Fenomen impresionant pe cerul Timisoarei. Norii mammatus i-au facut pe toti sa-si scoata aparatele foto

Dată publicare: 10-06-2015 17:39
Dată actualizare: 13-06-2015 07:12


nori mammatus - utilizatori - 9

Imagini spectaculoase realizate in Timisoara surprind un tip de nori pe care ii poti vedea in doar cateva ocazii.

Este vorba despre spectaculosii nori Mammatus, care au acoperit marti seara cerul Timisoarei. Imaginile ne-au fost trimise de un utilizator.

 "Mammatus, cunoscut si ca mammatocumulus (cu sensul de "nor mamar" sau "nor-san"), este un termen meteorologic aplicat unui model celular de pungi suspendate dedesubtul bazei unui nor. Numele mammatus este derivat din latinescul mamma (care inseamna "uger" sau "piept"). Apare in zonele cu clima tropicala, dar si in cele cu clima temperata, indicand ploi abundente cu picaturi mari", potrivit Wikipedia.

"Pentru ca un mammatus sa se formeze aerul care coboara intr-un nor trebuie sa fie mai rece decat aerul care il inconjoara. In plus, trebuie sa aiba un continut mare de apa sau gheata. Norii mammatus nu sunt un indicator clar al faptului ca o tornada este pe cale sa se formeze, desi cultura populara ii asociaza cu acest fenomen. De asemenea, nu sunt un indicator al fenomenelor meteorologice severe, chiar daca sunt insotiti deseori de furtuni cu descarcari electrice. In esenta, sunt nori rasturnati", scrie si accuweather.com.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO