Radu Stroe si-a dat demisia pentru ce a spus, nu pentru ce a facut. Ce a inteles fostul ministru dupa tragedia din Apuseni

×
Codul embed a fost copiat

La 3 zile de la tragedia din Muntii Apuseni, ministrul de Interne a demisionat. Radu Stroe nu a explicat insa nici in al 12-lea ceas haosul de la centru.

A ales, in schimb, sa-si ascunda lipsa de reactie in spatele muncii salvatorilor de pe teren. Angajatii institutiei pe care a condus-o au fost folositi drept paravan in ultimul sau discurs. La fel a procedat si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, intr-un comunicat de presa.

"Am decis sa-mi depun semisia, in semn de onoare, si pentru apararea demnitatii pompierilor din cadrul IGSU, care in aceste 3 zile au primit nedrepte acuzatii. Ei sunt eroii care alaturi de politisti si jandarmi, au salvat si vor salva in continuare viata oamenilor."

Radu Stroe pare ca a inteles gresit valul de revolta iscat odata cu moartea tinerei Aurelia Ion si a pilotului comandant Adrian Iovan. Nicio o clipa durerea, mania si frustrarea provocata de moartea celor doi oameni nu s-au indreptat inspre pompierii, jandarmii, salvamontistii si paramedicii trimisi luni seara in Apuseni.

Oamenii de acolo au facut ce au stiut mai bine, cum au putut mai bine, in conditii extrem de vitrege: au vrut sa salveze vieti. Lipsiti de coordonare eficienta, date concrete si indrumare din partea sefilor de la centru au reusit sa salveze doar 5 oameni din 7. Ceilalti doi s-au stins in padurea inghetata, nu departe de echipele de cautare.

Citește și
Crin Antonescu, Radu Stroe
Avionul prabusit in Apuseni. Antonescu: Afirmatiile lui Stroe, exemplu de comunicare catastrofala; propun masuri radicale
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Am aratat la Stirile ProTV cate parghii aveau oficialii din Ministerul de Interne si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru activarea unei celule de criza. Iar raportul prezentat la Guvern dupa incident, demonstreaza ca s-a intervenit haotic, fara viziune de la Bucuresti, pentru ca era nevoie de colaborare intre autoritati din ministere diferite. In loc de celule de criza, oficialii vorbeau de lipsa lor:

"Celula de criza? Nu am avut asa ceva"

"Doresc sa prezint scuze, tuturor celor care prin unele declaratii nefericite, dar nu rau intentionate, le-am creat impresia de om relaxat, sau indiferent"

Fostul ministru se refera probabil la impresia lasata si de declaratia de marti seara, cand si-a facut un repros cel putin ciudat:

"Singurul repros e ca s-a intamplat in mandatul meu aceasta tragedie"

Si tot in calitate de ministru de interne, Radu Stroe a mai facut o precizare halucinanta.

"Jandarmii, pompierii, nu detin tehnica localizarii si salvarii..."

Apelul lui Stroe a fost intarit la scurta vreme si de premierul Romaniei.

"Ma alatur mesajului domnului Stroe pentru ca toate institutiile care salveaza vieti nu merita sa fie blamate, pompieri, politisti, jandarmi, ei sunt oamenii care salveaza vieti omenesti"

Intr-un mod similar a reactionat si seful IGSU, generalul Ion Burlui, care a demisionat ieri. El a precizat ca a renuntat la functie pentru ca opinia publica sa nu mai denigreze pompierii salvatori. Nu a explicat insa de ce operatiunile de cautare au durat atatea ore sau de ce nu a colaborat cu STS pana ora 20 desi primul apel de ajutor de la medicul Zamfir il primise cu 4 ore mai devreme.

A tinut totusi sa adauge ca "Iarna nu-i ca vara si la munte nu este ca la campie."

