Fostul consilier prezidential Ioan Talpes neaga orice discutie privind inchisorile CIA din Romania. Ce spunea acum 6 luni

Ultima actualizare: 27-09-2015 07:29
Ioan Talpes, fost consilier prezidential

Scandalul centrului de detentie CIA de pe teritoriul tarii noastre este departe de a se incheia. Ioan Talpes, fost consilier al presedintelui Iliescu, contrazice declaratiile facute in trecut.
 

Romania nu a avut niciodata vreo oferta de deschidere sau oferire a unei inchisori, a declarat joi pentru Agerpres fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationala Ioan Talpes. Potrivit acestuia, exista incercarea de a se da acestei situatii o cu totul alta imagine. "Romania nu a avut niciodata vreo oferta de deschidere sau oferire a unei inchisori (n.r. CIA). Nu exista. Cu Romania nu s-a discutat asa ceva", a precizat Ioan Talpes.

Fostul sef SIE a confirmat ca va avea o discutie cu reprezentantii Comisiei LIBE din Parlamentul European, fara a da alte detalii in acest sens. Vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a afirmat, la inceputul lunii septembrie, ca membrii Comisiei de politica externa se vor intalni cu reprezentanti ai Comisiei LIBE pentru a discuta pe tema "practicilor de tortura privind locurile secrete de detentie ale CIA" si a recomandarilor Rezolutiei PE pe acest subiect.

Ce scrie in raportul Senatului american despre inchisoarea CIA din Romania

In luna aprilie a acestui an, Talpes, dar si cel pe care l-a consiliat, fostul presedinte Iliescu, aveau insa o viziune diferita asupra acestui caz. „Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", a declarat atunci Ion Iliescu pentru publicatia germana Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu". "Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat fostul sef de stat, "Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat Iliescu. "In acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv”.

Ioan Talpes a confirmat, potrivit Der Spiegel, afirmatiile lui Ion Iliescu. Fostul consilier a spus ca Iliescu i-a dat "mana libera" sa se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA. Talpes a precizat ca locatia a fost oferita in Bucuresti, fiind utilizata in perioada 2003-2006, si a spus ca acest sediu nu mai exista in prezent. Potrivit fostului consilier prezidential, autoritatile romane ar fi transmis CIA ca nu asteptau informatii despre activitatile desfasurate in acel sediu. "Nu am vazut personal locatia. Eram constienti ca puteau fi lucruri periculoase", a spus in aprilie Talpes, potrivit Der Spiegel.

Iar in septembrie 2013, acelasi Ioan Talpes a declarat, dupa ce a fost audiat la Parchetul instantei supreme: "Mi s-a recomandat sa pastrez confidentialitatea acestei discutii avute referitoare la problema inchisorilor de pe teritoriul Romaniei". Declaratia venea in contextul in care fostul consilier era audiat ca martor in cazul sirianului Muhammad al-Nashiri, care a reclamat la CEDO ca a fost detinut intr-o inchisoare CIA de pe teritoriul tarii noastre.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO