Furia suspectului din Oneşti, care a recurs la acest gest de o violentă extremă, vine aşadar dintr-o situaţie petrecută în urmă cu 10 ani. Atunci, bărbatul şi-a pierdut apartamentul în urma unei sentinţe judecătoreşti.

Pentru că era plecat în momentul executării silite, a cerut ani la rând să vadă hotărârea judecătorească, document pe care l-a revendicat şi luni, în timpul luării de ostatici. Poliţiştii i l-au adus într-un final, însă trecuse deja la fapte. Individul a avut în trecut alte 4 condamnări.

În 2010, pe când suspectul Gheorghe Moroşan era plecat la muncă în Italia, familia sa ar fi fost evacuată forţat din apartament. Moroşan şi-a povestit propria variantă într-un live făcut pe Facebook în anul 2018.

 

CITIȚI ȘI: Elena Udrea, după ce a fost condamnată la 8 ani de închisoare: O blestem pe judecătoare

 

"Unul din jandarmi i-a pus fiicei mele pistolul la cap, că dacă nu părăseşte apartamentul o împuşcă, i-a pus cătuşele la mâini şi a dat-o afară din apartament. Am venit în ţară, am încercat să-mi recuperez lucrurile din apartament, dar nu s-a putut face nimic. Am făcut mai multe plângeri penale, nenumărate, împotriva acestui executor. Eu nu întrebam decât: unde e hotărârea judecătorească care le-a dat dreptul să-mi intre în apartament şi să fiu executat silit? Bunurile au dispărut. E gol. Mi-au luat şi geamurile termopane", a spus bărbatul.

La finalul intervenţiei din 2018, acelaşi Moroşan a ameninţat că îşi va face singur dreptate, cu arma.

"Familia mea a fost ameninţată cu arma de foc. Dacă nu se lămureşte această situaţie, cu arma de foc voi face şi eu dreptate. Să nu vă fie de glumă, nu glumesc, asta am vrut să vă spun, iar dacă vreţi luaţi măsuri, dacă nu, o să vă lămuresc, o să luaţi mai târziu", a amenințat el.

Cumplit este ca luni chiar a trecut la fapte.

Vecin: ”A intrat omul în apartament. “Păi voi cu ce drept staţi aici sau lucraţi?” I-a luat ostatici, nu ştiu, se vedea de acolo de la balcon. ”

Vecin: "L-am întrebat: ce faci? că băieţii ăştia sunt nevinovaţi? “Păi eu nu sunt nevinovat?” Și atât a fost."

Cum l-a ajutat soția sa

 

Soția agresorului a fost tot timpul în umbra alături de el. De altfel, când au întâlnit-o autorităţile au descoperit că avea la ea mai multe coliere din plastic, asemeni celor folosite de atacator ca să îi lege pe ostatici.

- Ce căutau bridere la dumneavoastră în geantă?
- Le-am avut în geantă pentru că am mașina stricată. Pentru dreptate!
- Vă consideraţi vinovată în vreun fel?
- Nu! Nu!

Cristian Gheorghe, dir. Adj. investigații criminale IGPR: "Soția i-a transmis că face bine ce face, e prezentată şi ea cu propunere de arestare. Această hotărâre judecătorească a fost scoasă, poliţia nu o avea la birou, a durat ceva. I-a fost dusă. Acest proces de a duce această hârtie a fost mai lung."

Una dintre fiicele celor doi, stabilită în Germania, considera că tragedia de la Oneşti putea fi evitată.

Fiica agresorului: De ce s-a ajuns la așa ceva când puteau să aducă acel document?
Reporter: Și se rezolva așa, totul, credeți, dacă aduceau acea hârtie?
Fiica agresorului: Dacă aduceau acea hârtie se rezolva totul.

În 2003, soţia agresorului, gestionar la un combinat din oraş, a fost trasă la răspundere pentru furtul unor materiale din titan, oţel şi inox din magazia aflată în responsabilitatea ei.

În 2009 instanţa a decis că femeia şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile, aşa că apartamentul a devenit în urma unei sentinţe judecătoreşti proprietatea firmei şi a acoperit 3% din prejudiciul creat de furt.

Agresorul are patru condamnări

 

Firma care deţine apartamentul spune că l-a ţinut până acum în conservare.

Suspectul de 68 de ani a fost de profesie mecanic de locomotivă, iar ulterior şofer de tir, însă între timp s-a pensionat. În prezent locuia cu soţia şi soacra, la ţară. Un cunoscut povesteşte un alt episod în care Moroşan a fost agresiv.

Vecin: "Treceam pe potecă şi a venit cu motocositoarea spre mine şi a zis că mă omoară, că de ce trec pe pământul lui."

Moroşan a fost de-a lungul vieţii condamnat de 4 ori, atât în ţara cât şi în Italia: pentru furt, vătămare corporală şi conducere sub influenţa alcoolului.