DNA a clasat din lipsă de probe dosarul în care Elena Udrea a stat 7 zile în arest
Partea din dosarul Microsoft în care Elena Udrea a fost arestată 7 zile în februarie 2015 a fost clasată acum din lipsă de probe, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.
Elena Udrea a fost pusă sub acuzare și plasată sub control judiciar în acest dosar pe 29 ianuarie 2015.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe 4 februarie, același an, procurorii au cerut aviz pentru arestarea ei, iar pe 10 februarie au obținut un mandat de arestare preventivă. 7 zile mai târziu, Elena Udrea fost eliberată și plasată în arest la domiciliu.
Potrivit unor surse judiciare, procurorul de caz a clasat cazul din lipsă de probe, la dosar fiind doar denunțul lui Dinu Pescariu care a declarat că i-ar fi dat Elenei Udrea 500.000 de euro.
Alte surse care au dorit să își păstreze anonimatul au precizat că această explicație privind clasarea cazului este greu de acceptat în condițiile în care, în februarie 2015, procurorul Iorga Moraru a obținut mandat de arestare pentru Elena Udrea, chiar și pentru 7 zile, de la judecători ÎCCJ precum Lavinia Lefterache sau Luciana Mera.
De ce era acuzată Udrea
Este vorba de dosarul Microsoft în care Elena Udrea a fost acuzată de procurorul DNA (acum SIIJ) Mihaela Iorga Moraru de trafic de influență, spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere.
Potrivit comunicatului DNA din ianuarie 2015, ”în anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”.
Marele dosar Microsoft, care viza 9 foști miniștri PSD și PDL, a fost clasat în februarie 2018, când Laura Codruța Kovesi era încă șefa DNA.
Elena Udrea mai are trei dosare de corupție
Chiar dacă a scăpat de acest dosar, Elena Udrea mai are încă trei dosare de corupție pe rolul instanțelor: Gala Bute, Hidroelectrica și finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.
În Gala Bute, ea a fost condamnată definitiv la 6 ani de detenție efectivă în iunie 2018, însă, între timp, fugise în Costa Rica.
A fost prinsă, dar până la urmă a venit singură în țară, după ce condamnarea ei a fost anulată ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.
După decizia CCR privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ, avocații ei au cerut și anularea sentinței de la fond, dar Înalta Curte a refuzat să rejudece dosarul de la zero și a sesizat Curtea de Justiție a UE.