Explicatia halucinanta a lui Burlui. "La munte nu-i ca la campie. Pe copilul tau nu poti sa-l faci vierme si incompetent"
Fostul sef al IGSU, Ion Burlui, care a demisionat miercuri de la conducerea acestei institutii a transmis un comunicat de presa in care comenteaza cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni.
El afirma, in primul rand, ca nu exista interventie in situatii de urgenta care sa poata fi desfasurata in conditii de perfectiune totala si ca, de asemenea, nu exista un sistem cu risc „0” in functionare. Apoi, Burlui tine sa precizeze ca "iarna .. nu-i ca vara si la munte nu este ca la campie..."
"Consider ca din punct de vedere operational structurile proprii si-au facut datoria potrivit competentelor, in conditiile date, dar asa cum „iarna nu-i ca vara” si la munte nu este ca la campie. Oamenii care au intervenit in munti sunt aceiasi care intervin in toate situatiile, riscandu-si viata pentru a o salva pe a altora;
Ca au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le multumesc in modul cel mai sincer. Dar acasa la tine gasesti un lucru chiar daca este noapte, fiindca stii traseul si unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au stiut muntele, au mers vara dar si iarna pe el, fara a vorbi despre distantele de unde s-au deplasat fortele de interventie." - afirma Burlui in comunicatul de presa.
Fostul sef al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta spune apoi ca are remuscari pentru victimele accidentului aviatic, insa el nu face nicio diferenta intre acest caz si alte situatii de urgenta. Nu in ultimul rand, in opinia sa, acest caz a fost .. politizat.
"Daca am remuscari pentru victimele accidentului: DA. Dar am aceleasi remuscari pentru toate victimele produse pe timpul situatiilor de urgenta: si cei sase oameni cazuti in canalul Dunare- Marea Neagra acum cateva zile, dar si colegul nostru inghitit de malul de pamant la Fetesti. Ar fi bine daca i-am putea salva pe toti;
S-a incercat interpretarea politica a unei misiuni operative, condusa si desfasurata de structuri de interventie si de tehnicieni, ceea ce nu este normal. Exista ministere, exista ministri, insa acestia nu iau decizii operative, fiindca nu au competente. Acestia pot purta raspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total si alte masuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister in actiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefica asa cum structura operativa poarta raspunderea si are obligatia de a informa conducerea ministerului pentru actiunile desfasurate;"
In finalul comunicatului, generalul de brigada Ion Burlui reproseaza presei faptul ca a mediatizat evenimentul fara sa scoata in evidenta si eforturile facute de catre pompieri, care sunt ... "copilul poporului".
"Mediatizarea evenimentului, cu directionare unilaterala, fara a se vedea eforturile facute nu este corecta. Si copiii fac greseli in fata parintilor, dar acestia nu-i omoara, fiindca printre altele nu au drept de viata si de moarte asupra lor. Pompierul este copilul acestui popor. Pe copilul tau nu poti sa-l faci "vierme" si "incompetent" de fata cu tot satul, in conditiile in care isi sacrifica timpul, familia, viata pentru binele tau si iti place sa te lauzi si sa te asociezi cu el cand ia note bune."
Ion Burlui a demisionat, miercuri, de la conducerea IGSU, ca urmare a situatiei privind interventia in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, in urma caruia doua persoane au murit si alte cinci au fost ranite.
Premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), la propunerea ministrului de Interne, Radu Stroe. El a declarat ca a demisionat "din demnitate", fara a face alt comentariu despre aceasta decizie, luata in urma accidentului aviatic din Apuseni.