Elena Udrea, de la un politician de succes, la condamnare pentru spălare de bani

Dată publicare: 02-03-2021 18:13
Dată actualizare: 02-03-2021 18:56


elena udrea

Condamnată, marți, la 8 ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, Elena Udrea are o poveste de viață presărată cu suișuri și coborâșuri. 

Elena Udrea s-a născut la 23 decembrie 1973, în Buzău, acolo unde a absolvit Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Apoi, a urmat studii de drept la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București, după care a absolvit un Masterat în securitate și apărare națională la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, devenind expert în securitate și apărare națională.

În 2004, pe când avea 31 de ani, Elena Udrea a intrat în politică. În acel an, ea a candidat pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București (CGMB), din partea Alianței „Dreptate și Adevăr”.

Între 2004 și 2005, la Primăria Capitalei, a fost consilier general al Municipiului Bucuresti și președinte al Comisiei Juridice și de Disciplină.

Începând din decembrie 2006, Elena Udrea a fost secretar executiv al Partidului Democrat-Liberal, funcția pe care a ocupat-o până în mai 2011, când a devenit vicepreședinte al PDL, până în iunie 2012.

Din iulie 2010, a fost președinte interimar al PDL, filiala Bucuresti, apoi președinte plin, până în iunie 2012.

Din noiembrie 2008, Elena Udrea a fost deputat în Colegiul 25 București, iar din noiembrie 2012, deputat de Roman, colegiu în județul Neamț.

În cariera sa politică, Elena Udrea a mai fost șef al Cancelariei Administrației Prezidențiale, pe vremea când țara era condusă de Traian Băsescu; ministru al Turismului, între decembrie 2008 - octombrie 2009; ministrul interimar al Mediului, octombrie 2009 - decembrie 2009 și ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, decembrie 2009 - februarie 2012.

De asemena, în 2014, ea a candidat la președinția României din partea Partidului Mișcarea Populară.

Gafe și momente controversate

 

Cariera politică a Elenei Udrea a fost marcată de momente stânjenitoare.

De exemplu, în aprilie 2005, pe vrema când era consilier la Cotroceni, într-o emisiune de televiziune, blondina nu nu a știut că Norvegia nu este republică și că nu face parte din UE.

Un alt episod controversat, care a fost dezbătut pe larg în presă, a fost legat de alegerea frunzei pentru brandul de țară, simbol care ar fi fost plagiat și pentru care Ministerul Turismului a cheltuit sume considerabile.

Probleme cu justiția. Fuga în Costa Rica

 

În iarna anului 2015, Elena Udrea a fost reținută și plasată în arest în dosarul de corupție "Microsoft". După o săptămână petrecută în închisoare, aceasta a fost eliberată și plasată în arest la domiciliu.

Apoi, în 2018, în celebrul dosar "Gala Bute", Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu.

În momentul pronunțării sentinței, Udrea se afla în Costa Rica, ca refugiat politic. În această țară, ea a născut o fetiță.

După ce magistrații români au dat verdictul în dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost arestată de autoritățile costaricane în baza unui mandat Interpol emise la cererea țării noastre.

În decembrie 2018, de Crăciun, Elena Udrea a fost eliberată din închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat executarea pedepsei în cazul său.

În vara anului 2019, Udrea s-a întors în România. "Nu mi-am dorit niciodată să trăiesc în altă parte decât în țara mea și am așteptat cu nerăbdare momentul în care să mă pot întoarce. Vreau să îmi cresc copilul acasă", a scris, pe Facebook, blondina.

A trecut printr-un divorț

 

Elena Udrea nu a avut probleme doar în justiție, ci și în viața sentimentală. Timp de zece ani, ea a fost căsătorită cu afaceristul Dorin Cocoș. Cei doi au divorțat în 2013, la notar.

În 2016, Elena Udrea a început o relație cu Adrian Alexandrov, un bărbat mult mai tânăr decât ea, fost manechin. Cei doi au împreună o fetiță, pe Eva Maria.

Sursa: StirilePROTV