La 20 de ani de la primul transplant de ficat din Romania, numarul operatiilor a scazut dramatic. Mii de pacienti, pe liste

12-05-2017 19:16

S-au implinit 20 de ani de la primul transplant de ficat facut in Romania. Insa acest domeniu este in mare suferinta. Daca in anii trecuti medicii aveau si cate 6 asemenea interventii pe zi, acum numarul s-a redus dramatic.

De la inceputul anului, de exemplu, nu s-a facut nici macar un singur transplant de inima, desi pe lista de asteptare sunt peste 100 de pacienti. Autoritatile cred ca de vina ar fi si scandalurile din ultimul an. Oamenii si-au pierdut increderea, iar numarul donatorilor a scazut foarte mult.

Timea avea doar un an cand a primit un ficat nou. A fost primul copil care a suferit un transplant in Romania. Acum viata ei este ca a unui adolescent normal.

Timea Balagh: ''Trebuie sa am putin grija ce mananc, dar asta trebuie sa avem toti, am o viata normala.''

De mai multi ani si o alta femeie traieste cu un ficat nou. Are si un rinichi pe care l-a primit de la sotul ei. Si le multumeste medicilor care i-au schimbat viata.

In ultimii 20 de ani in spitalele din tara noastra s-au facut peste 1000 de transplaturi. Prea putine pentru numarul mare de bolnavi care sunt pe listele de asteptare. Doctorii spun ca, din pacate, numarul donatorilor a scazut dramatic in ultimul an si nici personalul medical nu este suficient.

50 de romani au murit anul trecut asteptand un organ nou. Nu au fost compatibili cu cele recoltate sau inima, ficatul ori rinichii de care aveau nevoie au venit prea tarziu.

Iar pe listele de asteptare sunt 5.565 de bolnavi. Cei mai multi, 4.826 au nevoie de rinichi. Urmeaza cei cu ficatul bolnav, 550. Alti 154 sunt pentru inima, 132 pentru pancreas si 3 pentru plamani.

In toata tara sunt 14 centre de transplant.


VIDEO PROTVPLUS.RO