Seceta afectează râurile și lacurile din România. Mai multe județe din sudul țării nu mai au apă pentru irigații
Seceta afectează grav și râurile și lacurile din toată țara. Mai multe județe din sudul țării nu mai au apă pentru irigații.
Zona considerată „Grânarul României”, grav afectată
Stația de pompare din Brăila, cea mai mare din România, care udă Câmpia Bărăganului, a fost închisă, iar Prutul a ajuns la un minim istoric și debitul este în scădere. În lipsa ploilor și a irigațiilor, soarele arde tot ce este verde pe câmp și în grădini.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așa arată o porțiune de Dunăre de unde se alimenta stația de pompare, care deservește cea mai mare parte din Câmpia Bărăganului: 250.000 de hectare de terenuri agricole, în Brăila și Ialomița. Zona, considerată „Grânarul României”, este grav afectată.
Nișa care pleacă din Dunăre arată acum ca un lac care stă să sece. Nici utilajul care a fost adus pentru a curăța albia nu mai poate să înainteze și s-a oprit în noroi. Din cauza nivelului scăzut al apei, pompele stației nu mai trag decât mâl, așa că au fost oprite.
Lucian Marin, tehnicianul stației: „Avem apă sub navă undeva la 15 centimetri. În cazul acesta, dacă funcționăm, distrugem toate pompele care le avem. Deja au început să tragă nisip, noroi”.
Mihaela Bordei, director al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Brăila: „Tendința Dunării este de scădere, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a funcționa în condiții minime de siguranță”.
Ce spune ministrul Agriculturii despre situație
Despre gravitatea situației vorbește și ministrul Agriculturii, care a vizitat stația de pompare și a anunțat lucrări de modernizare.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Nu-s ușoare și nu se fac imediat. Trebuie să ne ducem la corpul navelor, care sunt flotante, și pe ele trebuie să le reparăm în așa fel încât să poată să se ridice și să coboare în funcție de nivelul apei”.
Muncitor: „Toată porțiunea asta avem apă 20 de centimetri. Acolo, la fel, avem un zece centimetri de apă. Nava asta a rămas pe uscat”.
Râul Prut a secat
Suferă și satele care se alimentează cu apă din Prut. Râul a secat, după ce n-a mai plouat de câteva luni. Aici, instalațiile stației de pompare de la Bumbăta, repuse în funcțiune acum doi ani, după mai bine de un deceniu de pauză, funcționează la limita de avarie.
Gicu Grecu, angajat al Stației de Pompare Bumbăta: „De după Revoluție nu a mai fost scăzut așa Prutul. Tragem apă cu greu, mergem la limită”.
Cu temperaturi care trec de 40 de grade Celsius, debitul scade cu doi centimetri pe zi.
Tiberiu Tiron, fermier: „Ne aflăm în situația de a opri campania de irigat, lucru care ar fi fatal la porumb, soia și lucernă”.
Stația Bumbăta pompează apă din Prut pentru a iriga aproximativ 4.000 de hectare, iar la Bechet, din cauza nivelului scăzut al Dunării, trecerea cu BAC-ul a fost suspendată de bulgari. Fluviul ar trebui dragat pe anumite porțiuni. Dar timpul este scurt și decizia târzie.
Florin Uzumtoma, director de căi navigabile la AFDJ Galați: „Chiar dacă ministrul bulgar al Transporturilor a semnat acordul că responsabilitățile și operațiunea de dragaj să fie transferate părții române, considerăm că acest demers trebuia făcut cel puțin o lună de zile înainte, astfel încât partea română să poată să aibă timpul necesar și dărgile să aibă randamentul necesar pentru efectuarea operațiunilor. Discutăm despre milioane de euro”.
În multe locuri pe Dunăre au apărut, din nou, insule de nisip.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: seceta, dunare, apa, rauri, lacuri, statii, pompare,
Dată publicare:
28-07-2022 20:09