Moscova anunţă că dispune de o grupare navală importantă de desant în Marea Neagră
Pentru prima oară în Marea Neagră operează o grupare navală de desant rusească alcătuită din 12 vase mari de debarcare, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS.
Armata ucraineană, citată de publicaţia Focus.ua, susţine că nu a observat în ultimul timp nave de desant ruseşti în Marea Neagră, Agerpres.
Vezi live text războiul din Ucraina. Ultimele stiri din ziua 100
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gruparea navală de desant a Forţelor maritime ruse, formată din şase nave mari de desant din cadrul Flotei Nordului şi Flotei din Marea Baltică, precum şi din şase vase mari de debarcare ale Flotei ruse din Marea Neagră "este pregătită pentru îndeplinirea sarcinilor prevăzute în cadrul unei operaţiuni militare speciale", a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă.
Componenta navală a Flotei ruse a Nordului este alcătuită din navele de desant "Piotr Morgunov", "Olengorskii gorniak" şi "Gheorghi Pobedonoseţ"; cea din Marea Baltică este reprezentată de vasele de debarcare "Koroliov", "Minsk" şi "Kaliningrad", potrivit aceluiaşi responsabil rus.
Din componenţa grupului naval al Flotei ruse din Marea Neagră fac parte navele de desant "Ţezari Kunikov", "Novocerkassk", "Azov", "Iamal" , "Orsk" şi "Nikolai Filcenkov", conform sursei menţionate.
TASS notează că nu dispune de o confirmare oficială a acestor informaţii.
Anterior, serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră indicase că şase nave mari de desant ale flotei nordice şi baltice au intrat în Marea Neagră chiar înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina la 10 februarie, aminteşte publicaţia ucraineană Focus.ua.
La 2 iunie, centrul de presă al Comandamentului operativ "Sud" al armatei ucrainene a comunicat că nu au fost observate nave de desant ruseşti în Marea Neagră, dar că a crescut la trei numărul navelor ruse care ameninţă cu atacuri cu rachetă teritoriul ucrainean.
În aprilie, serviciile de informaţii britanice apreciau că din cauza pierderii navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră - crucişătorul de rachete Moskva - precum şi a navei de desant Saratov, poziţiile forţelor navale ruse în Marea Neagră au slăbit semnificativ.
La sfârşitul lunii mai, Kievul anunţase că a primit rachete antinavale de tipul Harpoon, care şi-au demonstrat eficienţa în timpul acţiunilor militare din Golful Persic. Potrivit şefului administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, aliaţii au transmis atât de multe rachete încât Ucraina este de acum capabilă să scufunde întreaga flotă rusă din Marea Neagră, notează Focus.ua.
Pe de altă parte, Forţele maritime ucrainene, citate de agenţia de presă ucraineană Ukrinform, au declarat vineri că în apropierea Sevastopolului - 'ocupat temporar de Rusia' - navele de război ruseşti folosesc drept scut vase şi ambarcaţiuni civile pentru a nu fi atacate.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, marea neagra, razboi in ucraina, moscova,
Dată publicare:
03-06-2022 12:37