Eurovision 2022. R. Moldova nu a dat niciun punct României, în ciuda melodiei sale cu mesaj unionist

Moldova Eurovision 2022
Profimedia

Republica Moldova nu a acordat niciun punct României la Eurovision, în ciuda faptului că s-a prezentat la ediția din 2022 cu o melodie cu mesaj unionist.

Zdob și Zdub și Advahov Brothers au interpretat melodia „Trenulețul”, care vorbește despre apropierea frățească dintre Chișinău și București. Printre versurile cântecului se află: „Țară veche, țară nouă/Parcă-i una, parcă-s două”.

Însă juriul moldovean nu a acordat niciun punct reprezentantului României WRS și melodiei sale, Llámame.

Televiziunea Română a precizat ulterior că juriul României a acordat punctajul maxim reprezentantului țării vecine, însă organizatorii au atribuit juriului României un alt set de punctaje decât cel transmis oficial. Vedeți AICI recția integrală a TVR.

Cui a acordat juriul din Republica Moldova voturi la Eurovision 2022

În schimb, juriul a acordat 12 puncte Ucrainei, 10 pentru Marea Britanie, opt pentru Suedia, șapte pentru Elveția, șase pentru Australia, cinci pentru Estonia, patru pentru Belgia, trei pentru Spania, două pentru Portugalia și un punct pentru Azerbaijan.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Totodată, nici România nu a acordat niciun punct Republicii Moldova, însă voturile românești nu au fost din partea juriului țării, ci un rezultat calculat de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU).

Motivul oferit de EBU este că s-ar fi întregistrat un proces de votare „neregulat” a juriilor din șase țări, inclusiv România.

Ce spune Uniunea Europeană de Radiodifuziune despre faptul că a decis voturile care ar fi trebuit să fie din partea juriului României

”În analiza procesului de votare al juriului, realizat de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări,” a transmis EBU.

„Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot),” a adăugat EBU.

Astfel, voturile din partea României care ar fi trebuit să fie hotărâte de juriul român au fost hotărâte de EBU. Așa se face că România a acordat 12 puncte pentru Ucraina, 10 pentru Suedia, opt pentru Marea Britanie, șapte pentru Portugalia, șase pentru Australia, cinci pentru Elveția, patru pentru Italia, trei pentru Olanda, două pentru Grecia și un punct pentru Spania.

„Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare,” a explicat EBU, adăugând: „EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectă de a manipulare a votului la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucțiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului.”

Mihai Trăistariu, șocat de lipsa de voturi dintre România și Republica Moldova la Eurovision 2022

Cântărețul Mihai Trăistariu, care a obținut locul patru la Eurovision în 2006, s-a arătat uimit de rezultatele votului din finala concursului desfășurată la Torino.

„Dar cel mai straniu tot asta mi se pare - Moldova a cântat despre legătura Chișinău - București. Deci... despre frăția dintre Moldova și România!!! Iar noi le-am dat zero. Iar ei ne-au dat... zero. N-am văzut în viața mea așa ceva!,” a exclamat acesta.

CITEȘTE ȘI: Zdob și Zdub, locul 7 la Eurovision. Mesajul transmis de artiști pentru România

Finala Eurovision 2022. Ucraina a câștigat. România a luat locul 18, iar R. Moldova pe 7

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Oana Sivache, șefa Administrației Spitalelor, va fi înlocuită din funcție după ce a fost inculpată pentru mită de DNA
Oana Sivache, șefa Administrației Spitalelor, va fi înlocuită din funcție după ce a fost inculpată pentru mită de DNA

Oana Sivache va fi înlocuită joi de la conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), după e Parchetul i-a interzis să mai ocupe funcţia de director general al ASSMB.

 

O porţiune din tavanul unui supermarket din Bucureşti s-a prăbuşit peste o femeie. Victima, transportată la spital
O porţiune din tavanul unui supermarket din Bucureşti s-a prăbuşit peste o femeie. Victima, transportată la spital

O porţiune din tavanul unui supermarket din Bucureşti s-a prăbuşit, joi, peste o femeie de 70 de ani. Victima a fost transportată la spital cu răni minore, iar alte zece persoane au ieşit din incintă. Magazinul a fost închis.  

Două cutremure neobișnuit s-au produs, joi dimineață, în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă au fost resimțite
Două cutremure neobișnuit s-au produs, joi dimineață, în România. Ce magnitudine au avut și în ce zonă au fost resimțite

Două cutremure slabe s-au produs, joi dimineaţă, în zona Moldovei. Primul dintre acestea, cu magnitudinea de 3,3 a avut loc în judeţul Neamţ, iar al doilea, cu magnitudinea 2,4, s-a produs în zona Bacăului.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.