Familiile morților de Covid-19, obligate de angajații spitalului să cumpere sicrie de peste 1.000 de lei
Acuzații grave la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov, unde sunt tratați pacienți cu Covid-19. Familiile unor persoane decedate susțin că angajații spitalului ar avea înţelegeri cu o anumită firmă de pompe funebre, pe care o recomandă insistent.
Firma respectivă îi obligă pe oameni la cheltuieli inutile, cum ar fi cumpărarea unor sicrie de zinc, deși legea nu prevede acest lucru. Conducerea Spitalului promite o anchetă disciplinară.
Discuţie rude pacienți-angajatele spitalului:
- Sicriu metalic... aia zic!
- Ei zic că nu trebuie, domnule, spune-le!
- Domnu...
- Domnu... nu ştiu ce afacere are cu doctorii pe aici!
- De ce obligaţi să cumpere zinc? Metal?
- Da! Deci, protocolul...
- De când și până unde?
- De când este Covid!
- Da, la dumneavoastră. Numai la dumneavoastră?
- Nu știu. Deci vreţi să scoatem protoculul să-l citiţi?
- Da, chiar vreau!
Secvenţele revoltătoare au fost filmate cu o cameră ascunsă,de rudele cărora li s-ar fi impus să cumpere un sicriu scump, căptuşit cu zinc, deşi legea nu prevede asta. Ba mai mult, oamenilor - şi aşa necăjiţi după pierderea celor dragi - li s-ar fi recomandat şi sursa.
Discuție telefonică aparținător-asistentă spital:
- „E domnu' care ştie despre ce e vorba. Vine repede, vă explică tot. Sunaţi-l şi întrebaţi-l! Sunaţi-l şi terminaţi. Că d-aicea o să-l ia în sac şi sigilează!”
Când asistentele au constatat că o familie a venit cu o altă firmă de pompe funebre, nu cea indicată de ele, a ieşit un adevărat scandal.
Discuție surprinsă cu camera ascunsă:
- Totuşi, tata e mort pe masă şi ne batem pe morţi aicea! E bine? Ce faceți?
- Nu ne batem!
- Îi vindeți înseamnă?
- Totuşi, nu trebuie să obligaţi familiile să cumpere zinc.
- Ţi-o zis că trebuie să aibă foaie, că trebuie să aibă zinc în el. Asta n-are zinc în el! Dacă nu ne dă mortul, ce facem?.Acuma ni-l daţi fără zinc?
- Căutam protocolul, mai aşteptaţi puţin!
Roxana Petcu, reprezentanţă unei firme de pompe funebre: "În protocol scrie clar: că trebuie doi saci care se închid cu fermoar şi decedatul se bagă în sicriu. Orice sicriu, chiar şi ce mai ieftin care e la 3.000 de lei, cel de brad."
O altă femeie povesteşte că s-a confruntat cu aceeaşi problemă
Roxana Toma, fiica unei paciente decedate: "Mi s-au dat nişte foi în mână, mi s-a dat şi un post-it unde scria un număr de telefon. Sunaţi-l repede, că el va ajuta, el este specializat pe cazurile covid, pentru că trebuie să fie totul special."
Un sicriu de zinc porneşte de la 1.000 de lei şi poate ajunge şi la 5.000-6.000 de lei. Patronul firmei de pompe funebre recomandată de asistente neagă faptul că ar exista o înţelegere între el şi angajaţii spitalului.
Patronul firmei de pompe funebre: "Eu nu fac afaceri, nu mă îmbogăţesc, nu sărăcesc. Nu am nicio înţelegere, nu vai!"
După ce imaginile filmate cu camera ascunsă au apărut în spaţiul public, conducerea spitalului de pneumiftiziologie a precizat că, din primele discuţii, angajaţii spitalului au negat oricei implicare într-o afacere cu pompe funebre.
"Persoanele angajate ale spitalului implicate în eveniment au declarat, la prima discuţie avută, ca în niciun moment nu s-au gândit să favorizeze o firmă de pompe funebre, doar să ajute familia decedatului", au transmis reprezentanții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov.
Totuşi, conducerea spitalului a anunţat că a declanşat o cercetare disciplinară, având în vedere gravitatea faptelor sesizate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, asistenta, sicrie,
Dată publicare:
23-11-2020 18:16