Secţiile destinate pacienţilor cu Sars-Cov-2 încep să rămână fără locuri libere

Ultima actualizare: 20-07-2020 21:07

Săptămâna începe cu veşti alarmante. Secţiile destinate pacienţilor cu Sars Cov 2 încep să se umple rând pe rând.

Doar luni au fost diagnosticaţi încă 681, iar la terapie intensivă sunt internaţi mai mulţi români ca niciodată: 293. Alertate de pericolul în creştere autorităţile încearcă să găsească o soluţie pentru a-i constrânge pe cei aproape o mie de oameni cu teste pozitive, care au cerut să fie externaţi, să respecte izolarea. De mâine intră în vigoare noua lege a carantinei şi izolării, însă nu se aplică retroactiv.

Asistentul medical din Craiova, ucis fulgerător de covid 19 la doar 45 de ani, a fost condus luni pe ultimul drum de rude şi prieteni. Deşi nu avea alte afecţiuni, virusul l-a răpus în câteva zile.

De ieri şi până astăzi numele a încă 17 romani au fost adăugate pe lista deceselor. Peste 2 mii au murit până acum.

În stare gravă este şi un tânăr de 30 de ani din Timsoara, care nu are alte probleme de sănătate. El este tratat în secţia de terapie intensivă a spitalului de boli infecţioase din oraş.

În toată ţara, la ATI, doctorii îngrijesc 293 de bolnavi.

Bucureștiul este unul dintre oraşele fără locuri libere pentru pacienţii cu forme grave de Covid-19. Cele 25 de pături în plus pregătite la Institutul Matei Balş sunt gata, însă reprezentanţii spitalului spun că deocamdată nu au suficent personal medical care să îngrijească bolnavii ce vor fi internaţi acolo. Mai e nevoie cam de 40 de medici şi asistente. Ministerul sănătăţii face demersuri pentru a detaşa cadre medicale de la alte spitale.

De la începutul crizei medicale, în România, peste 38 de mii de oameni au fost diagnosticaţi cu SARS COV 2, iar aproape 23 de mii s-au vindecat. Calculele arată că în acest moment ar mai fi internate aproape 10 mii de persoane, iar în cele 226 de spitale covid şi suport covid sunt până-n 12 mii de locuri.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli infecţioase Victor Babeş Timișoara: ''Daca vom continua pe aceeaşi linie a iresponsabilităţii şi a negării acestui fapt real, a acestei boli, vom ajunge la un coplaps sanitar''.

Focare apar însă în fiecare zi. În Argeş, la Centrul pentru Îngrijirea Persoanelor cu Dizabilităţi din localitatea Vultureşti au fost confirmate 40 de cazuri, dintre care 11 cadre medicale.

Adrian Stanciu, managerul centrului: ''Unii sunt internaţi, alţii izolaţi aici în centru şi trasee speciale pentru ei ca s-a nu -i mai infecteze și pe alții''.

Emanuel Soare, prefectul județului Argeş: ''Transmitere comunitară, de la persoane. Se face anchetă să vadă dacă au fost în vacanţă. În perioada de urgenţă când salariaţii au fost obligaţi să stea în centru nu s-a îmbolnăvit nimeni''.

Şi la o fermă de pui din judeţul Vaslui s-au îmbolnăvit 59 de angajaţi. Cei mai mulţi sunt asimptomatici şi stau în izolare.

De mâine, intră în vigoare şi noua lege a carantinei şi izolării. Cei depistaţi cu SARS COV 2, chiar dacă sunt asimptomatici, trebuie să stea internaţi cel mult 48 de ore pentru analize medicale. Apoi, dacă vor să plece acasă au obligaţia să stea în izolare 14 zile. În a 12 a zi trebuie să îşi facă un test, iar dacă iese negativ, îl repetă după 24 de ore. Abia când vor avea două teste negative vor putea să iasă din casă. Legea nu lămureşte însă dacă această testare va fi făcută prin DSP, ori fiecare bolnav trebuie să îşi plătească singur testele.

Autoritatile au însă o problemă gravă şi cu cei 972 de pacienţi care sunt pozitivi şi care au plecat, la cerere, din spitale. În lege nu s-a putut introduce obligativitatea ca aceştia să revină în unităţile sanitare, pentru retestare. Dar numai cu un nou test pozitiv, reprezentanţii autorităţilor i-ar putea obliga să rămână în case sau să se interneze. Cel mai probabil, aceştia vor fi căutaţi de către DSP şi obligaţi să îşi refacă analizele.

Guvernul încă discută normele de aplicare în cazul acestei legi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO