Efectele secetei se vor resimți la toamnă. Vom avea mai puține borcane de zacuscă și de bulion
O să simțim că anul acesta a fost fost secetă prelungită și în camară, la toamnă.
Prețurile legumelor și fructelor s-au dublat. Față de anul trecut, uleiul costă foarte mult, gazul și zahărul la fel, așa că borcanele cu zacuscă ori cu dulcețuri vor fi considerabil mai puține.
Cea mai sănătoasă conservă de legume: zacusca - poate să fie cu vinete, ciuperci sau fasole. Prima dintre ele este cea mai populară, de aici și câte gospodine, atâtea rețete.
Gospodină: "Am ceapă, ardeiul, vânăta. Eu folosesc bulion, în loc de roșiile proaspete din grădină".
În funcție de buget și de cantitatea pregătită, cămara se va umple sau nu pentru la iarnă.
Mihaela Iova: "Toate s-au scumpit, prețurile au sărit dublu și zacusca va fi foarte scumpă".
Gospodinele dau în medie 7 lei pentru un kilogram de ardei sau gogoșari, 4 lei pentru un kilogram de ceapă și 4 lei pe kilogramul de vinete. La socoteală intră uleiul și pasta de roșii, și ele mai scumpe în acest an.
Inclusiv marii producători de pe piaţa conservelor spun că sunt nevoiţi să crească preţurile din cauza scumpirilor în lanţ.
Bibiana Stanciulov, producător conserve: ''Într-adevăr este un an cu secetă deosebită. Din păcate, au crescut utilităţile foarte mult, a crescut combustibilul".
Nici bulion nu va fi destul în multe case. Fermierii se plâng că au cules mai puține roșii din grădini.
Marian Baronescu, fermier: "Oamenii au plantat, săracii, dar recoltează jumătate din suprafețe".
Adriana Săinu, fermier: "Tot ce investim aici sunt enorm de scumpe: insecticide, fungicide, curentul care s-a scumpit, apa pe care trebuie să o pompăm din ce în ce mai des".
Cumpărător de legume: "Trebuie să facem, ca să nu murim de foame. Dar nu mai facem 100 de kilograme, facem doar 20".
Pentru că sunt puține legume pe piață, fermierii cred că vor reuși să își vândă toată marfa, așa că vor avea un preț constant, nu neapărat mic, tot sezonul.