Lista neagră a țărilor din Europa. România sperie întregul continent cu explozia cazurilor de Covid

Ultima actualizare: 27-07-2020 19:32

Explozia cazurilor de COVID plasează România pe locul 2 în Uniunea Europeană, după Luxemburg, în topul statelor cu cele mai multe îmbolnăviri.

 

Între timp, numărul țărilor din care dacă ne întoarcem în România intrăm automat în carantină două săptămâni a ajuns la 44.

Institutul Național de Sănătate Publică a păstrat pe lista neagră țări ca Moldova, Statele Unite, Rusia ori Serbia și a trecut pe lista sigură, cea verde, alte nume.

Suntem în plin sezon al vacanțelor și toți vrem ca la întoarcerea din concediu să nu ne alegem cu un alt "concediu", de data asta forțat.

Și ne referim acum la cele două săptămâni de carantină, ori acasă ori sub pază.

Vestea bună este că destinații preferate de români, cum sunt Turcia, Dubaiul și Portugalia au ieșit de pe lista neagră și e foarte posibil ca, în curând, avioanele către și dispre Istanbul, Antalya, Dubai și Lisabona să fie din nou pline.

Pe de altă parte, numărăm nu mai puțin de 44 de țări, de unde, dacă veniți acasă, în România, intrați 14 zile în izolare.

Lista aceasta lungă conține state de pe toate continentele. Probabil că vă întrebați cum se alcătuiește o astfel de listă neagră.

 

Cum se alcătuiește lista neagră

 

Centrul European pentru Controlul Bolilor face o analiză specifică, denumită medie cumulativă.

Pe scurt, totalul bolnavilor de COVID 19 înregistrați în ultimele 14 zile raportat la suta de mii de locuitori.

Dacă o țară are această medie mai mare ca a țării natale, atunci cine vine de acolo intră-n carantină. Dacă media e mai mică, țara este considerată sigura.

Or, în momentul acesta România are o medie cumulativă la doua săptămâni de 56,7 cazuri la suta de mii de locuitori.

În acest top nedorit al țărilor UE ne depășește doar Luxemburgul cu o medie de 208,3.

Țările care au redevenit sigure, de care vorbeam mai devreme, Turcia, Portugalia și Emiratele Arabe Unite au medii cumulative de 15.6, 39 și respectiv 32 de cazuri la suta de mii de locuitori în ultimele două săptămâni, față de 56 la noi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO