Zacusca devine din ce în ce mai scumpă. Cât au ajuns să coste ingredientele necesare pentru prepararea acestui produs
Fie că sunt cu vinete, ciuperci, fasole, sau pește, rețetele de zacuscă circulă ca vântul și ca gândul între gospodine.
A venit toamna și este vremea conservelor. Doar că valul de scumpiri a cuprins și piețele, așa că acest preparat, atât de iubit de români, poate fi mai scump și cu 50% anul acesta.
Printre clipuri amuzante, cu dansuri sau sfaturi din diverse domenii, și-au făcut loc, zilele acestea, pe TikTok, inclusiv rețetele de zacuscă. Ca să vă faceți o idee, aproape 600.000 de oameni au poftit virtual la zacuscă făcută de Gina Bradea un cunoscut blogger culinar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Gina Bradea, blogger culinar: ''Am fost surprinsă de cât de rapid s-a viralizat. Credeam că TikTtok-ul este un canal pentru copii, dar clipul meu cu raftul de conserve a devenit viral în câteva ore, pur și simplu''.
Dincolo de distracție, cei care vor să aibă iarna aceasta în camară măcar câteva borcane cu zacuscă vor da mai mulți bani.
Pentru gustul obținut în casă, gospodinele dau în medie 7 lei pentru un kilogram de ardei sau gogoșari, 4 lei pentru un kilogram de ceapă și 3 lei pe kilogramul de vinete. La socoteală intră uleiul și pasta de roșii, și ele mai scumpe în acest an. Nota este completată de costurile cu utilitățile care sunt tot mai ridicate.
Un borcan de zacustă gata făcută se vinde în piețe, în medie, cu 12 lei.
Daca mergeți la prăvălie o să dați și mai mult.
Marius Tudosie, proprietarul unei băcănii: ''Oamenii ăștia folosesc în general producția proprie, din propriile grădini. Se duc în pădure la cules ciuperci. Uite, facem niște zacuști din astea cu hribi, gălbiori, cu tot felul de ciuperci de pădure, iar aici costurile nu cresc în materia primă. Cresc utilitățile și probabil că toate scumpirile o să vină în ritmul bulgărelui de zăpadă. 5, 6 lei în plus. Cam așa cred că o să fie resimțit valul ăsta de scumpiri pentru iarna asta".
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile alimentelor au crescut cu 3% anul acesta, iar cel mai probabil această tendință se va menține.