Cum s-au "stors" miliarde de euro de la cea mai valoroasă companie a României
Miliarde de euro s-au pierdut pe apa turbinelor de la Hidroelectrica, iar ani de zile, cea mai valoroasă companie energetică a ţării a beneficiat din plin de reţeta dezastrului.
Duminică, la "România, te iubesc", urmăriţi o nouă investigaţie jurnalistică care încearcă să facă lumina în afacerile din jurul companiei de stat: managementul defectuos, grupări cu rădăcini bine înfipte în istoria societăţii, asocierea a tot felul de lipitori politice, proiecte de investiţii păguboase.
Hidroelectrica, cea mai mare companie energetică românească, a fost evaluată anul trecut că fiind şi cea mai valoroasă companie deţinută de statul român. O treime din producţia anuală de energie a României vine din forţa apelor.
Dar spolierea acestei societăţi a fost ani de zile la îndemână unor jucători economici lipsiţi de scrupule.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Cu toţii suntem afectaţi de furturile de la Hidroelectrica, de modul în care compania este "stoarsă" prin deciziile politicienilor care au făcut şi fac jocurile unor grupări de afacerişti cu planuri bine puse la punct: retehnologizări scume şi prost făcute.
Marius Dan, director relaţii cu investitorii fondul proprietatea: "Nu există o necesitate reală pentru ca aceste retehnologizări să fie făcute. E ca şi cum ai schimbă motorul la o maşină când ea are nevoie de o presiune în pneuri sau cel mult de un schimb de ulei în cel mai bun caz".
De exemplu, pe Oltul inferior sumele plătite au fost umflate şi de patru ori.
Ovidiu Agliceru-fost director general Hidroelectrica: "Adică nici nu s-au făcut bine şi s-a început retehnologizarea care trebuia făcută după 30 de ani."
Reporter: "Pe nişte sume cu multe zerouri, cu încredinţare directă"
Ovidiu Agliceru: "Cu încredinţare directă, contractul iniţial a fost de 103 milioane de euro şi lucrararea s-a finalizat, s-a finalizat în mare măsură la valoarea de 401 milioane de euro."
Şi vânzare de energie ieftină "băieţilor deştepţi" a dat o lovitură devastatoare companiei.
Remus Borza-fost administrator judiciar Hidroelectrica: "Din derularea acestor contracte detrimentale şi păguboase, Hidroelectrica a pierdut între 2006 şi 2012 un milliard de euro. Ca diferenţa nu între preţ contractual şi preţ de piaţă, ci diferenţa între preţ de cost şi preţ contractual".
Şi deşi şi-a revenit din insolvenţă cu rezultate peste aşteptări, conducerea de la Hidroelectrica a fost schimbată şi la vârful societăţii au fost impuşi oamenii de casă ai partidelor de la putere.
Săptămâna trecută, deşi ministrul Energiei a negat, s-au luat din conturile Hidroelectricii 655 de milioane de lei dividende pentru a se acoperi găurile din buget, în timp ce investiţiile sunt amânate sau blocate.
Toma Petcu, ministrul Energiei: "Nu s-a luat nicio suma din companiile de stat. Sunt publice, se văd. Si nu poate sa ia Ministerul de Finanțe direct."
Situaţia la Hidroelectrica este şi acum tensionată de deciziile managementului politizat. Cine sunt băieţii deştepţi care au făcut miliarde pe spatele companiei energetice şi cine sunt politicienii care i-au susţinut, vedeţi duminică într-o anchetă "România, te iubesc".
Sursa: Pro TV
Etichete: promo, companii, apa, stat, Romania te iubesc, miliarde, hidroelectrica, un fluviu de prostie,
Dată publicare:
23-09-2017 17:43