Zacusca și murăturile costă mai mult anul acesta. Prețurile legumelor s-au dublat

Ultima actualizare: 12-09-2020 20:16

Zacusca și murăturile costă mai mult anul acesta, spun gospodinele, care caută în piețe vinete, ardei și roșii pentru conserve.

Însă, din cauza vremii capricioase, recolta de legume este mai mică, iar prețurile la tarabă s-au dublat în unele cazuri.

În piaţa din Aiud, banii cheltuiţi pe două kilograme anul trecut ajung acum doar pentru unul.

Client: „Sunt mai scumpe ca anul trecut, sigur. A fost ploios în primăvară, apoi a venit seceta. patru lei au fost gogoşarii anul trecut rep, acum am văzut şi cu zece şi cu opt”.

Viorica Kiss, producător: „Un an foarte dificil, au fost multe ploi, apoi dintr-o dată a venit căldura. Gogoşarii, anul trecut, cu 5-6 lei. Anul acesta, cu 8-9 lei, kapia cu 4,5 lei. Vinetele nu prea sunt, producţia e scăzută. Anul trecut le-am vândut cu 2,5 lei şi acum cu 4 lei."

Oamenii sunt dezamăgiţi de recoltă.

Nelson Kiss, producător: „Vinetele au înflorit, dar de legat, au legat foarte rău. Producţia e mai mică anul acesta cam cu 30-40% ca anul trecut”.

Andrei Karsai, producător: „După plantare a fost frig, au stagnat foarte mult, cam două săptămâni au stat pe loc, după aceea a venit seceta şi nu s-au dezvoltat plantele cum trebuie”.

Gospodinele nu renunţa însă la conservele tradiţionale, chiar dacă le costa mai mult.

Maria Ban: „Anul trecut am luat vinetele la un leu 80, anul ăsta nu le-ai luat sub 3 lei. Când chiar au apărut, atunci au fost 6-7 lei. Toate sunt mai scumpe. Toate, toate, toate. Ardeii, fără 6-7 lei nu iei kilogramul, la ora actuală”.

Cei care cumpără legume direct de la producător în cantităţi mai mari pot face economii considerabile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO