Focar de coronavirus la un cămin de bătrâni din București. "Eroarea umană" a costat deja 3 vieţi

Ultima actualizare: 27-07-2020 20:27

Un nou focar de coronavirus ia amploare și într-un cămin de vârstnici din București: 35 de bătrâni au fost confirmați pozitiv, iar 3 dintre ei au murit deja.

 

Șefa centrului acuză Direcția de Sănătate Publică București că a întârziat testarea, în timp ce DSP susține că a respectat protocolul și că centrul ar fi anunțat târziu cazurile.

Mai mult, unul dintre rezidenți a stat 5 zile în centru, deși fusese confirmat pozitiv. Conducerea centrului spune că Institutul Balș, unde a fost testat, a uitat să anunțe rezultatul.

Spitalul a confirmat luni că a fost vorba despre o eroare umană.

Pe 11 iulie, o bătrână din centru a început să se simtă rău și a fost trimisă la Spitalul Elias.

În 24 de ore a fost confirmată pozitiv. Directoarea centrului susține că a doua zi a cerut DSP-ului testarea tuturor vârstnicilor și a personalului.

Probele au fost recoltate abia pe 15 iulie, însă DSP a decis să treacă pe lista de testare doar bătrânii de pe etajul celui infectat, adică o treime din cei peste 100 de rezidenți ai căminului.

 

”Ni s-a spus că nu aveau fonduri”

 

Rezultatele au venit pe 17 iulie. 7 pacienți și 2 infirmiere erau pozitivi. Timp de 5 zile au avut contact cu restul oamenilor din clădire, rămași netestați.

Reporter: De ce nu au testat tot căminul?
Iuliana Căpraru, directoare centru de bătrâni: Pentru că nu aveau teste și timp.
Reporter:
Așa v-au spus?
Iuliana Căpraru: Da. Noi am insistat la DSP și la un moment dat, în final, ni s-a spus nu avem fonduri, nu avem voie să mai testăm că e Curtea de Conturi pe capul nostru. Cineva din DSP ne-a spus că oricum dacă nu făceam tot tam tam-ul ăsta ideea era că ei să rămână în cămin, deci să nu mai plece nimeni din cămin respectiv cei pozitivi”.

Reporter: Este adevărat că cineva din DSP a transmis centrului că ar trebui că bătrânii covid pozitivi să rămână acolo?
Dr. Florentina Iacobi, director adjunct DSP București: .....
Reporter: De ce ați ales să testați doar un singur etaj?
Dr. Florentina Iacobi, director adjunct DSP București: ....”.

Abia pe 18 iulie se fac teste și pentru ceilalți bătrâni la Institutul Matei Balș. Rezultatele sunt gata 4 zile mai tărziu.

Timp în care, din nou, nu se știe cine a avut contact cu cine. Încă 19 bătrâni sunt pozitivi, doar că în spitale nu mai sunt locuri așa că rămân în clădire o jumătate de zi.

Iuliana Căpraru, directoare centru de bătrâni: ”Am reușit să-i trimitem la spitale în cursul nopții, între 10 și 4 dimineața, o noapte întreagă au fost duși pacienții”.

Sâmbăta, 25 iulie, un alt bătrân se simte rău și este trimis la Balș. Reprezentanții centrului află cu stupoare că și el era pozitiv, însă când s-au făcut testele el nu a fost trecut pe listă.

Iuliana Căpraru, directoare centru de bătrâni: Și de acolo am fost sunate și ni s-a reproșat că de ce a ajuns domnul la spital sâmbătă, când dânsul e pozitiv de o săptămână, după analize am constatat că dânsul nu fusese pe lista cu pacienți pozitivi. A rămas undeva în neant, nimeni nu s-a ocupat de dânsul.
Reporter: Dânsul a avut contact între timp cu alți pacienți?
Iuliana Căpraru: Evident, evident, a rămas pe etaj”.

 

Institutul Matei Blaș confirmă eroarea umană

 

Bătrânul a rămas în centru încă 5 zile după ce a fost confirmat pozitiv. Institutul Matei Balș confirmă că dintr-o eroare umană determinată de numărul mare de teste a omis să transmită mai departe rezultatul pacientului pozitiv.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a mers atât la centru, cât și la DSP București și a dispus anchete.

Deocamdată, nu știm rezultatele. Vineri, toți bătrânii ramași în centru au fost testați pentru a treia oara însă rezultatele n-au venit încă.

Institutul Național de Sănătate Publică recomandă testarea tuturor bătrânilor din centre o dată la două săptămâni. 

Directoarea centrului susține că DSP i-a testat ultima oară în luna mai. Șefa DSP spune că instituția poate face testele, însă nu a primit solicitări.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO