am 5 operatii "
Reporter: "- Ar trebui sa mergeti mai des la medic atunci".
Localnic:"Ne bucuram ca vin fara bani, fara nimic si nu trebuie sa stam la coada pe unde mergem sa ne facem analizele."
Studentii, care au organizat actiunea, spun ca unii locuitori nici nu stiau ce afectiuni au.
Alexandru Covaciu, coordonatorul proiectului: "Ce am descoperit noi, cel mai des a fost diabetul zaharat de tip doi si hipertensiune. Foarte multi nu stiau ca sufera de aceste boli si ne-am bucurat ca am putut sa le dam o mana de ajutor."
Cu 7 medici la 10.000 de locuitori, Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste accesul la serviciile medicale. Cea mai grava situatie este in mediul rural, unde sunt cei mai putini medici.