Ponta: Nu stiu despre ce inchisori CIA este vorba. Vom studia rezolutia PE si facem tot ce e normal

Ultima actualizare: 14-10-2013 06:47
Victor Ponta

Autoritatile romane vor studia rezolutia Parlamentului European privind declansarea unei anchete legata de implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA si vor face tot ce e normal pe plan european sau international, spune premierul Victor Ponta.

"Sincer, nu stiu despre ce inchisori e vorba si, in mod sigur, cred ca s-au intamplat cu mult inainte de a ma apropia eu de functia de prim-ministru. O sa studiem ce s-a decis si vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau international", a spus Ponta.

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezolutie prin care cere autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independenta, impartiala, detaliata si eficienta" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA.

Totodata, ei cer, din nou, institutiilor UE si statelor membre sa investigheze in detaliu operatiunile CIA.

Europarlamentarii sunt "foarte dezamagiti" de refuzul Comisiei Europene de a raspunde substantial la recomandarile facute de Parlament in rezolutia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzatiile de utilizare a statelor europene pentru transportul si detentia ilegale de prizonieri. Aceste recomandari sunt reintegrare in rezolutia adoptata joi. Printre altele, membrii PE cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de unele tari prin colaborarea cu CIA.

Parlamentul reitereaza si recomandarile sale catre Consiliu, cerandu-i sa faca o declaratie de recunoastere a implicarii statelor membre in programul CIA.

Rezolutia are ca adresa 13 state membre: Lituania, Romania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franta, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia si Slovacia.

Astfel, PE "indeamna autoritatile romane sa deschida rapid o ancheta independenta, impartiala, cuprinzatoare si eficienta, sa gaseasca toate documentele lipsa din anchetele parlamentare si sa coopereze pe deplin cu CEDO in cazul Al Nashiri".

Rezolutia are caracter non-legislativ.

Fostul consilier prezidential Ioan Talpes a fost audiat, la 17 septembrie, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor, in dosarul in care sirianul Muhammad al-Nashiri a reclamat detinerea sa intr-o inchisoare CIA din Romania.

Talpes a declarat, la iesirea din sediul Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca a fost citat pentru a da declaratii in calitate de martor in cazul al-Nashiri. El a precizat ca procurorii i-au recomandat sa nu dea detalii despre cele discutate.

"Mi s-a recomandat sa pastrez confidentialitatea acestei discutii avute referitoare la problema inchisorilor de pe teritoriul Romaniei", a spus Talpes.

Intrebat daca a fost chemat sa dea declaratii in calitate de fost sef al Serviciului de Informatii Externe, Ioan Talpes a spus ca nu se afla la conducerea SIE la momentul la care al-Nashiri a facut referire in plangerea la Parchet, ci era consilier prezidential pe probleme de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Parchetul instantei supreme arata, in februarie, intr-un raspuns la solicitarea agentiei MEDIAFAX, ca investigatia autoritatilor romane privind plangerea sauditului Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri care reclama detinerea intr-o inchisoare CIA din Romania se afla in faza actelor premergatoare.

In 29 mai 2012, avocatul lui al-Nashiri a inaintat in numele acestuia o plangere penala procurorului general al Romaniei, in care reclama detentia secreta, rele tratamente aplicate clientului sau, precum si procedura de extradare. In 20 iulie 2012, procurorul general a informat ca plangerea a fost inregistrata, precum si faptul ca cercetarile sunt intr-un stadiu preliminar.

In 2 august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa) a depus o reclamatie in numele lui Abd al Rahim al-Nashiri (47 de ani) impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Abd al Rahim Hussayn Muhammad al Nashiri este reprezentat in fata CEDO de catre JA Goldston - avocat, membru al Baroului New York si directorul executiv al Open Society Justice Initiative (OSJI), R. Skilbeck - avocat pledant, membru al Baroului Angliei si tarii Galilor si director Litigii de OSJI, A. Singh - avocat, membru al Baroului New York si ofiter superior juridic la OSJI, si, de asemenea, de N. Hollander - avocat, membru al Baroului New Mexico, potrivit plangerii depusa la CEDO.

Curtea a comunicat documentatia Guvernului roman la 18 septembrie 2012.

Guvernul roman trebuia sa raspunda unei serii de intrebari, respectiv daca in perioada cuprinsa intre 6 iunie 2003 si 6 septembrie 2006 al-Nashiri a fost detinut intr-un centru de detentie secret in Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO