Vladimir Putin spune că sancțiunile impuse Rusiei sunt echivalentul unei declarații de război

×
Codul embed a fost copiat

Rusia este la un pas să controleze complet orașul Severodonețk, și implicit, întreaga regiune Luhansk.

Ucrainenii nu vor să renunțe așa ușor și nu au de gând să se retragă complet din zonă, deși riscă să fie încercuiți. Ei încearcă să întârzie inevitabilul atacând convoaiele rusești.

Pe de altă parte, secretarul-general al NATO a declarat, după o întâlnire cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, că războiul din Ucraina se poate încheia doar la masa negocierilor.

Cât despre sancțiuni, Vladimir Putin a declarat joi că sunt echivalentul unei declarații de război.

O serie de imagini au fost filmate de o unitate a forțelor speciale ucrainene și surprind o ambuscadă întinsă unui convoi rusesc, undeva în Donbas. Ucrainenii sunt nevoiți să folosească asemenea tactici pentru că le lipsește puterea de foc a rușilor. La un moment dat, un elicopter survolează zona și e întâmpinat inițial cu liniște, apoi cu focuri de armă.

Citește și
sanctiuni rusia
"Economia rusă se prăbuşeşte" - ministrul german al Economiei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Rușii atacă în forță în toată regiunea Donbas. Potrivit ucrainenilor, inamicii lor bombardează un sat până nu mai rămâne piatră pe piatră, după trimit înainte unități de voluntari din regiunile separatiste. Abia apoi sosesc unitățile regulate ale armatei ruse. Într-unul dintre satele aflate pe linia frontului, militarii ucraineni sunt în alertă.

La mică distanță, o cruce improvizată într-o curte arată locul în care militarii au îngropat un localnic ucis într-un bombardament, în urmă cu mai multă vreme.

Pentru ruși, premiul cel mare pare să fie Severodonețk, ultima localitate din regiunea Luhansk aflată încă sub controlul Kievului. Numai că rezistența ucraineană e îndârjită. Noaptea unitățile rămase în oraș contra-atacă și-i împing înapoi pe ruși.

Au loc lupte feroce. Cât despre o potențială retragere, nu e o opțiune pentru unitatea care e implicată direct în apărarea orașului Severodonețk. În funcție de resursele disponibile, unitățile își fac treaba cu toate forțele”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene.

Bombardamentele continuă și mai departe, în regiunile din spatele frontului. Într-un sat din regiunea Harkov, eliberată recent de sub ocupație rusă, cad zilnic proiectile rusești.

Ce s-a întâmplat ieri, nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria regiunii Zolochiv. Cu câtă intensitate ne-au bombardat, a fost pur și simplu imposibil. Au început la ora 9 dimineața și până la ora 15 au ținut-o continuu”, a povestit un fermier din Zolochiv.

Ucrainenii contraatacă în regiune, pentru că rușii au mutat efective importante în Donbas, așa că ocupanții sunt nevoiți să răspundă cu bombardamente. În exploziile care fac prăpăd în zonele rezidențiale își pierd viața mulți civili.

Nu doar oamenii suferă din cauza atacurilor. În alt sat, un câine a fost salvat de militarii ucraineni din ruinele unei clădiri distruse de explozii. Animalul era în stare de șoc și abia și-a revenit.

Ucrainenii speră să primească urgent ajutoarele și echipamentele militare promise de americani, pentru a echilibra situația pe front. Lansatoarele multiple de rachete care ar trebui să vină din Statele Unite au provocat reacții vehemente la Moscova. Un parlamentar rus chiar a comentat că Rusia ar trebui să bombardeze bazele militare americane din Europa.

E vremea să luăm măsuri și să-i avertizăm (pe americani). Am făcut-o în războiul din Coreea. Am doborât 1270 de avioane americane. Lumea nu s-a sfârșit. Le-am doborât, da. Și lumea nu s-a sfârșit. E vremea să atacăm baze americane, pentru moment cele din Europa”, a spus un parlamentar rus.

Nu cred că (rușii) văd sau știu altceva în afară de Canalul Unu (televiziunea de stat a Rusiei) și de clovnul ăla de Soloviov (realizator tv). Habar nu au”, a spus un profesor de literatură.

Și alte state au promis că vor trimite noi echipamente militare Ucrainei, printre ele Danemarca și Suedia. Iar compania turcă Baykar Tech a anunțat că va trimite gratis Ucrainei drona pentru care Lituania a strans 5 milioane de euro din donații publice. Banii vor ajunge tot la Kiev, ca ajutor umanitar.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un război pe
Șeful NATO: Occidentul trebuie să se pregătească de un război pe "termen lung" în Ucraina

Ţările occidentale trebuie să se pregătească de "un război de uzură" pe "termen lung" în Ucraina, a avertizat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Washington, după o întrevedere cu preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

"Economia rusă se prăbuşeşte" - ministrul german al Economiei

Germania trebuie să depună mai multe eforturi pentru a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia, dar sancţiunile occidentale continuă să afecteze Rusia, a declarat, joi, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, scrie Reuters.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.