Fotografii din inchisorile secrete CIA, inclusiv din Romania, detinute de procurorii americani. Ce infatiseaza imaginile

Ultima actualizare: 01-07-2015 07:12
Cover CIA

Procurori militari americani au aflat in acest an despre un numar impresionant de fotografii - circa 14.000 - de la inchisorile secrete ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) de pe teritoriul altor tari, inclusiv din Romania.

Acest lucru s-a intamplat in timp ce analizau materialul strans pentru ancheta Senatului SUA privind programul de interogare al CIA a suspectilor de terorism, au declarat oficiali americani, relateaza Washington Post.

Imaginile, in format electronic, prezinta cadre din interiorul si exteriorul inchisorilor in care CIA a retinut suspecti Al-Qaida dupa atentatele de la 11 septembrie din SUA, insa nu prezinta interogatorii ale detinutilor, inclusiv torturarea unor suspecti care au fost supusi unor tehnici brutale, precum simularea inecului.

Cele mai multe fotografii prezinta inchisori secrete din Thailanda, Afganistan si Polonia.

Exista mai putine fotografii de la inchisorile din Romania si Lituania, care au fost folosite printre ultimele, inainte de a fi inchise in 2006. In imagini se pot vedea detinuti dezbracati in timpul transportului, au afirmat oficiali americani, care au facut aceste declaratii sub rezerva anonimatului.

Fotografiile arata de asemenea membri ai personalului CIA si ai serviciilor de informatii straine, precum si pe psihologii Bruce Jessen si James Mitchell, doi dintre arhitectii programului de interogare.

Washington Post afirma ca guvernul american se va opune probabil oricarei solicitari de a preda fotografii cu ofiteri CIA sau alti membri ai personalului, argumentand ca securitatea acestora ar putea fi pusa in pericol.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO