Forfotă mare în piețele din țară. Pentru că se apropie iarna, românii au început să facă provizii pentru cămară
A fost freamăt mare în piețe în acest weekend. Gospodinele au început să facă provizii de murături, zacuscă, dulceață, produse tradiționale din carne, fructe și multe altele.
Și chiar dacă nu au cumpărat la fel de mult ca în anii trecuți din cauza prețurilor mai mari, oamenii spun că preferă să aibă cămara plină pentru la iarnă când o să aibă mai multe cheltuieli. De asemenea, clienții au căutat cele mai bune oferte și la târgurile organizate de Ziua Recoltei, unde producătorii și-au etalat recolta.
Ce au etalat producătorii din piețe pe tarabe
La un târg din comuna Ighiu, județul Alba, producătorii au profitat de numărul mare de clienți și au etalat pe tarabe cele mai gustoase produse. De la ceapă, ardei, cartofi sau mere și până la conserve ori dulcețuri numai bune de pus în cămară pentru iarnă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cornel Baba, producător: „Anul acesta a fost un an mai dificil din cauza secetei. Este la jumătate producția ca anul trecut”.
Clientă: „Ce am mai cumpărat porumb, ardei. Așa și așa”.
Kilogramul de cartofi s-a vândut cu trei lei și 50 de bani, ceapa cu zece lei, merele cu trei lei, iar o sticlă de must cu zece lei. Și la Cluj-Napoca, gospodinele au profitat de târgul de profil pentru cele mai bune oferte.
Adriana Turc, producător local: „Gogoșarul kapia zece lei, ardeiul gras opt lei, ceapa cinci, șase lei, morcovul cinci lei, pătrunjelul 12 lei, păstârnacul 12 lei”.
Ioana Cordiș, producător local: „Un kilogram de cârnați ajunge undeva la 39-40 lei. Șunca este la 50 de lei kilogramul, slănina 37”.
Cumpărător: „Am cumpărat să punem pe toamnă. Am cumpărat gogoșari, ardei kapia și niște roșioare pentru copii”.
Ce spun românii despre pregătirea proviziilor pentru iarnă
Într-o piață din Iași este forfotă ca într-o zi de lucru. Deși nu se cumpără ca în anii trecuți din cauza prețurilor mai mari, oamenii spun că preferă să se pregătească de pe-acum pentru sezonul rece.
Cumpărător: „Am luat mai mult ca să avem toată iarna, acum prețurile s-au scumpit. Nu la fel de mult, dar trebuie să luăm”.
Și piețele din Galați sunt pline de legume care mai de care mai apetisante, iar gospodinele au de unde să aleagă. Bani să fie.
Cumpărător: „Am făcut, dar mai puțin decât fac eu. Eu fac șase kg de vinete, trei kg de gogoșari. Am nepoțeii plecați afara și îmi cer să le trimit”.
Acum este perioada cea mai bună pentru provizii, susțin producătorii.
Adriana Morușcă, producător de legume: „Avem recoltă de toamnă: șase lei cornișonul, dar avem și varianta mai ieftină, la trei lei la castraveții mai mari, roșiile rotunde la șapte lei. Oferim și discounturi la cantități mai mari”.
Astfel de târguri dedicate recoltelor de toamnă vor fi organizate și în luna octombrie, mai ales că începe sezonul murăturilor și dovlecilor.