Festival de toamnă la Cluj. Micii producători din Vultureni le arată oamenilor cum se face „silvoița”
Într-un sat aflat la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, mii de oameni se bucură zilele acestea, din plin, de una dintre aromele specifice toamnei. Este „Festivalul Silvoiței", așa cum se mai numește magiunul de prune în Ardeal.
În inima naturii, sub soarele îmbietor, mii de copii și adulți au învățat cum se face produsul tradițional, au stat la picnic, după care au jucat fotbal, ori s-au înscris la proba de alergat pe baloți de fân.
Micii producători din Vultureni, județul Cluj, le-au arătat oamenilor cum se face silvoița adevărată. Ceaunul, lemnele care dau aroma ușor afumată și răbdarea nu trebuie să lipsească. Și, desigur, prunele bine coapte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mihai Deneș, producător: „Acum 18 ore prunele au fost puse. De 18 ore oamenii învârt acest mecanism. Trebuie să fie, să nu mai cadă din lingură. Atunci este bun”.
Producător: „Am făcut 400 de kilograme de prune și trei zile și trei nopți am lucrat la ea. În prima zi am desfăcut prunele, le-am curățat și spălat. A doua zi le-am fiert. A treia zi le-am fiert până să stea pe lingură să fie bună ca să stea și 2-3 ani de zile”.
Vizitatorii au cumpărat cel puțin un borcan, iar mulți și-au făcut provizii. Pentru că e nevoie de ore bune de muncă, prețul silvoiței este pe măsură: 60 de lei pentru un kilogram.
Client: „Am luat cinci borcane, cinci kilograme. O să mai vin și la anul, cu siguranță. Nu e muzica pe care o întâlneșți peste tot pe unde mergi la un festival. Ai o muzică foarte frumoasă de fundal și activități în natură”.
Reporter: Cum vi s-au părut plăcintele cu silvoiță?
Client: „Au fost super bune. Chiar mi-au plăcut. Am mai fost la două ediții de festival. O atmosferă bună, potrivită pentru copii, liniște, relaxare”.
Cu fiecare an, festivalul este tot mai popular, spun organizatorii.
Anca Milchiș, manager festival: „Anul acesta am adus foarte multe activități pentru copii, de la plimbări cu tractorașul, la panoul de escaladă, ateliere creative, cursuri. Toate în mijlocul naturii”.
Platoul care găzduiește festivalul este generos, așa că a fost amenajat și un teren de fotbal.
Festivalul Silvoiței continuă și duminică, iar un bilet de intrare costă 45 de lei.