Vladimir Putin spune că sancțiunile impuse Rusiei sunt echivalentul unei declarații de război
Rusia este la un pas să controleze complet orașul Severodonețk, și implicit, întreaga regiune Luhansk.
Ucrainenii nu vor să renunțe așa ușor și nu au de gând să se retragă complet din zonă, deși riscă să fie încercuiți. Ei încearcă să întârzie inevitabilul atacând convoaiele rusești.
Pe de altă parte, secretarul-general al NATO a declarat, după o întâlnire cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, că războiul din Ucraina se poate încheia doar la masa negocierilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cât despre sancțiuni, Vladimir Putin a declarat joi că sunt echivalentul unei declarații de război.
O serie de imagini au fost filmate de o unitate a forțelor speciale ucrainene și surprind o ambuscadă întinsă unui convoi rusesc, undeva în Donbas. Ucrainenii sunt nevoiți să folosească asemenea tactici pentru că le lipsește puterea de foc a rușilor. La un moment dat, un elicopter survolează zona și e întâmpinat inițial cu liniște, apoi cu focuri de armă.
Rușii atacă în forță în toată regiunea Donbas. Potrivit ucrainenilor, inamicii lor bombardează un sat până nu mai rămâne piatră pe piatră, după trimit înainte unități de voluntari din regiunile separatiste. Abia apoi sosesc unitățile regulate ale armatei ruse. Într-unul dintre satele aflate pe linia frontului, militarii ucraineni sunt în alertă.
La mică distanță, o cruce improvizată într-o curte arată locul în care militarii au îngropat un localnic ucis într-un bombardament, în urmă cu mai multă vreme.
Pentru ruși, premiul cel mare pare să fie Severodonețk, ultima localitate din regiunea Luhansk aflată încă sub controlul Kievului. Numai că rezistența ucraineană e îndârjită. Noaptea unitățile rămase în oraș contra-atacă și-i împing înapoi pe ruși.
„Au loc lupte feroce. Cât despre o potențială retragere, nu e o opțiune pentru unitatea care e implicată direct în apărarea orașului Severodonețk. În funcție de resursele disponibile, unitățile își fac treaba cu toate forțele”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene.
Bombardamentele continuă și mai departe, în regiunile din spatele frontului. Într-un sat din regiunea Harkov, eliberată recent de sub ocupație rusă, cad zilnic proiectile rusești.
„Ce s-a întâmplat ieri, nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria regiunii Zolochiv. Cu câtă intensitate ne-au bombardat, a fost pur și simplu imposibil. Au început la ora 9 dimineața și până la ora 15 au ținut-o continuu”, a povestit un fermier din Zolochiv.
Ucrainenii contraatacă în regiune, pentru că rușii au mutat efective importante în Donbas, așa că ocupanții sunt nevoiți să răspundă cu bombardamente. În exploziile care fac prăpăd în zonele rezidențiale își pierd viața mulți civili.
Nu doar oamenii suferă din cauza atacurilor. În alt sat, un câine a fost salvat de militarii ucraineni din ruinele unei clădiri distruse de explozii. Animalul era în stare de șoc și abia și-a revenit.
Ucrainenii speră să primească urgent ajutoarele și echipamentele militare promise de americani, pentru a echilibra situația pe front. Lansatoarele multiple de rachete care ar trebui să vină din Statele Unite au provocat reacții vehemente la Moscova. Un parlamentar rus chiar a comentat că Rusia ar trebui să bombardeze bazele militare americane din Europa.
„E vremea să luăm măsuri și să-i avertizăm (pe americani). Am făcut-o în războiul din Coreea. Am doborât 1270 de avioane americane. Lumea nu s-a sfârșit. Le-am doborât, da. Și lumea nu s-a sfârșit. E vremea să atacăm baze americane, pentru moment cele din Europa”, a spus un parlamentar rus.
„Nu cred că (rușii) văd sau știu altceva în afară de Canalul Unu (televiziunea de stat a Rusiei) și de clovnul ăla de Soloviov (realizator tv). Habar nu au”, a spus un profesor de literatură.
Și alte state au promis că vor trimite noi echipamente militare Ucrainei, printre ele Danemarca și Suedia. Iar compania turcă Baykar Tech a anunțat că va trimite gratis Ucrainei drona pentru care Lituania a strans 5 milioane de euro din donații publice. Banii vor ajunge tot la Kiev, ca ajutor umanitar.