”Încercare suspectă de manipulare a votului” în finala Eurovision 2022. Juriul din România a fost descalificat

Eurovision
Shutterstock

Procesul de votare a juriului din 6 țări la Eurovision 2022 a fost afectat din cauza unor posibile tentative de ”manipulare”, astfel că organizatorii au fost nevoiți să intervină și să modifice unele voturi.  

Astfel, în timpul desfășurării concursului, European Broadcasting Union’s (EBU) a făcut un anunț, susținând că a existat ”un vot cu nereguli”.

Din acest motiv, voturile juriului din România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino au fost citite de supervizorul executiv Martin Österdahl, în locul juriului țărilor respective.

Notele oferite de juriile din cele șase țări au fost eliminate, după ce un observator independent a observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision, scrie publicația ESCXTRA, specializată în Eurovision.

Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar).

Citește și
zdob si zdub
Zdob și Zdub, locul 7 la Eurovision. Mesajul transmis de artiști pentru România
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare.


Foto: Votul afișat din partea României. 12 puncte au fost acordate Ucrainei

 

VIDEO, mai jos, anunțul juriului României, citit de Martin Österdahl (minutul 25:32):

Situația a fost semnalată și de formația Zdob și Zdub, pe pagina lor de Facebook.

”Referitor la voturile juriului, a intervenit EBU. Le-a anulat. Căutați în internet declarația EBU. Voturile din 6 țări au fost anulate” - le-au spus muzicienii moldoveni fanilor lor de pe rețeaua de socializare.

Comunicatul oficial European Broadcasting Union’s (EBU) despre Eurovision 2022:

În analiza procesului de votare al juriului, realizat de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot.

Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.

EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectă de a manipulare a votului la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucțiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului.

Reacția Televiziunii Române după ce votul României a fost anulat

"Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", sunt precizările Televiziunii Române transmise News.ro.

Televiziunea Română precizează că şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunţat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului naţional.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României.

Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României.

Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator.

În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create.

În ciuda acestei situaţii ieşite din comun, reprezentanţii României şi-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susţinut un moment impecabil la fiecare apariţie pe scenă, primind reacţii foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliştii.

Românii au trăit emoţiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul ţării noastre, TVR înregistrând audienţe duble faţă de transmisiunea din 2021 - TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut”, a transmis Televiziunea Română.

Procedura de vot pentru finala Eurovision 2022

Câştigătorul trofeului Eurovision 2022 a fost ales în urma voturilor pe care le-a obținut atât din partea juriului fiecărei țări, dar şi cu voturile publicului, care au avut ponderi egale.

Astfel, juriul din România, de exemplu, precum și cel din Republica Moldova, au dat câte 12 puncte Ucrainei.

În final, însă, în urma voturilor juriilor din cele 40 de țări votante, România s-a clasat pe locul 21 (12 puncte), iar Moldova pe 20 (14 puncte).

În schimb, telespectatorii au dat României 53 de puncte, în timp ce Republica Moldova a obținut un impresionant punctaj de 239.

Ucraina a beneficiat de sprijinul cel mai puternic al telespectatorilor, obținând 439 puncte.

Clasamentul final Eurovision 2022:

 

1. Ucraina: Kalush Orchestra – “Stefania”
2. Marea Britanie: Sam Ryder – “SPACE MAN”
3. Spania: Chanel – “SloMo”
4. Suedia: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer”
5. Serbia: Konstrakta – “In Corpore Sano”
6. Italia: Mahmood & Blanco – “Brividi”
7. Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – “Trenuleţul”
8. Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together”
9. Portugalia: MARO – “Saudade, Saudade”
10. Norvegia: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana”
11. Regatul Ţărilor de Jos: S10 – “De Diepte”
12. Polonia: Ochman – “River”
13. Estonia: Stefan – “Hope”
14. Lituania: Monika Liu – “Sentimentai”
15. Australia: Sheldon Riley – “Not The Same”
16. Azerbaidjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black”
17. Elveţia: Marius Bear – “Boys Do Cry”
18. România: WRS – “Llámame”
19. Belgia: Jérémie Makiese – “Miss You”
20. Armenia: Rosa Linn – “Snap”
21. Finlanda: The Rasmus – “Jezebel”
22. Cehia: We Are Domi – “Lights Off”
23. Islanda: Systur – “Með Hækkandi Sól”
24. Franţa: Alvan & Ahez – “Fulenn”
25. Germania: Malik Harris – “Rockstars”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Prima reacție a lui WRS după ce a obținut locul 18 la Eurovision 2022 pentru România
Prima reacție a lui WRS după ce a obținut locul 18 la Eurovision 2022 pentru România

WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022 cu melodia „Llamame”, a obţinut 65 de puncte, locul al 18-lea în clasamentul final ESC 2022.

Zdob și Zdub, locul 7 la Eurovision. Mesajul transmis de artiști pentru România
Zdob și Zdub, locul 7 la Eurovision. Mesajul transmis de artiști pentru România

Zdob și Zdub a ocupat locul 7 în finala Eurovision 2022 de la Torino.

Zelenski salută victoria Ucrainei la Eurovision: Muzica noastră cucereşte Europa
Zelenski salută victoria Ucrainei la Eurovision: Muzica noastră cucereşte Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă victoria ţării sale la Eurovision, legând-o de invazia rusă, scriind pe pagina sa de Facebook: "Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa", scrie News.ro. 

Finala Eurovision 2022. Ucraina a câștigat. România a luat locul 18, iar R. Moldova pe 7
Finala Eurovision 2022. Ucraina a câștigat. România a luat locul 18, iar R. Moldova pe 7

Ucraina a câștigat finala Eurovision 2022, cu piesa “Stefania”, interpretată de Kalush Orchestra. România a obținut 65 de puncte, clasându-se pe locul 18.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.