Joi dupa-amiaza, seful Politiei Romane a precizat de ce la Bucuresti nu s-a dispus folosirea unui echipament portabil, care ar fi permis localizarea rapida a telefoanelor mobile.

Discursurile de joi arata deja ce toata Romania a vazut si a apreciat: lupta titanica de pe teren a salvatorilor, a echipelor de interventie din patru judete, a localnicilor din zona care nu au tinut seama de frig, de foame, de oboseala, de intuneric.

SINTEZA DECLARATIILOR:

- Incep prin a transmite sincere condoleante familiilor celor decedati. Am decis sa-mi depun demisia in semn de onoare si pentru apararea pompierilor din IGSU care au primit nedrepte acuzatii. Ei sunt eroii care vor salva in continuare viata oamenilor. Si in accidentul din Apuseni au fost salvate 5 vieti. Acesti salvatori nu trebuie sa plateasca din cauza decidentilor politici. Ca o ironie a sortii, se va demonstra ca responsabilitatile apartin EXCLUSIV altor institutii si nu MAI sau IGSU.

- Doresc sa-mi prezint scuze celor carora le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent prin declaratiile mele. Le multumesc celor care m-au ajutat si celor care m-au criticat. Plecarea mea trebuie sa reprezinte un fapt de normalitate.

La sfarsitul unei serii interminabile de balbe si de gafe dupa accidentul din Apuseni, ministrul de Interne a fost chemat la Guvern, unde s-a intalnit cu premierul Victor Ponta. Inainte de aceasta intalnire, primul ministru a stat de vorba si cu liderul PNL, Crin Antonescu, partid de care apartine Radu Stroe.

Citeste si: Piramida erorilor. Rolul lui Radu Stroe in seria de greseli ce au urmat accidentului aviatic

La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea, care a fost si el prezent la Ponta, a anuntat ca Stroe urmeaza sa sustina o declaratie de presa in acest sens.

Majoritatea din cei peste 40 de lideri PNL, vicepresedinti si membri ai Biroului Permanent, contactati de Mediafax, au evitat sa aiba un punct de vedere fata de oportunitatea depunerii mandatului de catre ministrul Radu Stroe. Cu toate acestea, cinci exprimandu-se clar in favoare unei demisii.

"Ar trebui sa plece, dar nu e singurul vinovat. Cei doi nu ar fi murit daca se intervenea la timp. Nu Chiper (secretar de stat in MAI - n.r.) trebuia sa fie la carma, ci Stroe. Asta e o gluma ca l-au demis pe Chiper", a declarat unul dintre vicepresedintii PNL.

Un alt lider de filiala a sustinut ca implicarea ministrului de Interne ar fi trebuit sa fie majora, dupa cum sefii de consilii judetene sunt obligati moral sa fie implicati suta la suta in situatiile de calamitati, cum sunt inundatiile sau inzapezirile. "Trebuie sa-i fie retras sprijinul politic, nu e admisibil. Si atunci cand au fost inundatii, si atunci cand au fost zapezile, eu m-am implicat de fiecare data in teren chiar si atunci cand nu aveam o functie la nivelul judetului", a mai spus unul dintre vicepresedinti.

Pe de alta parte, un alt lider al PNL este de parere ca pe langa remanierea lui Radu Stroe este necesara si demisia ministrului Transporturilor, Ramona Manescu.

"Radu Stroe e bleg, da declaratii de copil. Responsabilitatea pentru astfel de situatii este legal la Ministerul Transporturilor, unde nu s-a facut o celula de criza pentru o astfel de situatie. Astept remanierea si a lui Stroe, dar nu se poate ca ministrul Transporturilor sa nu se ocupe personal dupa ce a aflat ca e un accident", a sustinut liderul PNL.

Un alt vicepresedinte PNL considera ca Stroe ar trebui sa demisioneze doar "daca ar fi fost seful STS si ar fi dat coordonate aiurea".

