Geoană: Ucraina trebuie să câștige acest război. Rusia se chinuie, nu va încerca nimic împotriva NATO, este prea puternic

×
Codul embed a fost copiat

Va fi un război de uzură, îndelungat, iar următoarele săptămâni vor fi determinate pentru soarta acestuia, a declarat Mircea Geoană la Știrile PRO TV. Secretarul general NATO spune că ”Ucraina poate să câștige și trebuie să câștige acest război”.  

Invitatul special al Știrilor PRO TV a fost Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.  

Andreea Esca: S-au împlinit 100 de zile de război și toată lumea se întreabă cât mai durează. Care este evaluarea dvs, când ne putem aștepta la un sfârșit?

Mircea Geoană: Va fi un război de uzură, un război de durată, dar putem spune acuma, evaluând după 100 de zile, că următoarele câteva săptămâni vor fi determinante pentru cursul acestui război de lungă durată.

Spunem asta pentru că în jur de o treime din forțele rusești mobilizate la începutul războiului sunt astăzi incapacitate, din diverse motive. Federația Rusă încearcă diverse metode de a-și recomplete resursele militare și tehnice care au fost eliminate de către ucraineni.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Au ceva progres, limitat, dar progres în Donbas și de aceea așteptăm ca aceste săptămâni să fie foarte încrâncenate, cu pierderi umane de ambele părți de această dată semnificative.

Până acuma, Ucraina, în prima fază, în jurul Kievului, a avut pierderi relativ moderate, dar acum, într-un război de altă factură- multă artilerie, multe bombardamente- sunt pierderi de ambele părți.

Cele trei mari greșeli făcute de Putin 

Andreea Esca: După un început în care și-au arătat multe slăbiciuni, rușii par să câștige teren în ultima vreme. Ce ar trebui să se întâmple ca ucranienii să iasă victorioși din acest război?

Mircea Geoană: Există în mod evident o suită de calcule greșite. Primul calcul greșit al președintelui Putin este că Ucraina îi va primi cu brațele deschise, ca eliberatori și s-au trezit că au o națiune ucraineană care se apără cu strășnicie și cu bravură.

A doua greșeală a fost cea legată de capacitatea forțelor ucrainene de a rezista. Și iată că ofensiva împotriva Kievului a eșuat lamentabil.

Iar a treia chestiune este oarecum neașteptată este că nu și-au aplicat propria doctrină de război. Adică întâi cu artilerie- ce fac acum în Donbas, le tai liniile de comunicație, înainte te duci cu spioni. Credeau că au de-a face cu o chestiune mai facilă.

Geoană: Moralul rămâne prost la ruși, trupele refuză ordinele, mulți se prefac cu au murit

Mircea Geoană: Acum, în Donbas, au un avantaj, acela că liniile de aprovizionare sunt mult mai scurte, apropiate de Rusia, nu mai au problemele de logistică pe care le-au avut într-o primă etapă. Au învățat din greșelile primei etape și acum sunt ceva mai bine organizați.

Dar moralul rămâne în continuare prost la ruși, trupele refuză ordinele, mulți dintre ei se prefac că au murit și reînvie după câteva secunde.

Ucraina trebuie să continue să își păstreze moralul și mobilizarea propriilor trupe și cred că o fac destul de bine. Continuă să solicite din partea Occidentului sprijin militar pentru acest tip de război și încep să-l primească.

Dacă vor continua să rămână la fel de eroici și plini de inventivitate, așa cum au dovedit-o până acuma și pe măsură ce vine sprijinul occidental, este foarte posibil să treacă bine de aceste câteva săptămâni. Ucraina poate câștiga acest război și Ucraina trebuie să câștige acest război.

Geoană: Au greșit o dată grosolan cu Ucraina, NATO este prea puternic pentru Rusia

Andreea Esca: În cazul cel mai pesimist, în care ucrainienii nu reușesc să facă față armatei ruse, cât de mare credeți că este pericolul ca Rusia să declanșeze totuși un război și cu NATO?

Mircea Geoană: Nu vedem astfel de intenții din partea Rusiei, de a porni un război cu NATO și trebuie s-o spunem, fără să ne facem prea mult vânt cu coada, că NATO este prea puternic și mult prea mobilizat în acest timp pentru ca Rusia să fie un pericol pentru noi sau să facă un calcul atât de greșit.

Au greșit o dată grosolan din punct de vedere strategic cu Ucraina, cu atât mai puțin ar fi acum un risc de escaladare cu NATO.

Nu au nici interes, nu au nici capabilități, este prea mare asimetria de putere dintre noi și dânșii pentru a putea să încerce așa ceva. Se chinuie cu Ucraina, o țară mult mai mică, e cu atât mai puțin de crezut că se va lua de piept cu o alianță atât de puternică.

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 100. Un soldat voluntar francez a fost ucis în luptă, au anunțat autoritățile din Hexagon

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.