Extradarea lui Gregorian Bivolaru, amanata a treia oara de francezi. De ce ramane de neatins pentru autoritatile romane

Ultima actualizare: 14-05-2016 07:20

Gregorian Bivolaru ramane deocamdata de neatins pentru autoritatile romane. Judecatorii din Franta au amanat pentru a treia oara decizia privind extradarea fostului lider MISA.

Inca asteapta o serie de raspunsuri din partea oficialilor suedezi. Bivolaru a trait 12 ani in Suedia, tara unde a primit si azil politic.

De mai bine de doua luni, judecatorii francezi nu i-au nicio hotarare in privinta lui Bivolaru. Instanta de la Paris vrea sa afle ce statut are liderului spiritual al MISA in Suedia.

Elodie Jorneau, avocata lui Gregorian Bivolaru: "Un anumit numar de intrebari au fost puse de catre procurorul general, de exemplu, daca statutul de refugiat i-a fost acordat domnului Bivolaru in acelasi timp sau dupa ce si-a schimbat identitatea. El era un refugiat inca din 2006 si bineinteles ca autoritatiele suedeze erau la curent cu acuzatiile care ii fusesera aduse si ca acesta este motivul pentru care primise statut de refugiat."

Daca se dovedeste ca Gregorian Bivolaru este refugiat politic in Suedia, atunci autoritatile romane vor intampina o noua problema.

Practic, autoritatile de la Stockholm ar putea sa se opuna cererii Romaniei.

In acest moment, magistratii francezi nu stiu daca faptul ca guru Bivolaru a calatorit in Franta cu un pasaport fals constituie infractiune in Suedia si ar putea atrage dupa sine retragerea statutului de azilant poltic al acestuia.

In 23 martie, in fata autoritatilor franceze care il au in custodie, Bivolaru a transmis prin avocati ca este persecutat de serviciile de informatii romane care ar fi fost pe urmele lui si in Suedia, tara care il gazduieste. Acesta ar fi fost si motivul pentru care guru ar fi fugit in Franta cu un pasaport bulgaresc fals.

Daca va fi trimis in Romania, Bivolaru ar trebui sa execute o pedeapsa de 6 ani. Pe numele lui exista o condamnare definitiva, emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru trafic de persoane si acte sexuale cu minori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO