Cel mai urât port de pe Dunăre se află în România. Peisaj ca într-un film apocaliptic

Episodul 4. Campania: ''Un fluviu de prostie" ajunge şi pe celebra insulă Belina, aflată în centrul celui mai nou scandal de corupţie.


Ultimul update: Marti 03 Octombrie 2017 15:01
Data publicarii: Vineri 22 Septembrie 2017 20:21
Categorie: Un Fluviu de Prostie

Ultimele evenimente

Portul Turnu Măgurele are toate atuurile pentru a fi desemnat cel mai urât de pe Dunăre. Are clădiri abandonate, vapoare ruginite, câini şi bălării. Este imaginea dezolantă a unui loc care a fost cândva mândria Olteniei, după ce mai marii locului l-au lăsat să se distrugă.

Cu greu găseşti un loc în care să acostezi. Ne prindem în cele din urmă de o barcă. Pe toată Dunărea, de la intrarea în ţară şi până la Brăila nu există un loc în care să-ţi poţi alimenta cu benzină barca. Nu există pontoane pentru ambarcaţiunile mici. Portul arată ca decorul unui film apocaliptic. Clădiri de patrimoniu abandonate, un cheu distrus, macarale ruginite şi mulţi câini.

Liniştea e spartă de un echipaj de poliţie sosit în trombă. Tot acest spaţiu aparţine de 25 de ani primăriei din Turnu Măgurele. Totul a murit după ce colosul de lângă port care aparţine omului de afaceri Ioan Nicoale şi care producea îngrăşăminte chimice a fost închis acum câţiva ani. Şi soarta acestui port se regăseşte în aproape toate porturile de la Dunărea noastră. Odată cu dispariţia industriei au dispărut şi porturile, iar autorităţile n-au fost în stare să le găsească o utilitate.

Primăria Turnu Măgurele. În biroul primarul, din spatele unor iconiţe zâmbeşte preşedintele PSD, care este şi cetăţean de onoare al oraşului, cel care a condus acest loc ani la rând. Pe perete, la loc de cinste tronează un calendar şi un ceas cu Tel Drum, celebra firmă din Teleorman abonată la multe afaceri cu statul, anchetată acum de DNA.

Primarul Dănuţ Cuclea ştie bine situaţia din port, dar ridică din umeri. 

Finanţarea întreţinerii portului se face din activitatea comercială care este în port. Ea fiind foarte puţină, banii sunt puţini.

Dănuț Cuclea, primar Turnu Măgurele

Cu toate că în port de 30 de ani nu s-a dat nici măcar o pensula de vopsea, peste 500 de mii euro s-au cheltuit pe un studiu de fezabilitate. Bani pentru port nu s-au găsit, iar alte idei pentru a-i da o folosinţă, pentru a-l pune pe picioare, primarul nu are. De sus, imaginea acestui loc este mai mult decât dezolantă: este imaginea dezastrului care s-a petrecut la noi în ţară în multe locuri. Iată cum arată imaginea unui port din Austria. Krems, kilometrul 2010 pe Dunăre. 

Terenul şi cheul aparţin primăriei din Krems. Au fost închiriate unei firme private pe zeci de ani, iar navele vin aici zilnic. Şi odată cu ele vin şi banii. Câştigă şi firma, câştigă şi primăria care se ocupă de întreţinerea acestui loc. Iar totul arată că la carte.

Portul este trimodal. Adică în el se poate intră pe apă, pe calea ferată şi pe şosea. Walter Senk este şeful portului. 

Acesta spune cu mândrie că locul e prietenos. Pe pereţi sunt picturi, iar în canalul portului se organizează o dată pe an un concurs de înot. 

Inima noastră bate pentru Dunăre. Dunărea e importantă pentru mine. Fac sport, merg cu bicicletă de-a lungul Dunării, aici lucrez de 30 de ani. Dunărea este foarte importantă pentru noi.

Walter Senk, director port

Cu banii scoşi din taxe, primăria din Krems se ocupă de întreţinerea acestui loc. Şi ungurii stau bine la capitolul porturi. În portul Paks, s-au investit până acum 8 milioane de euro. Un perete întreg este plin cu proiectele europene care au adus bani în acest loc. În doar câţiva ani, un port vechi a fost total transformat. S-au construit dane, s-au cumpărat utilaje, s-au ridicat spaţii de depozitare. 

Trist e faptul că mai marii ţării ştiu problemele de pe Dunăre. Aici este celebra Insulă Belina, unde mai marele PSD vine la pescuit. Aici se pare că şi-a făcut celebra poză cu fostul premier Sorin Grindeanu la pescuit, când se lăudau câte ştiuci au prins.

Filmare cu drona în insula Belina

Insula Belina este o fâşie de pământ între Dunăre şi canalul Pavel. Este locul preferat de liderul PSD pentru a da la peşte.  Locul e păzit cu străşnicie. De cum am pus piciorul pe mal, organele de control au apărut şi ne-au cerut documentele.

În ultima vreme, insula a intrat în atenţia DNA. În 2013, pe vremea Guvernului Ponta, locul a fost trecut de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman prin hotărâre de guvern. Documentul e semnat şi de Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliul Judeţean Teleorman. 

Justificarea a fost că aici consiliul va construi un complex turistic. Nu s-a întâmplat, iar insula a ajuns la firma Tel Drum, care a concesionat-o unei alte firme. Acest loc este o dovadă despre cum merg lucrurile noi. În timp ce alţii contruiesc porturi, amenajează Dunărea, politicienii noştri îşi trec pământuri în proprietate, iar pentru Dunăre nu fac nimic. 

Filmare cu drona în insula Belina

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO