Începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Ce spune Gheorghiță despre tulpina românească de coronavirus

Valeriu Gheorghiță
Guvernul României

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a oferit, marți, detalii despre vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

 

"Pentru adminirarea vaccinului copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Schema de vaccinare constă în două doze administrare la interval de 21 de zile, însă dozajul este diferit. Reprezintă practic o treime din doza folosită la cei cu grupa de vârstă peste 12 ani și la adulți, iar din acest punct de vedere datele de siguranță și de eficacitate sunt cât se poate de bune, în sensul în care vaccinarea cu schema completă la grupa de vîrstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește cazurilor de Covid-19", a spus Gheorghiță.

El a preciat că Pfizer la depus la Agenția Europeană pentru Medicamente datele studiilor clinice și se așteaptă ca la jumătatea lunii decembrie să se facă autorizarea pentru grupa de vârstă 5-11 ani. 

"Flacoanele de vaccin sunt diferite, prevăd 10 doze pe flacon, iar dozajul pe doză este o treime din doza care se folosește în momentul de față, adică 10 micrograme", a punctat el. 

Citește și
gravide
Nou apel disperat către gravide. De ce este foarte important să se vaccineze

Medicul a vorbit despre cum se va pune în practică vaccinarea copiilor. 

"Foarte probabil vom merge pe aceeași infrastructură logistică în sensul în care în centrele de vaccinare prezente vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinarea copiilor 5-11 ani, alături de aceasta va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie și suplimentar avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie. Tocmai pentru a crea o accesibilitate mai crescută această grupă de vârstă", a continuat Gheorghiță.

Medicul a precizat că vaccinarea va fi ferm recomandată celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, precum "obezitate, diabet, afecţiunile cronice renale, afecţiunile neurologice, Sindromul Down, care ştim că, din păcate, creşte riscul de zece ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar şi alte afecţiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoanele şamd, copiii care sunt în evidenţă cu tratamente care scad răspunsul imun". 

"Pentru celelelate grupe de varstă va fi recomandat vaccinul Pfizer în funcție de rapoartele de risc beneficiu și aici vom vedea, pentru că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor va face acest raport de risc beneficiu", a mai spus Valeriu Gheorghiță. 

 "Vom veni cu detalii atunci când vom ști data autorizării vaccinului și calendarul livrărilor vaccinului pentru această grupă de vârstă", a adăugat Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a oferit detalii și despre maratoanele organizate în weekenduri în Capitală și în alte localități. El a precizat că în weekendul trecut în Capitală la centrele care au participat la maraton au fost vaccinate aproape 18.000 de persoane. 

 

Gheorghiță: În zilele acestea dispare aproape o generație de bunici

 

În privința deceselor provocate de Covid, medicul spune că trendul ultimelor zile se va menține, deoarece evoluția în ATI și cea a deceselor au o întârziere de două săptămâni față de numărul de infectări noi.

"În zilele acestea dispare aproape o generație de bunici din cauza faptului că rata de vaccinare e mult prea redusă la această grupă de vârstă", a punctat el. 

 

Este posibil să apară o tulpină românească?

 

Întrebat despre pericolul apariției unei tulpini noi în România, medicul a spus că: "Pot sa apară aceste erori de copiere, să se acumuleze aceste mutații, care în final pot duce la o nouă variantă. Aceasta reprezintă evoluția virusului în rândul populației. Cred că această supoziție este mai degrabă teoretică, decât practică, dar la nivel global e posibil". 

Medicul a mai spus că am ajuns la o rată de vaccinare de 36,5%.

Gheorghiță a mai spus că din 4 octombrie până pe 31 octombrie au fost peste 1,4 milioane de persoane vaccinate și că aproape 70% din persoanele vaccinate în ultima lună sunt persoane active, cu vârstă sub 60 de ani.

 

Citește și...
Președintele Asociației Medicale Mondiale: Persoanele vaccinate cu schemă completă au nevoie de
Președintele Asociației Medicale Mondiale: Persoanele vaccinate cu schemă completă au nevoie de "booster" după 6 luni

Frank Ulrich Montgomery, medicul german care prezidează World Medical Association (WMA), a solicitat comunităţii internaţionale să utilizeze pe scară largă vaccinarea cu doze de supra-rapel ("booster") ale serurilor anti-COVID-19, informează DPA.

Nou apel disperat către gravide. De ce este foarte important să se vaccineze
Nou apel disperat către gravide. De ce este foarte important să se vaccineze

Societatea de Obstetrica și Ginecologie din România (SOGR) trage, din nou, un semnal de alarmă și încurajează vaccinarea gravidelor.

Recomandări
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă. Embargoul are ca scop reducerea veniturilor din vânzarea țițeiului pe care regimul lui Vladimir Putin le foloseşte pentru finanțarea războiului.

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă
Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.