Declaratii surprinzatoare. Cand a aflat seful STS Cluj de accidentul aviatic
Seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale Cluj spune ca a aflat despre locul unde s-a prabusit avionul sanitar cu cele sapte persoane la bord abia cu o ora inainte ca victimele sa fie descoperite de localnici.
Mai mult, ar fi primit informatia de la Romatsa si nu de la propriii subalterni. Explicatia: serviciul pe care il conduce nu se ocupa cu localizarea avioanelor prabusite. El a facut aceste declaratii surprinzatoare, astazi, la Cluj, in cadrul unei conferinte a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Seful STS Cluj da de inteles ca nu a colaborat deloc cu autoritatile locale in ziua accidentului aviatic din Apuseni.
"Nu am niciun fel de versiune, imi doresc din suflet personal sa se spuna adevarul si nu dezinformari, nu minciuni.
Reporter: Spuneti-ne ce s-a intamplat atunci?
Nu pot pentru ca nici eu nu stiu, asteptati sa se faca ancheta. Procedurile au fost respectate de la A la Z fara niciun fel de problema. STS nu localizeaza avioane, telefoane, nu localizeaza oameni. Eu am stiut la ora 21 unde se afla avionul pe baza unor informatii primite de la Romatsa care le-a primit de la un avion Cluj Bucuresti care trecea pe deasupra locului incidentului", sustine colonel Ioan Rus, sef STS Cluj.
Intrebat daca i s-a cerut ajutorul in localizarea victimelor, seful STS Cluj a evitat un raspuns clar. La randul lor, cei de la ISU recunosc ca au existat unele derapaje in organizarea misiunii de salvare a ranitilor. De pilda, una dintre localizarile pe care s-au bazat autoritatile a fost furnizata de membrii unui club off-road din Cluj, care, in mod normal, n-au vreo implicare oficiala in astfel de actiuni.
„Consider ca au fost niste greseli datorita unor infromari nu tocmai exacte. Eu am primit coordonatele din dispecerat, iar cei din dispecerat le-au primit de la trupa de off road si de la Romatsa. Aceste coordonate erau undeva foarte departe. Daca se stia exact unde sunt, noi ajungeam cu drum cu tot in trei ore. Reprosez faptul ca a fost un loc care a fost incert Cluj, Alba, si poate ca trebuia sa mergem cu mult mai multe forte de cautare", spune colonel Dorin Ungur, sef ISU Cluj.
Autoritatile spun ca isi pun toata sperantele in procurori ca sa afle raspunsurile pe care, le asteptam, dealtfel, cu totii. Astazi, a venit randul celor doua voluntare de la SMURD Cluj sa stea de vorba cu anchetatorii.
"Stiu ca astazi au fost citate dimineata cele doua fete care au ajuns primele la locul accidentului, in calitate de martor, eu inca nu am fost citat si nici alti colegi", explica dr Cristian Ursu, sef coordonator SMURD Cluj.
Daca pe plan local nu exista prea multe raspunsuri, acestea ar putea sa apara duminica dupa-amiaza, cand presedintele Traian Basescu a convocat o sedinta CSAT, unde seful STS, Marcel Opris, va trebui sa explice ce s-a intamplat si cum a procedat serviciul in ziua fatidica.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, ancheta, avion prabusit, sts, ardeal,
Dată publicare:
29-01-2014 15:10