Firmele care le cer angajaţilor test de Covid-19. Oamenii se tem să mai plece în vacanţe
Tot mai multe firme le cer colaboratorilor, furnizorilor și curierilor un test negativ de Covid-19, efectuat în ultimele 72 de ore.
Cei mai grijulii sunt șefii companiilor mari, care privesc cu teamă creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor. Restricțiile de acces sunt impuse pentru a evita orice risc de infectare, altfel se pot trezi cu activitatea paralizată.
Alin este angajatul unei firme din Sibiu care livrează echipamente de protecție. Călătorește mult cu mașina pentru încheierea de contracte și parteneriate cu diverse societăți care dețin depozite și linii de producție. S-a mirat când reprezentanții unei fabrici din Satu-Mare l-au anunțat că trebuie să prezinte un test negativ la COVID-19 pentru a putea intra în sediu. A fost decizia patronilor din Italia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alin Moldovan, furnizor echipamente de protecție: „Da, mi-au comunicat că trebuie să am la mine acest test valid, un test valabil cu două zile înainte."
La alte multinaționale i se cere să completeze formulare în care să precizeze dacă a intrat în contact cu persoane suspecte sau depistate pozitiv, ori dacă a călătorit în ultimele două săptămâni în zone cu risc. Din această cauză, el și colegii săi de la firmă își vor alege cu grijă destinația de vacanță.
Alin Moldovan, furnizor echipamente de protecție: „Îți dai seama că te face să te gândești dacă mai pleci pe undeva, dacă atunci când revii te întreabă pe unde ai fost."
Iată ce ne explică și directorul de marketing al unei fabrici de etichete din Cluj, care le solicită un test negativ celor care au călătorit în afara țării.
Mihaela Chifor, director marketing: „Li se cere acest test să fie valabil, dacă au călătorit sau dacă au intrat în contact cu persoane suspecte. În primul rând sunt întâmpinați de la poartă, unde la barieră nu au voie să se dea jos din mașină."
Primele măsuri luate în privința celor din afara companiilor i-au vizat pe angajații firmelor de curierat. În aproape 90% dintre cazuri, curierul nu mai ajunge până la recepția societății, ci lasă coletul sau plicul la poartă. Și în cazul curierilor și în cazul celor care asigură servicii de reparații și mentenanță. Vorbim de persoane care circulă mult și intră în general în contact cu multe persoane.
La multe companii, întreținerea aparaturii și reparațiile se fac după terminarea programului, iar cei care vin intră pe circuite separate față de salariați.
La Iași, managerul unei firme din domeniul panificației spune că orice colaborator care ar trebui să intre în perimetru e văzut ca un posibil risc pentru cei peste 70 de angajați.
Radu Hritcu, manager companie: „E vorba de oameni care merg la mai multe firme. Vă dați seama, ia contact cu atâtea persoane.”
Și în Alba, la Ciugud, directorul de Resurse Umane al unei fabrici de componente auto aplică măsuri speciale:
La Întorsura Buzăului, șefii unei firme care produce profile de tâmplărie PVC au decis să nu mai primească decât în condiții excepționale, furnizori sau colaboratori.
Gabriel Muntean, manager companie: „Intră pe circuite separate, nu au contact cu angajații."
Pentru aceste măsuri de siguranță, firmele cu peste 100 de angajați au investit de la câteva mii până la zeci de mii de euro în ultimele luni. Șefii acestor companii se tem că se pot trezi cu activitatea blocată, în cazul unui focar de infecție pornit de la cineva din exterior.