Europa întreagă arde din cauza incendiilor fără precedent. „Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”

×
Codul embed a fost copiat

Europa întreagă este pe jar. Opt incendii uriașe fac ravagii în Franța.

 

Franța se luptă cu valuri succesive de caniculă și cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată

Unul dintre acestea, pe care un responsabil al pompierilor l-a numit „monstruos”, a pârjolit în doar două zile aproape șapte mii de hectare de pădure din sud-vestul țării, aproape de Bordeaux. Și a trecut o singură lună după ce un alt incendiu a făcut dezastru în regiune. Președintele Macron a anunțat că Franța primește ajutor în lupta cu focul, inclusiv din România, care va trimite acolo 77 de pompieri, două aeronave pentru transport logistic și opt auto-speciale cu capacitate mare de stingere.

1.100 de pompieri sunt mobilizați pe acest nou „front al focului”, în regiunea Gironde, din sudul Franței.

Grégory Allione, președintele Federației Pompierilor din Franța:Este un căpcăun, este un monstru. Înghite suprafața unui stadion de fotbal la fiecare minut”.

După coșmarul din iulie, flăcările sunt iar incontrolabile în apropiere de Bordeaux. Aproape 7.000 de hectare de pădure și vegetație au fost deja pârjolite. Doar peste noapte, suprafața cuprinsă de foc a crescut cu 600 de hectare. În total, 16 case au fost distruse, iar peste 10.000 de oameni au fost evacuați.

Corespondent: 2.000 și mai bine de persoane care locuiesc aici au fost evacuate, acum satul Belin-Béliet este o așezare fantomă. Această localitate a devenit și principalul focar de atenție pentru pompieri. Priviți aceste imagini terifiante: nori de fum și flăcările, aflate la doar câteva sute de metri depărtare, care se apropie amenințător, ațâțate de vântul care bate fără oprire”.

Doar 30 de minute să-și facă bagajele cu strictul necesar și să plece. Atât a fost răgazul dat de jandarmi unui tânăr și familiei lui.

Localnic:Am pus în bagaje doar strictul necesar pentru a putea să ne mișcăm repede, dacă focul se apropie și mai mult. Sunt amărât că trebuie să las totul în urmă, să plec așa”.

Localnic:M-au anunțat vecinii. Mi-au spus: „Repede, repede, pregătește-te! Trebuie să pleci din casă!

Localnic: E neplăcut, pentru că pleci de acasă și nu știi în ce stare o vei găsi, mai ales că am mai trecut odată prin asta când ni s-a spus să plecăm în câteva ore”.

O brigadă germană de pompieri a pornit la drum în ajutorul francezilor. De altfel, președintele Macron a anunțat că mai multe țări europene, inclusiv România, au sărit în sprijinul țării sale.

Le mulțumim. Iată cum se manifestă solidaritatea europeană!”, a scris Macron în mesajul său pe Twitter.

Joi a venit și confirmarea de la București

Au fost mobilizaţi pompierii către Bucureşti şi Timişoara din mai multe judeţe, urmând ca mijloacele de intervenţie şi personalul să fie transportate cu cele două avioane C17 până în Bordeaux. E o premieră că trimitem mijloace tehnice şi pompieri folosind avioane care aparţin unei baze militare puse la dispoziţia noastră, la solicitarea MApN”, a transmis Raed Arafat.

Jerome Jean, comandant de pompieri:Este prima dată când văd, aici, în Gironde, un incendiu de asemenea proporții, în afară de ce am citit în ziare că a fost în 1949. Și nu se întrevede sfârșitul. După cum este prognoza meteo, cred că vor urma zile complicate”.

Franța, la fel ca restul Europei, se luptă cu valuri succesive de caniculă și cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată.

Pădurile ard în Galicia, nord-vestul Spaniei

Ard din nou pădurile și în Galicia, în nord-vestul Spaniei. Sute de pompieri încearcă să stingă focul violent care se apropie de orașul Laza.

În Portugalia, de o săptămână, un parc național din centrul țării arde neîncetat

Scenele dramatice se repetă și peste graniță, în Portugalia. De aproape o săptămână, arde un parc național din centrul țării, iar peste 1.000 de pompieri au fost mobilizați în zonă. Totodată, zeci de oameni au fost evacuaţi preventiv, după ce focul s-a apropiat tot mai mult de casele lor.

Două incendii majore au pârjolit sute de hectare în Muntenegru

În Muntenegru, două incendii majore de vegetație au consumat sute de hectare, în apropierea orașului-port Bar și aproape de Kotor, o stațiune turistică. Armata a venit în sprijinul pompierilor.

„Tornadă de foc” în California

Iar peste ocean, în California, un incendiu de vegetație care a izbucnit, miercuri, în apropierea unei autostrăzi, a creat o „tornadă de foc”, și mai apoi, un „fuior de fum”, răsucit de curenții de aer, s-a ridicat către cer.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Incendii de proporții în Franța, Spania și Portugalia. Au fost făcute evacuări în masă
Incendii de proporții în Franța, Spania și Portugalia. Au fost făcute evacuări în masă

A fost o noapte de coșmar pentru cei care locuiesc în sud-vestul Franței.

Petre Daea combate abordările „apocaliptice” ale secetei și incendiilor: „auzi sirene, şi copiii în pântece se sperie
Petre Daea combate abordările „apocaliptice” ale secetei și incendiilor: „auzi sirene, şi copiii în pântece se sperie"

Petre Daea acuză abordări „apocaliptice” ale secetei puternice și incendiilor care s-au manifestat în ultima perioadă, „când începe pe ecranul televizoarelor că ia foc lanul, că auzi sirene şi copiii în pântece se sperie".

Flăcări uriașe cuprind împrejurimile Londrei. Zeci de britanici au fost nevoiți să își părăsească casele. FOTO ȘI VIDEO
Flăcări uriașe cuprind împrejurimile Londrei. Zeci de britanici au fost nevoiți să își părăsească casele. FOTO ȘI VIDEO

Două incendii uriașe au cuprins ambele părți ale Londrei, zeci de pompieri luptându-se cu flăcările în timp ce capitala Marii Britanii se pregătește pentru un al doilea val de căldură de 35 de grade Celsius.

Incendii devastatoare în California. A fost decretată stare de urgență
Incendii devastatoare în California. A fost decretată stare de urgență

California pare că nu mai scapă de teroarea incendiilor forestiere. În partea de nord, la granița cu statul Oregon, a fost decretată stare de urgență.  

Sute de pompieri se luptă cu flăcările în apropiere de Lisabona
Sute de pompieri se luptă cu flăcările în apropiere de Lisabona

Sute de pompieri se luptă cu flăcările în apropiere de Lisabona, iar temperaturile ridicate şi vântul puternic fac mai dificilă stingerea focului, relatează Reuters.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.