Ion Iliescu, pentru Der Spiegel: Am aprobat o cerere privind "o locatie" a CIA in Romania. Ce spune Ioan Talpes

Ion Iliescu, George W. Bush
Mediafax

Ion Iliescu afirma, intr-un interviu acordat Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu", in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie.

Fostul presedinte sustine ca detaliile proiectului au fost stabilite de Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale, scrie Der Spiegel, conform Mediafax. In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii.

"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", a declarat Ion Iliescu pentru Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu". "Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat fostul sef de stat, care a fost presedinte in perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 si 2000-2004.

"Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat Iliescu. "In acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.

Citește și
cover centru de detentie CIA in Romania
Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
La randul sau, fostul sef al Administratiei prezidentiale, Ioan Talpes, a confirmat, pentru Der Spiegel, afirmatiile lui Ion Iliescu. El spune ca presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a dat "mana libera" sa se ocupe de problema oferirii unui sediu destinat CIA. Talpes a precizat ca locatia a fost oferita in Bucuresti, fiind utilizata in perioada 2003-2006, explicand ca acest sediu nu mai exista in prezent.

Potrivit fostului consilier prezidential, autoritatile romane ar fi transmis CIA ca nu asteptau informatii despre activitatile desfasurate in acel sediu. "Nu am vazut personal locatia. Eram constienti ca puteau fi lucruri periculoase", a spus Talpes, potrivit Der Spiegel.

Fostul presedinte Traian Basescu a negat, saptamana trecuta, afirmatiile unui jurnalist care a sustinut ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA unde au fost torturati oameni, subliniind ca nu exista "o proba" ca au functionat pe teritoriul tarii noastre astfel de centre de detentie. Intrebat vineri seara la Realitatea Tv daca au fost inchisori CIA in Romania unde s-au torturat oameni, fostul sef al statului a spus ca nu stie. Intrebat daca a citit raportul Congresului SUA privind inchisorile CIA din intreaga lume, Basescu a confimat, dar a precizat ca "nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat astfel de inchisori".

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute. Versiunea publica a raportului elaborat de Comisia senatoriala de Informatii a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detentie construit de CIA in Romania este "BLACK" ("NEGRU"). Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde".

Pornind de la aceasta informatie, din document ar rezulta ca Agentia Centrala de Informatii din SUA a semnat, in anul 2002, un acord cu o institutie decizionala de rang inalt din Romania (neidentificata in versiunea publica a documentului) pentru gazduirea unei inchisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru constructia centrului de detentie au fost de ordinul milioanelor de dolari. "In anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu ... din tara ... pentru a gazdui un centru de detentie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din tara ... sa identifice modalitati de sustinere a ... in tara ... (...) Primii detinuti CIA au inceput sa fie transferati la Centrul de detentie NEGRU in toamna anului 2003", se arata in raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre inchisoarea secreta din Romania, iar ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabila" aceasta situatie, cerand clarificari si asigurari ca nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

Dupa publicarea raportului Senatului SUA, MAE preciza, pe 16 decembrie 2014, ca autoritatile romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora acuzatiile aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora. Un raport al Consiliului Europei prezentat in 2006 confirma existenta unui centru secret de detentie al CIA in Romania, in cadrul programului Agentiei Centrale de Informatii de "extradari extraordinare" vizand suspecti de terorism. in decembrie 2011, organizatia Amnesty International a cerut Romaniei sa redeschida investigatia privind centrul de detentie al CIA, dupa ce presa internationala a dezvaluit ca inchisoarea ar fi fost in Bucuresti.

In octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cerea autoritatilor romane declansarea rapida a unei anchete "independente, impartiale, detaliate si eficiente" privind implicarea Romaniei in programul inchisorilor CIA. In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca autoritatile romane vor studia rezolutia PE si vor face tot ce e normal pe plan european sau international. "Sincer, nu stiu despre ce inchisori este vorba si, in mod sigur, cred ca s-au intamplat cu mult inainte de a ma apropia eu de functia de prim-ministru. O sa studiem ce s-a decis si vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau international", spunea Victor Ponta in octombrie 2013.

Norica Nicolai: Afirmatia lui Iliescu confirma colaborarea "absolut justificata" intre servicii, dupa 9/11

Norica Nicolai a declarat, pentru Mediafax, ca afirmatia lui Iliescu privind solicitarea SUA referitoare la un centru CIA in Romania confirma o colaborare "absolut justificata" intre serviciile de informatii dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Norica Nicolai a precizat si ca ca nu exista dovezi in acest sens.

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, joi, pentru Mediafax, ca afirmatia fostului presedinte Ion Iliescu ca ar fi existat pe teritoriul Romanei centre CIA "confirma o colaborare intre serviciile de informatii absolut justificata pentru ca eram imediat dupa atacurile teroriste de la World Trade Center".

Pe de alta parte, Norica Nicolai a precizat ca "raman in vigoare" concluziile comisiei parlamentare pe care a condus-o si care a stabilit in 2006 ca nu exista "nicio dovada care sa arate ca ar fi functionat in Romania un centru de detentie al CIA".

"Daca a existat (un centru CIA) trebuie intrebate autoritatile romane", a mai spus europarlamentarul Norica Nicolai.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Reactia CIA la raportul Senatului American:
Reactia CIA la raportul Senatului American: "Am contribuit la mentinerea securitatii in SUA; Suntem mandri de acest lucru"

Agentia Centrala de Informatii nu era pregatita sa detina suspecti de terorism, au fost aplicate reforme pentru evitarea tehnicilor brutale de interogare si suntem mandri ca am contribuit la mentinerea securitatii in Statele Unite, afirma John Brennan.

Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri
Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri

Ancheta legislativului de la Washington asupra activitatilor CIA pe glob a dezvaluit detalii despre modul in care spionajul american si-a asigurat colaborarea autoritatilor de la noi pentru functionarea "centrului de detentie NEGRU"

Dezvaluiri despre inchisoarea CIA din Romania. Ce hobby avea organizatorul atentatelor de la 9/11
Dezvaluiri despre inchisoarea CIA din Romania. Ce hobby avea organizatorul atentatelor de la 9/11

CIA i-a permis lui Khalid Sheikh Mohammed (KSM), organizatorul atentatelor din 11 septembrie, detinut intr-o inchisoare secreta din Romania, sa realizeze schita unui aspirator pentru a-l mentine sanatos din punct de vedere psihic.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.