Sedinta CSAT s-a incheiat. Ponta il contreaza pe Basescu: Este nevoie de o asumare a responsabilitatii la STS

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta si seful STS, Marcel Opris, au prezentat duminica, in sedinta CSAT, rapoartele institutiilor pe care le conduc despre modul in care s-a actionat in cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Declaratiile pe care liderii USL le-au facut duminica, dupa sedinta CSAT, au fost transmise LIVE de StirilePROTV.ro.

"In cadrul sedintei CSAT, am prezentat concluziile institutionale privind accidentul aviatic din 21 ianuarie. La Romatsa si ISU a fost inlocuita conducerea si la STS trebuia sa exista o asumarea a raspunderii. Acest lucru nu s-a intamplat astazi.

Presedintele Traian Basescu nu are curajul, probabil sunt lucruri cu care este santajat. Este lar ca Basescu il va proteja pe seful STS.

USL va initia, luni, in Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, in coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta", a spus Ponta.

Citește și
victor ponta
Victor Ponta: "Sunt multi talibani care au dat drumul la masinarie pentru protectia lui Opris in fruntea STS"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am decis ca data alegerilor europarlamentare sa fie duminica, 25 mai. Am decis ca, la prezidentiale, turul 1 si turul 2 sa fie pe 2 noiembrie si 16 noiembrie.

Noi am respectat legea. Seful de la STS ramane in functie avand protectia politica a lui Basescu. O lasitate si un dispret la adresa opiniei publice. ", a informat premierul.

UPDATE 18:09 Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa sedinta CSAT, ca nu este de acord cu demiterea sefului STS.

UPDATE 17:27 CSAT NU a luat o decizie in privinta sefului STS, Marcel Opris, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la sedinta a carei tema a fost accidentul aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni.

Sursele citate au precizat ca ideea care s-a desprins in finalul reuniunii a fost ca seful statului va analiza oportunitatea demiterii sefului STS.

"Ne-am adunat degeaba, a fost o prezentarea de rapoarte si cam atat. Premierul si presedintele au ajuns la un fel de concluzie, respectiv ca Traian Basescu va analiza in continuare daca este oportuna demiterea sefului STS", au mai precizat sursele citate.

Sedinta CSAT in care s-a discutat despre accidentul aviatic din Apuseni care a inceput, duminica, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, si s-a incheiat dupa aproximativ o ora si un sfert.

UPDATE 16:17 Sedinta CSAT in care se discuta despre accidentul aviatic din Apuseni a inceput, duminica dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni.

Aceste rapoarte sunt prezentate in contextul in care seful Guvernului a cerut demiterea directorului STS. Astfel, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii se reuneste, duminica, de la ora 16.00, in prima sedinta din 2014.

Pe ordinea de zi se afla rapoartele Executivului si Serviciului de Telecomunicatii Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morti. Presedintele Traian Basescu a convocat sedinta la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca a transmis aceasta cerere pentru a se discuta despre modul in care a actionat conducerea STS in cazul accidentului din Apuseni, dar si despre demiterea directorului general al STS, Marcel Opris.

Ordinea de zi a sedintei CSAT, potrivit Administratiei Prezidentiale, cuprinde "Raportul privind gestionarea de catre autoritatile administratiei publice cu responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta, conform legislatiei in vigoare, a evenimentului de aviatie din 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de premier".

Un al doilea punct pe ordinea de zi a sedintei CSAT se refera la "Raportul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale privind activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale".

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic din 20 ianuarie de la grantia judetelor Cluj si Alba, iar ceilalti cinci participanti la zbor au reusit sa supravietuiasca. Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici, dupa o cautare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici. Autoritatile si-au pasat responsabilitatea in legatura cu durata foarte lunga necesara localizarii epavei si, implicit, a operatiunilor de salvare a victimelor.

Premierul Victor Ponta a anuntat, in urma accidentului, ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile in cazul accidentului din Cluj.

El a precizat ca solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresata, conform legii, Consiliului de Administratie, iar cea de inlocuire a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi inaintata in CSAT. Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din functie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.

