Fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, condamnati la inchisoare pentru ca ar fi primit spaga

Ultima actualizare: 04-11-2016 07:06

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat de magistratii Curtii Supreme la 8 ani de inchisoare, in timp ce fiul sau, deputatul Vlad Cosma, a primit 5 ani de inchisoare, intr-un dosar de coruptie.

In acelasi dosar, au fost condamnati si omul de afaceri Razvan Alexe si fostul director al Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu, la 2 ani si 6 luni, respectiv, 6 ani de inchisoare.

Potrivit minutei deciziei, citata de Agerpres, instanta a dispus confiscarea de la Razvan Alexe a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Vlad Cosma - a sumei de 1.260.042,85 lei, de la Mircea Cosma - 1.890.064,27 lei, de la Daniel Adrian Alixandrescu - 130.000 lei si de la fiecare dintre inculpatii Mircea Cosma si Daniel Adrian Alixandrescu - cate 1.816.821,49 lei.

De asemenea, judecatorii au decis sa mentina sechestrul asigurator instituit de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor Razvan Alexe, Vlad Alexandru Cosma, Mircea Cosma si Daniel Adrian Alixandrescu.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe deputatul Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenta, si pe presedintele CJ Prahova, la data faptelor, Mircea Cosma, pentru luare de mita si abuz in serviciu.

Impreuna cu cei doi, au mai fost deferiti justitiei omul de afaceri Razvan Alexe, acuzat de trafic de influenta si dare de mita, si directorul Directiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, la data faptelor, Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu.

Potrivit DNA, in perioada 2010 - 2013, presedintele CJ Prahova Mircea Cosma a derulat o activitate infractionala de natura a prejudicia bugetul public al judetului, in favoarea unor interese private, antrenand intr-un circuit ilicit, sustinut si de reprezentantii societatilor comerciale favorizate - denuntatori in cauza, mai multe persoane printre care si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma.

"In concret, contra unor sume de bani - reprezentand, initial - pretul unor contracte de vanzare-cumparare terenuri supraevaluate si ulterior - un procent din castigul asigurat celor 3 societati comerciale, inculpatul Cosma - uzand de prerogativele conferite de functia detinuta la nivelul autoritatii publice judetene si beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu - functionar public avand calitatea de director al unor departamente 'cheie' in CJ Prahova, a facilitat castigarea de catre cele trei societati a procedurilor de achizitie publica organizate de Consiliul Judetean ca entitate achizitoare de lucrari si servicii, dar si decontarea cu prioritate a altor lucrari deja efectuate", arata DNA.

Interventia reprezentantilor societatilor la seful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei firme, in prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma si Razvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care si-au traficat influenta avuta asupra lui Mircea Cosma contra unui 'comision' impartit intre ei. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO