Picturi semnate de Sabin Bălaşa, scrijelite cu pixul de studenţi. Ce au scris vandalii pe ele


Ultimul update: Vineri 19 Aprilie 2019 10:02
Data publicarii: Joi 18 Aprilie 2019 17:03
Categorie: Stiri actuale

Profesorii Facultăţii de Inginerie din Galaţi încearcă să salveze doua picturi murale, semnate de celebrul artist Sabin Bălaşa.

Ei au luat legătura cu o echipă de restauratori de la Muzeul de Artă care va înlătura urmele trecerii timpului, dar şi zgarieturile şi înscrisurile făcute cu rea voinţă.

Atrag atenţia numele unei echipe de fotbal, scrijelit cu pixul, şi o tăietură adâncă, aflată chiar deasupra semnăturii lui Sabin Bălaşa, o semnătură care valorează acum zeci sau chiar sute de mii de euro.

Vandalii au scris ”M*** Steaua!”

Cel care a scris a apăsat atât de tare încât era trecut de stratul de culoare. Noi nu am făcut nimic altceva decât să îndepărtăm pixul/operaţiunile pe care ar trebui să le facem ar necesita o intervenţie mai incisivă."

Lucrarea batjocorită în acest fel se numeşte "Horă". Este o pictură murală terminată de Sabin Bălaşa în 1990. Iustreaza o horă de fete care trasează conturul României, alături de teritoriile cedate în urma tratatului de la Berlin din 1878, judeţele Cahul, Ismail şi Bolgrad.

Alături se afla o lucrare de dimensiuni şi mai mari, "Războinicii", o frescă realizată de Bălaşa în 1975, care s-a aflat la Muzeul Militar Central din Bucureşti până la demolare, în 1988, când a fost mutată piesă cu piesă la Galaţi şi refăcută chiar de artist. Studenţii de astăzi nu ştiu nimic despre aceste lucarari inestimabile.

Indignat de faptul că lucrările nu erau protejate în niciun fel şi cineva din universitate s-a gândit chiar să scrie numărul de inventar, cu auriu, pe ele, un pofesor de la Facultatea de Inginerie a intervenit pentru a le salva până nu e prea târziu.

Prof. dr. Cătălin Fetecău, Facultatea de Inginerie, Galaţi: "Suntem în curs de dezprăfuire şi la fresca Războinicii, va urma apoi să punem un totem cu denumirea lucrărilor, cu o scurtă poveste e lor. Valoarea lor este estimată la câteva sute de mii de euro."

Studenţii trec zilnic pe lângă aceste opere de artă, care nu sunt deloc securizate. Tocmai de aceea, peste a fost scris, cu auriu, şi numărul de inventar.

Reporter: De Săbin Bălaşa ai auzit?
Tânăr: Nu!
Reporter: Recunoaşteţi lucrările astea?
Studente: Nu, nu ştim, că nu suntem de aici!

Specialiştii de la Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi au stabilit că e nevoie de o intervenţie sumară, dar, cel mai important, de măsuri serioase de conservare. Abia acum, după mai bine de 30 de ani, picturile murale au fost delimitate şi îngrădite.

Denis Brânzei, restaurator de artă: "S-a trecut la îndepărtarea depunerilor neaderente prin aspirare şi pensulare uşoară, după care zgarieturile, alveolele, unde era stratul suport sărit au fost chituite."

În "Sala Paşilor Pierduţi", împărţită între Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, tronează 19 picturi murale, realizate de Sabin Bălaşa. Aici însă toate sunt bine conservate şi păzite de camere video şi paznici.

Conf. Ionuț Nistor, director muzeu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza": "Sunt două măsuri de securitate: unul care ţine de amplasarea unor benzi care să delimiteze spaţiul pietonal de pictură şi apoi amplasarea unor camere video."

Sabin Bălaşa s-a stins în 2008 şi a lăsat în urmă o operă râvnita de marii colecţionari din toată lumea. Cotația lucrărilor artistului a ajuns la valori mult mai mari decât ale clasicilor români și absolut nesperate de contemporani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Scandal, dupa retragerea unei sculpturi de la o licitatie. Irinel Columbeanu vrea sa faca plangere penala
Opera de arta de 150.000 de euro pe care Columbeanu o scoate la vanzare pentru ca Irinuca se impiedica de ea prin casa
250.000 de euro pentru ascunderea unei crime
VIDEO PROTVPLUS.RO