Mai destepti ca STS. Doi plutonieri din Constanta aveau solutia pentru localizarea victimelor accidentului din Apuseni
Serviciul de Telecomunicatii Speciale, institutia care ar trebui sa se priceapa cel mai bine la comunicatii, e sub nivelul plutonierilor de pompieri Parconie si Bucuroaia. Nu stiti cine sunt cei doi? Au gasit victima unui accident doar cu smartphone-ul.
In raportul oficial privind accidentul aviatic din Apuseni scrie negru pe alb ca “Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a facut tot posibilul pentru obtinerea coordonatelor geografice, in baza tipului de terminal telefonic avut la dispozitie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilitatile terminalului mobil”. Acelasi lucru il sustin si cei de la STS: „S-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice si nu a reusit sa le trimita si sa le furnizeze”. Era insa foarte simplu sa i se explice cum sa trimita coordonatele. Au facut-o, acum cateva luni, doi plutonieri din Constanta, care au salvat astfel o viata intr-un accident in care victima nu putea fi localizata.
Cititi aici analiza raportului oficial. Ce gafe enorme poate ascunde acest act.
S-a intamplat pe 8 august 2013. Potrivit Mediafax, dispeceratul ISU Dobrogea a primit un apel de la o femeie care anunta ca a fost victima unui accident rutier si a ramas incarcerata in masina. Tura de serviciu din dispecerat, formata din plutonier major Cristian Bucuroaia si plutonier Razvan Catalin Parconie, a intrat in dialog cu ea. Apelul a fost reperat ca venind din judetul Tulcea, dar femeia insista ca este in judetul Constanta.
Ea le-a spus dispecerilor ca se afla sub un pod, dar nu poate iesi din masina, nu vede niciun indicator si nu-si aminteste vreunei localitati traversata recent afara de orasul Harsova. Masini ale politiei si ambulantei au plecat in zona in cautarea ei, dar nu au reusit sa o depisteze. Din conversatie reiesea ca starea femeii devenea critica, deci localizarea era vitala.
Asa incat cei doi plutonieri au apelat la o metoda inedita pentru a o gasi, metoda care ar fi putut functiona fara probleme si la accidentul din Apuseni. Ei au intrebat-o pe femeie ce telefon are si daca e conectata la internet. Ce voiau sa afle: daca femeia are smartphone si daca are instalata pe acesta macar o aplicatie care foloseste GPS. Victima a avut noroc: avea instalat WhatsApp.
Dupa ce i-au explicat cum sa procedeze pentru a-si afla coordonatele cu ajutorul WhatsApp, plutonierul Razvan Catalin Parconie a reusit sa o localizeze pe femeie, anuntand apoi echipajele de descarcerare, Politie si Ambulanta unde se afla aceasta. Cand echipajele de interventie au ajuns la fata locului au constatat ca accidentul a avut loc pe DN 2 A, la intrarea in localitatea Crucea dinspre Harsova, autoturismul fiind la aproape noua metri sub sosea. Masina iesise de pe carosabil si se rasturnase sub un pod, intr-un loc in care nu putea fi vazuta nici macar in plina zi.
Totul, de la apel pana la salvare, a durat jumatate de ora. Femeia ranita in accident, in varsta de 28 ani, a fost transportata la Spitalul Clinic Judetean Constanta cu multiple fracturi si traumatisme, dar in afara oricarui pericol. Iar cei doi plutonieri au fost avansati.
Aceasta era procedura pe care o putea urma si STS, institutia din Romania care ar trebui sa se priceapa cel mai bine la comunicatii. Daca medicul Zamfir vorbea la telefon cu plutonierii Parconie si Bucuroaia si nu cu expertii in comunicatii ai STS, acum Aurelia Ion si poate si Adrian Iovan ar fi fost in viata
Cei de la STS nu au avut insa inventivitatea plutonierilor de pompieri din Constanta si au preferat sa dea vina pe supravietuitorii accidentului. Iar apoi raportul oficial, preluand afirmatiile STS, a cerut, pentru ca situatii precum cea din Apuseni sa nu mai aiba loc pe viitor, „Sistem de localizare a terminalelor mobile in retelele operatorilor de telecomunicatii (pe cheltuiala operatorilor)”. Cand de fapt solutia e mult mai simpla: sa angajeze la STS oameni care au vazut si alte telefoane decat cele cu disc pe care le ascultau inainte de ’89,
Iata cum puteau fi localizati ranitii folosind doar Google Maps
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, GPS, isu, smartphone, adrian iovan, sts, supravietuitori, accident apuseni,
Dată publicare:
22-01-2014 18:23