Cea mai mare parte a membrilor conducerii PNL a refuzat, insa, sa aiba un punct de vedere legat de oportunitatea unei demisii a ministrului de Interne. O parte dintre acestia au precizat ca momentul discutiei efective asupra acestui subiect trebuie sa fie la Delegatia Permanenta a PNL de la inceputul lunii februarie, mentionand ca nu se pot "antepronunta".

Alti lideri asteaptau pozitia presedintelui PNL, Crin Antonescu, in cadrul reuniunii partidului. "Indiferent cine ar fi ministru de Interne, cred ca nu este vina lui in primul rand, avem servicii de informatii, avem STS. Greseala ar fi a ministerului daca nu-i doteaza (...) Salvamont ar fi fost primul serviciu care ar fi trebuit anuntat, nu SMURD. Sunt convins ca a fost o bulibaseala de nedescris", a afirmat un alt lider PNL.

De asemenea, unii dintre vicepresedinti au sustinut ca "ministrii nu pot fi schimbati precum camasile", iar pentru o eventuala demitere trebuie sa se astepte rezultatele anchetei asupra accidentului aviatic. "Hai dom'le, terminati cu chestiuni din astea, terminati", a fost reactia unui alt membru al conducerii PNL.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, ca afirmatiile lui Radu Stroe despre accidentul aviatic sunt "un exemplu de comunicare catastrofala", mentionand ca va propune conducerii PNL "masuri politice radicale", el mentionand si ca Ramona Manescu nu a comunicat deloc in aceasta perioada.

Intrebat, intr-o interventie televizata cum comenteaza faptul ca Radu Stroe a spus ca isi reproseaza ca tragedia de la Cluj s-a intamplat in mandatul sau si ca la nivelul Ministerului de Interne nu s-a constituit o celula de criza, Antonescu a raspuns: "Cu tot respectul pentru domnul Stroe si cu toata colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofala, de natura sa starneasca revolta in conditii de nemultumire publica".

El a mentionat ca face o distinctie intre modul in care s-au intamplat lucrurile la Ministerul Transporturilor si la Ministerul de Interne. Antonescu a mentionat, totusi, ca Ramona Manescu nu a comunicat deloc in aceasta perioada.

Antonescu a tinut sa precizeze ca va propune conducerii PNL "masuri politice radicale" in acest caz, dar a precizat ca discutiile si deciziile se poarta si se iau in interiorul partidului.

El a criticat comunicarea "catastrofala" a tuturor autoritatilor implicate in operatiunile de salvare in urma accidentului aviatic, precizand ca este posibil ca si premierul sa fi primit informatii eronate. De asemenea, liberalul a tinut sa sublinieze ca in cursul zilei de miercuri nu s-a pus nici in partid si nici de catre premier problema demiterii ministrului Stroe.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
INFOGRAFIC INTERACTIV.
INFOGRAFIC INTERACTIV. "Ce celula de criza?" Rolul lui Radu Stroe in PIRAMIDA ERORILOR ce au urmat dupa tragedia din Apuseni

Raportul prezentat miercuri la Guvern indica multi responsabili care au actionat in culpa. Si iese in evidenta lipsa coordonarii, de la centru.

Avionul prabusit in Apuseni. Antonescu: Afirmatiile lui Stroe, exemplu de comunicare catastrofala; propun masuri radicale
Avionul prabusit in Apuseni. Antonescu: Afirmatiile lui Stroe, exemplu de comunicare catastrofala; propun masuri radicale

Esec, erori, deficiente inacceptabile, lipsa de responsabilitate a institutiilor statului. Sunt termenii in care seful Guvernului a vorbit miercuri despre interventia din muntii Apuseni.

CTP, la Gandul LIVE:
CTP, la Gandul LIVE: "Daca acest martafoi ajunge presedintele Romaniei, ma retrag din gazetaria politica"

CTP, la Gandul LIVE: "Daca acest martafoi ajunge presedintele Romaniei, ma retrag din gazetaria politica".

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.