Premierul a acuzat STS, intr-o postare pe Facebook, ca nu si-a facut treaba in cazul accidentului aviatic. "Pacat ca, in timp ce se munceste non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt multi talibani care au dat drumul la masinarie pentru protectia lui Opris in fruntea STS! De ieri dimineata acestia au o singura grija: sa umple media de manipulari si dezinformari, pentru ca lumea sa uite ca STS nu si-a facut treaba!", a scris Ponta pe Facebook.

Seful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, recent, ca a stiut locul unde s-a prabusit avionul in Muntii Apuseni "aproape exact la ora 21.00", in baza unor informatii primite de la ROMATSA, "datorita unui avion care zbura de la Cluj spre Bucuresti si care a trecut pe deasupra locului accidentului". Intrebat daca a facut tot ceea ce trebuia in seara accidentului aviatic, seful STS Cluj a spus ca, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezinta, "intr-un sistem de urgenta nu se poate actiona decat in baza unor proceduri foarte stricte".

"Procedurile au fost respectate de la 'A' la 'Z', fara niciun fel de problema", a precizat Rus.

Tot in urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din functie dupa ce a declarat ca la MAI nu s-a organizat celula de criza si ca regreta ca tragedia a avut loc in mandatul sau.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat, in momentul producerii accidentului, intr-o vizita de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene. Seful statului a fost intrebat de jurnalistii aflati la intalnirea pe care presedintele o avea cu comunitatea romanilor din Palestina, la Ramallah, cum comenteaza modul in care s-au desfasurat actiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic. "Doamna, daca eu nu stiu decat ca a fost un accident, ce vreti sa va spun?”, a spus seful statului, la acel moment. Aceasta a fost singura declaratie a presedintelui pe tema accidentului aviatic. Ulterior, presedintele a trimis doua coroane de flori, cu mesajul "Sincere regrete", la mormintele lui Iovan si Ion.

Conform Legii de organizare, presedintele Romaniei indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii, iar primul-ministru indeplineste functia de vicepresedinte. Conducerea Serviciului de Telecomunicatii Speciale este asigurata de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea presedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale raspunde in fata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru activitatea pe care o desfasoara si prezinta acestuia rapoarte anuale.

Generalul Marcel Opris conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit in functie prin Hotararea CSAT 164 din acea data.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Declaratii surprinzatoare. Cand a aflat seful STS Cluj de accidentul aviatic
Declaratii surprinzatoare. Cand a aflat seful STS Cluj de accidentul aviatic

Seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale Cluj spune ca a aflat despre locul unde s-a prabusit avionul sanitar cu cele sapte persoane la bord abia cu o ora inainte ca victimele sa fie descoperite de localnici.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "Sunt multi talibani care au dat drumul la masinarie pentru protectia lui Opris in fruntea STS"

Victor Ponta a precizat, duminica dimineata, pe Facebook, ca institutiile din subordinea Guvernului sunt mobilizate la datorie si duminica.

Oprea, interimar la MAI in locul lui Stroe. Ponta: E tot mai evident ca erorile grave au fost comise de ROMATSA si STS
Oprea, interimar la MAI in locul lui Stroe. Ponta: E tot mai evident ca erorile grave au fost comise de ROMATSA si STS

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la Palatul Victoria la doar 15 minute dupa ce Radu Stroe a anuntat ca demisioneaza din functia de ministru al Administratiei si Internelor.

Mai destepti ca STS. Doi plutonieri din Constanta aveau solutia pentru localizarea victimelor accidentului din Apuseni
Mai destepti ca STS. Doi plutonieri din Constanta aveau solutia pentru localizarea victimelor accidentului din Apuseni

Serviciul de Telecomunicatii Speciale, institutia care ar trebui sa se priceapa cel mai bine la comunicatii, e sub nivelul plutonierilor de pompieri Parconie si Bucuroaia. Nu stiti cine sunt cei doi? Au gasit victima unui accident doar cu smartphone-ul.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.