Tot mai multe familii refuză să-şi dea acordul ca rudele bolnave să fie trimise în alte spitale

Ultima actualizare: 20-11-2020 21:08

160 de bolnavi s-au stins în 24 de ore iar pentru cei internați, medicii duc o luptă crâncenă. Pe lângă lipsa locurilor din secțiile ATI, doctorii se confruntă și cu o altă problemă: refuzul famililor ca rudele lor să fie trimise în alte spitale.

Zona roșie din unitatea de primiri urgențe de la Spitaul Universitar din Capitală arată ca o adevărată secție de terapie intensivă. Toți bolnavii de aici au nevoie de suport de oxigen și rar se găsește un pat liber.

Dr. Silvia Nică, șefa UPU Universitar: ''În București este absolut imposibil să transferăm pacienți, stăm ore întregi pentru a da telefoane și a reuși să-i transferam pe unii dintre ei. Pe lângă lipsa locurilor în ATI, ne confruntăm și cu una dintre cele mai mari probleme din acest moment, cu refuzul pacienților și al familiilor de a fi transferați în alte centre pentru tratament de terapie intensivă''

Spitalul este unitate Covid doar pentru ATI dar, pentru că nu mai sunt locuri în alte părți, sunt internați și aproape 100 de bolnavi care nu sunt în stare atât de gravă.

Cele 2 corturi de triaj sunt și ele pline de pacienți care așteaptă rezultatul testului pentru Covid. Unii dintre ei au nevoie de suport de oxigen, așa că aparatele au fost conectate la stația de oxigen a spitalului.

Numărul bolnavilor e tot mai mare. Rezidenții muncesc alături de doctorii cu experiență și, la nevoie, devin și psihologi.

Denisa Orleanu, medic rezident SUUB: ''Sunt descumpăniți, încearcă să găsească ajutor, încercăm pe cât posibil să le dam atenție tuturor, dar e foarte complicat din cauza numărului foarte mare de pacienți. Medicul rezident face ce se poate face de la izolare, resucitare... încercam să ajutam pe cât se poate cu orice e nevoie''.

În toată țara sunt internați acum 13.548 de bolnavi. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 9272 de cazuri noi. În secțiile ATI sunt 1139.

Toate spitalele din țară par desprinse dintr-un film de război. Sunetul aparatelor care îi țin în viață pe cei cu forme grave și efortul medicilor scriu istoria dramatică a acestor zile pline de epuizare și disperare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO