Zi de DOLIU NATIONAL. Trupurile celor doi soti din Timisoara, morti in accident, au fost aduse acasa

×
Codul embed a fost copiat

Astazi, asistam la actul final al unei tragedii care a indurerat o tara intreaga. Este zi de doliu national, in memoria celor 18 romani care si-au pierdut viata in accidentul de autocar din Muntenegru.

Miercuri - 26 iunie

14:20 Trupurile neinsufletite ale sotilor Mircea si Doina Luminita Ardelean, care au murit in accidentul de autocar din Muntenegru, au fost aduse, miercuri, la Timisoara, cei doi urmand sa fie inmormantati in Cimitirul Eroilor din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Doua masini ale Jandarmeriei au adus, miercuri, la Timisoara,
sicriele cu trupurile neinsufletite ale sotilor Mircea si Doina Luminita Ardelean, care au murit in accidentul de autocar din Muntenegru.

Trupurile neinsufletite au fost depuse la casa funerara de pe strada Palmierilor din Timisoara, aflata intr-un cartier marginas al municipiului.

Citește și
muntenegru
Circuitul cu "autocarul mortii" din Muntenegru costa 459 de euro. Cine acopera costurile medicale
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit familiei, inmormantarea celor doi timisoreni va avea loc joi dupa-amiaza, in Cimitirul Eroilor.

7:00 Alti 29 de romani au fost raniti si au revenit in tara - la bordul a doua aeronave militare, care au aterizat marti seara la Baza Militara 90 Otopeni.

Din cea de-a treia aeronava au fost coborate doar sicrie, transportate dupa o scurta ceremonie religioasa la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici.

Aici, medicii legisti, cu ajutor din partea criminalistilor, au muncit toata noaptea, astfel incat au terminat procedurile de identificare.

Iar familiile, dupa trei zile de incertitudini si cosmar, ii pot lua acasa pe cei dragi, intorsi din vacanta in sicriu, si sa-i inmormanteze crestineste.

Acesta este genul de misiune pentru care s-au pregatit o viata medicii de la SMURD. De data aceasta asistam la o misiune umanitara fara precedent executata in Romania si in Muntenegru. Este o situatie fara precedent avand in vedere complexitatea cazurilor si numarul foarte mare al celor care au suferit rani.

Trei aeronave si aproape 40 de medici si asistente medicale au fost mobilizate pentru cea mai mare operatiune de repatriere a romanilor, victime in accidentul de autocar produs duminica seara.

Pentru 47 de familii, Munetengru va ramane cea mai neagra amintire, dar pentru cele doua tari e dovada ca 2 natiuni aflate la peste 1000 de kilometri distanta impartasesc aceleasi valori - respectul pentru viata.

Primele doua avioane care au ajuns aseara pe Baza Aeriana 90 au adus supravietuitorii.

"Pacientii au ajuns toti in stare buna, chiar daca ne asteptam la unii sa face ceva probleme pe drum, n-am avut astfel de probleme si au ajuns cu bine, cel putin atat de stabili cum erau cand i-am preluat", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Din cel de-al treilea avion, insa, care a sosit ultimul, in jurul orei 22:00, au fost coborate doar sicrie. 18 la numar, si majoritatea sigilate in folie de plastic, pentru ca nu se incheiasera procedurile de identificare.

Pe aeroportul militar, inainte ca trupurile sa fie transportate la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici, s-a oficiat o slujba pentru odihna sufletelor celor plecati dintre noi.

Rudele victimele n-au mai asteptat ziua de astazi sa-si ia mortii acasa, iar autoritatile au inteles situatia delicata. Institutul de Medicina Legala Mina Minovici a mobilizat azi-noapte la serviciu 8 legisti, care au lucrat impreuna cu alti doi veniti din Muntenegru. Politia Romana a venit cu 40 de specialisti de la Investigatii Criminale. Astfel, in cateva ore, toate trupurile au fost identificate, iar cine a vrut a putut sa-si ia acasa rudele pentru inmormantarea crestineasca.

Pentru unii atat de mare a fost durerea incat nici nu puteau vorbi la timpul trecut de cei pe care i-au pierdut.

Prietenul cel mai bun al soferului aflat la volan in momentul accidentului a venit si el sa-si identifice amicul. Nu intelege ce s-a putut intampla. Ultima data vorbise cu el inainte ca autocarul sa paraseasca teritoriul Romaniei si l-a auzit spunandu-i ca in jur pluteste un aer de vacanta: "Am un prieten aici, soferul...Va spun ca era un sofer foarte bun, nu bun, foarte bun! Nu sunt multi soferi ca el...Stiu ca a mai a mers in Muntenegru, n-a mai avut evenimente rutiere neplacute."

Dupa ce-au fost identificate de familii, 8 victime au plecat inspre case: 10 au ramas inca la Institutul de Medicina Legala.

Cea mai mare contributie in etapa identificarii au avut-o rudele, care au fost nevoite sa aduca la medicina legala si cate un obiect personal al celor decedati, in caz ca ar fi fost nevoie de teste ADN.

Ministerul Sanatatii: Cetatenii care doresc sa doneze sange pentru persoanele ranite in urma accidentului din Muntenegru sunt invitate incepand de miercuri dimineata la Institutul National de Hematologie, strada Constantin Caracas nr. 2-8, Sector 1, Bucuresti. Ministerul Sanatatii le multumeste pentru aceasta initiativa.

Cronologia evenimentelor, marti, 25 iunie 2013:

ora 22:00 O ceremonie religioasa a fost organizata pe Otopeni in memoria romanilor decedati in Muntenegru.

ora 21:54 Premierul Victor Ponta a ajuns, marti seara, la Baza Aeriana 90 Otopeni, unde urmeaza sa aterizeze aeronava care aduce in Romania persoanele decedate in accidentul din Muntenegru si unde va avea loc si o slujba religioasa.

El a ajuns in jurul orei 21.40 si nu a facut declaratii presei. De asemnea, la Baza Aeriana 90 mai sunt prezenti ministrii Apararii si de Externe.

Trupurile persoanelor decedate in accidentul din Muntenegru vor fi preluate marti, dupa ce vor fi aduse in tara, de 20 de autospeciale ale Ministerului Afacerilor Intrerne (MAI), care vor pleca apoi in coloana de la aeroport catre INML, pentru identificarea fiecarei victime.

ora 21:50 Aeronava cu trupurile neinsufletite ale victimelor accidentului din Muntenegru a ajuns in tara.

O slujba religioasa pentru decedati urmeaza sa aiba loc la Baza 90, unde a sosit Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucuresti.

ora 20:50 A doua dintre aeronavele Fortelor Aeriene care asigura transportul cetatenilor romani implicati in accidentul din Muntenegru a ajuns, in jurul orei 20.50, la Baza 90 Otopeni, aceasta transportand ultimii 18 pacienti.

In avionul Hercules, care a preluat cel de-al doilea grup de raniti de la Podgorica, sunt 18 pacienti, care vor fi de asemenea internati la spitalele Floreasca, Universitar, Elias si Bagdasar-Arseni.

ora 20:15 Persoanele decedate in accidentul din Muntenegru vor fi identificate, la Bucuresti, inclusiv prin efectuarea unor expertize genetice, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Politia Romana.

Expertizele genetice, care vor fi dispuse, unde este cazul, pentru identificarea certa a victimelor, vor fi efectuate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul General.

Identificarea celor decedati in accidentul din Muntenegru va fi facuta de politisti de la Directia Investigatii Criminale, specialisti ai Institutului National de Criminalistica si apartinatori, au mai spus sursele citate.

ora 20:10 Ministrul Apararii Mircea Dusa a declarat, marti ca, a aprobat transportul cu avionul militar a doi medici legisti din Muntenegru, care vor continua, la Bucuresti, procedurile legate de identificare celor decedati si intocmirea actelor.

"Ce a aparut in plus este ca am aprobat sa urce in avion doi medici legisti din Muntenegru, care vor continua procedurile legate de identificare celor decedati si intocmirea actelor aici la Bucuresti ", a spus Mircea Dusa, la Baza 90 dupa aterizarea primei aeronave militare care a preluat ranitii din Muntenegru.

ora 20:00 Ultima aeronava a plecat spre Romania

ora 19:30 A doua aeronava a decolat si se indreapta spre Romania. In acest moment pe aeroportul din Podgorita a inceput imbarcarea sicrielor cu turistii romani decedati in teribilul accident.

ora 18:59 Al doilea avion se pregateste sa decoleze din Podgorita. Pacientii au fost adusi la aeroport cu ambulantele si urcati in aeronava. Aterizarea ar urma sa aiba loc pe Otopeni in jurul orei 21.00

ora 18:54 Raed Arafat: "Nu am avut probleme in timpul zborului. Totul este bine, pacientii sunt la fel de stabili precum i-am preluat. Urmatorul avion va aduce inca 18 pacienti, care vor fi repartizati catre cele 4 spitale. Tot ce s-a facut in Muntenegru a fost foarte bine, pacientii au fost ingrijiti corect".

"Trei dintre cei care au ajuns deja sunt in stare foarte grava, sunt intubati si in coma", a mai precizat Arafat.

ora 18:48 Sase dintre pacienti au ajuns la Spitalul  Floreasca. Acestia sunt in stare grava si vor sta la terapie intensiva.

Alti patru au fost dusi la Spitalul Universitar, doi dintre ei sunt intubati.

ora 18:44 A doua aeronava este asteptata pe Aeroportul Otopeni in jurul orei 20.30, a anuntat ministrul Nicolaescu

ora 18:24 Sase dintre cetatenii raniti care au ajuns in tara cu prima aeronava vor fi transportati la Spitalul Floreasca, trei dintre ei sunt deja in drum spre unitatea medicala.

ora 18.06 O femeie a fost ranita, marti dupa-amiaza, pe DN 1, in Otopeni, in urma unui accident rutier ce a dus la ingreunarea circulatiei pe traseul ambulantelor care urmeaza sa transporte ranitii din accidentul produs in Muntenegru.

Potrivit surselor citate, accidentul ar fi fost provocat de un autocar care a lovit, din spate, un autoturism de teren.

Soferul acestuia a pierdut controlul masinii, care a intrat pe contrasens si s-a ciocnit frontal cu o Dacia Logan condusa de o femeie, care venea din sens opus, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Politia Ilfov..

In urma impactului, femeie de la volanul Daciei a ramas incarcerata.

ora 18:05 Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca trupurile celor care si-au pierdut viata in accidentul din Muntenegru vor fi repatriate imediat dupa incheierea formalitatilor si ca la baza 90 Otopeni va avea loc o slujba religioasa pentru cei decedati, iar la ceremonie ar urma sa asiste si premierul."Asa cum a spus si domnul ambasador, imediat dupa terminarea formalitatilor vor fi aduse in tara trupurile neinsufletite ale victimelor", a spus Dusa.

ora 17:55 Prima dintre aeronavele Fortelor Aeriene care asigura transportul cetatenilor romani implicati in accidentul din Muntenegru a ajuns, in jurul orei 17.50, la Baza 90 Otopeni.

La bordul primei aeronave militare care a asigurat transportul spre tara al cetatenilor romani de la Podgorica s-au aflat 11 dintre victimele ale accidentului cu autocarul din Muntenegru si o alta romanca, victima a unui alt accident petrecut tot in aceasta tara.

Cu acest avion - Spartan - au fost transportati ranitii in stare grava, aeronava fiind dotata asemenea unei clinici de terapie intensiva, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, aflat la Baza 90.

Dintre ranitii adusi, sase vor fi transportati la Spitalul Floreasca, patru - la Universitar, unul la Elias si unul la Bagdasar-Arseni, acesta avand fractura la coloana. La Elias va fi dusa romanca neimplicata in accidentul cu autocarul.

ora 17:10  La baza militara de la Otopeni s-au luat masuri speciale pentru ca aeronavele militare sa poata ateriza fara probleme si victimele sa fie preluate rapid din aparatele de zbor.

Exista o intarziere de doua ore decat fusese stabilit initial. Starea pacientilor este fragila motiv pentru care imbarcarea a durat mai mult. Aeronava va ateriza pe Otopeni in jur de ora 18.00.

La baza militara de la Otopeni au ajuns mai multe ambulante, 4 autospeciale SMURD, dar si echipaje ale politiei care vor escorta victimele pana la spitale.

ora 17:05 Deputatii au tinut, marti, un moment de reculegere in memoria victimelor accidentului din Muntenegru, iar presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca va dona o suma din fondul Camerei pentru familiile victimelor.
Valeriu Zgonea a propus, la inceputul sedintei de plen, un moment de reculegere pentru victimele din Muntenegru.

El a spus ca a discutat cu staff-ul Camerei si va dona in numele Camerei o suma din fondul la dispozitia presedintelui fiecarei familii, fara sa mentioneze suma.

"Nu este o suma foarte mare, dar fiecare dintre familiile care au avut aceasta problema vor primi resurse financiare din partea Camerei Deputatilor. Am luat aceasta decizie in numele dumneavoastra sper ca sunteti in asentimentul meu", le-a spus Zgonea deputatilor.

ora 17:00
Cei doi soti din Timisoara care au murit in accidentul din Muntenegru erau ingineri constructori, dar iesisera la pensie si mergeau frecvent in excursii, ei fiind plecati si in Egipt, prin aceeasi firma de turism, iar calatoria de acum era platita de catre unul din cei doi fii ai lor.

Cei doi soti din Timisoara care au murit in accidentul de autocar din Muntenegru, Mircea si Luminita Doina Ardelean, ambii in varsta de 68 de ani, din Timisoara, erau pensionari, insa de meserie au fost ingineri constructori.

Vecinii lor din blocul din municipiu unde locuiau de 30 de ani spun ca ei erau iubiti si respectati.

"Ii cunoastem pe sotii Ardelean si am auzit nenorocirea. Stau in acest bloc de 30 de ani, de cand s-a construit blocul. Au fost ingineri constructori si au doi baieti. Unul locuieste la Timisoara, iar celalalt la Bucuresti. Unul dintre baieti le-a platit excursia", a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, una dintre vecine.
Vecinii au spus ca sotii Ardelean au fost pasionati de calatorii si ca cei doi copii ai lor le plateau destul de des excursii. In trecut, spun vecinii, ei au mai fost plecati in Egipt, cu aceeasi firma de turism.

Rudele celor doi au plecat spre Bucuresti pentru a identifica trupurile neinsufletite.

ora 16:50 Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, raspunzand unei intrebari, ca a aflat de accidentul din Muntenegru la "scurt timp", de la colegii din Ministerul de Externe, avand in vedere calitatea sa de fost membru al Celulei de criza.

Intrebat la ce ora a aflat de accident, Cazanciuc a raspuns: "Mi-e foarte greu sa spun, am aflat la scurt timp de la colegii de la ministerul de Externe, ca fost membru al Celulei de criza".
El a precizat ca in acest moment in legatura cu accidentul exista o procedura in derulare la Ministerul de Externe si a fost deschisa o cauza penala la Ministerul Public.

"Cel putin in momentul de fata la mine, care sunt plecat de dimineata, nu au ajus solicitari speciale legate de Muntenegru. E o procedura in derulare la Ministerul de Externe si din cate stiu si la nivelul ministerului Public a fost deschisa o cauza penala", a spus Cazanciuc.

El a aratat ca prin unele forme de interventie, s-ar putea face unele lucruri ca pe viitor astfel de accidente sa nu se mai produca.

"Haideti sa incercam sa finalizam procedura de repatriere si de sprijin pentru cei implicati si sa tragem ulterior concluzii. E foarte greu sa spui ce poti sa faci pentru a evita un accident rutier, mai ale produs in strainatate, dar cu siguranta prin forme de interventie s-ar putea face unele lucruri", a spus Cazanciuc.

ora 16:45 Prima dintre aeronavele Fortelor Aeriene care asigura transportul spre tara al cetatenilor romani implicati in accidentul din Muntenegru urmeaza sa ajunga, in jurul orei 17.30, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni.

"Prima cursa este preconizata sa ajunga in jurul orelor 17.30 la Flotila 90 Transport Aerian, din Otopeni", se arata intr-un anunt de presa al MApN.

Potrivit unui comunicat MAE, la bordul primei aeronave militare care asigura transportul spre tara al cetatenilor romani de la Podgorica se afla 11 victime ale accidentului din Muntenegru.

MAE a precizat anterior ca, in urma stabilirii detaliilor privind repatrierea cetatenilor romani victime ale accidentului rutier din Muntenegru, in cursul acestei zile incepand cu orele pranzului vor fi desfasurate urmatoarele operatiuni:

- Primul avion militar va transporta, catre Romania, cetatenii romani aflati in stare grava (terapie intensiva);

- Cel de al doilea avion militar va transporta pacientii care sunt stabilizati din punct de vedere medical;

- Ultima aeronava militara va transporta corpurile neinsufletite ale cetatenilor romani decedati, precum si bunurile si valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul gravului accident.

ora 16:26 Trupurile persoanelor decedate in accidentul din Muntenegru vor fi preluate, dupa ce vor fi aduse in tara, de 20 de autospeciale ale Ministerului Afacerilor Intrerne (MAI), care vor pleca apoi in coloana de la aeroport catre INML, pentru identificarea fiecarei victime, informeaza ministerul.

Surse autorizate au precizat, pentru MEDIAFAX, ca identificarea va fi facuta de membri ai familiilor celor decedati, chemati in acest scop la Institutul National de Medicina Legala (INML) din Bucuresti.

ora 16.00 Autoritatile din Muntenegru au postat pe pagina Guvernului imagini de la vizita Ministrului de externe Titus Corlatean in spitalul unde au fost internate victimele accidentului de duminica. Galeria foto poate fi vazuta la finalul articolului.

ora 14.20 O femeie de afaceri din Cluj-Napoca se numara printre persoanele decedate in urma prabusirii unui autocar intr-o prapastie din Muntenegru, potrivit unor surse locale citate de Mediafax.

ora 14.15 Premierul muntenegrean Milo Djukanovic a transmis, la intalnirea cu ministrul Titus Corlatean, profunde condoleante, in numele statului si al guvernului sau, precum si solidaritatea fata de cetatenii romani victime ale tragicului accident, fata de familiile acestora si de poporul roman, conform MAE.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a fost primit, marti dimineata, la Podgorica, de primul ministru al Republicii Muntenegru, Milo Djukanovic.

ora 14.10 Patronii firmei de transport care dus in Muntenegru romanii din autocarul prabusit duminica, Stefan Grigore si Mihaela Iuliana Grigore, vor fi audiati, marti dupa-amiaza, la Parchetul general, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Stefan Grigore a venit deja la Parchet, in jurul orei 14.00, iar la intrare nu a vrut sa faca declaratii privind accidentul. El declarase anterior ca autocarul prabusit in Muntenegru avea toate verificarile tehnice la zi, iar cei doi soferi aveau experienta de cel putin zece ani, fara niciun incident pana acum.

ora 14.00 O femeie si un barbat, sot si sotie, ambii in varsta de 68 de ani, din Timisoara, se afla printre persoanele care si-au pierdut viata in urma accidentului din Muntenegru, familia celor doi fiind anuntata marti de catre reprezentanti ai Politiei

ora 13.50 Premierul Milo Djukanovici i-a trimis o telegrama de condoleante omologului sau roman Victor Ponta cu privire la tragicul accident de autocar din Muntenegru, soldat cu 18 morti si alti 29de raniti, romani, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Guvernului muntenegrean.

"Permiteti-mi ca din partea Guvernului si cetatenilor din Muntenegru, dar si in numele meu, sa exprim cele mai profunde condoleante. (Ne exprimam) simpatia si ne indreptam gandurile catre familiile victimelor si ranitilor, dar si catre toti cetatenii Romaniei, care sunt puternic afectati de acest accident grav", afirma Djukanovici in aceasta telegrama.

ora 13.50 Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a declarat ca a cerut in scris Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sa verifice agentia de turism care a organizat circuitul in Muntenegru si ca asteapta concluziile pana la sfarsitul zilei.

ora 13.25 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a transmis un mesaj de condoleante presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in legatura cu accidentul de autocar din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 cetateni romani, relateaza PRO TV Chisinau.

ora 13.00 Primarul din Curtea de Arges, Nicolae Diaconu, spune ca sotia omului de afaceri Nicolae Dervis, despre care initial s-a anuntat ca este decedata, este in viata, iar confuzia apartine rudelor, care nu au avut acces la Sectia de Terapie Intensiva, unde ar fi putut sa o recunoasca pe femeie.

Primarul Nicolae Diaconu a declarat ca, potrivit ultimelor informatii pe care le are, Maria Dervis, sotia omului de afaceri Nicolae Dervis, fost consilier local, este in viata.

ora 12:50 Un numar de 11 dintre ranitii care vor fi adusi din Muntenegru vor fi dusi la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, cinci la Elias, iar patru la Bagdasar-Arseni, a declarat marti, pentru Mediafax, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a precizat ca este vorba despre cei 29 de raniti din autocarul prabusit si de o romanca victima a unui alt accident produs tot in Muntenegru. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai spus ca va merge, marti, in toate cele patru spitale unde vor ajunge ranitii, pentu a verifica stadiul pregatirilor.

Toate victimele accidentului din Muntenegru au fost identificate. Familiile decedatilor vor fi anuntate

ora 11.45 Ministrul de Externe Titus Corlatean a facut cateva declaratii in fata spitalului din Podgorita:

- "Ministerul de Interne va anunta familiile persoanelor decedate."

- "Nu noi facem ancheta, ci procurorul general al Muntenegru."

- "Toti cei 29 de romani sunt pregatiti sa fie transferati astazi in Romania cu asistenta medicala - inclusiv cei din terapie intensiva."

- "Sunt pregatiti pentru a fi transportati azi in Romania pentru a li se acorda ingrijirile medicale. (...) si cei de la Terapie Intensiva, au fost intrebari legate de oportunitatea transportului pentru unul dintre acestia, insa medicii au confirmat ca poate fi mutat"

ora 11.30 Soferul care conducea autocarul ce s-a rasturnat intr-o prapastie din Muntenegru a decedat, iar al doilea sofer este in stare grava la Terapie Intensiva, a anuntat adjunctul sefului Politiei din Muntenegru, Nikolas Janusevic.

Adjunctul sefului Politiei din Muntenegru a mai precizat ca trei incercari de a scoate autocarul din prapastie au esuat. Intrebat daca accidentul s-a petrecut dupa ce soferul ar fi incercat sa evite mai multi copii care ar fi circulat pe viaduct, adjunctul sefului Politiei din Muntenegru a spus ca este inca devreme sa se vorbeasca despre cauzele accidentului.

Oficialul a precizat ca in zona in care s-a produs accidentul exista un marcaj care limita viteza de circulatie la 40km/ora.

Sinteza declaratiilor:

- "Totul tine de competenta procuraturii si, dupa ce vor fi finalizate acest proceduri, veti fi informati"

- "Soferul accidentului a decedat, al doilea e in stare grava, martor la accident a fost un copil si tatal sau, copilul a fost ranit dupa cum stiti."

- "La intrarea in tunel e un semn de cirulatie care obliga soferii sa reduca la 40 km/h"

- "Am mai avut acum 15 ani un acccident grav in Muntenegru."

- "Este accidentul cel mai tragic din istoria Muntenegrului"

11:21 Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca a fost finalizata la Podgorita, pe baza evaluarii starii de sanatate a pacientilor, operatiunea repartizarii victimelor la cele patru spitale din Bucuresti - Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni si Universitar - pregatite sa primeasca ranitii.

In urma stabilirii detaliilor privind repatrierea, in cursul zilei de marti, a cetatenilor romani afectati de accident, echipa MAE din Celula de criza, care mentine permanent legatura, individual, cu familiile cetatenilor romani supravietuitori ai accidentului, a inceput sa comunice acestora informatiile concrete legate de spitalele la care vor fi repartizati.

Autoritatile au reusit sa stabileasca identitatea uneia din cele doua victime ale accidentului din Muntenegru care nu fusesera identificate, a anuntat, marti dimineata, MAE, precizand ca la acel moment avea loc o ultima evaluare a starii de sanatate a ranitilor, la spitalul din Podgorita.

La spitalul din Podgorita au ajuns, la ora transmiterii acestei stiri, si medicii care au plecat marti dimineata din Romania pentru a-i prelua pe romanii raniti in accidentul de duminica. Cele doua aeronave militare care urmeaza sa aduca ranitii romani in tara au plecat spre Muntenegru marti dimineata, la ora 8.00, de la Baza 90 Otopeni.

La bordul acestora se afla 11 medici si 11 asistenti SMURD si cinci angajati ai MApN. Acestia sunt coordonati de Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca.

10:00 Conform sursei citate, in prezent are loc o ultima evaluare a starii de sanatate a ranitilor, la spitalul din Podgorica.

Luni seara, cu sprijinul autoritatilor din Muntenegru, a fost finalizata stabilirea identitatii uneia dintre cele doua persoane care nu fusesera inca identificate. De asemenea, marti dimineata echipa mixta trimisa de autoritatile romane la fata locului face demersurile necesare, in cooperare cu autoritatile locale,
pentru desfasurarea, in etape, a operatiunii de repatriere.

Tododata, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat se afla la spitalul din Podgorica, unde impreuna cu medicii locali face o ultima evaluare amanuntita a starii de sanatate a pacientilor, "in vederea stabilirii transportabilitatii acestora in cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispozitie de autoritatile romane".

MAE mai precizeaza ca in acest moment sunt in curs de avizare procedura si etapele operatiunii de aducere acasa a cetatenilor romani.

"Echipa de la fata locului, coordonata de ministrul Titus Corlatean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflata de ieri (luni - n.r.) in capitala Muntenegrului, coordoneaza si stabileste etapele de aducere acasa a cetatenilor romani", mai precizeaza reprezentantii MAE.

 

Conform sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenta Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni si Universitar din Capitala, pregatite sa primeasca ranitii. Oficialii MAE mai spun ca familiile celor implicati in accident vor fi informate cu privire la locul in care vor fi internati pacientii, precum si ora la care vor ateriza aeronavele militare.

Au fost ceasuri de neliniste si pentru familiile care isi stiau rudele plecate in aceasta calatorie si care asteapta cu infrigurare noi vesti. Astazi, insa, ranitii vor ajunge acasa.  Doua avioane militare au plecat spre Podgorica, unde se afla internate cele 29 de persoane care au supravietuit.

Autoritatile vorbesc despre cea mai mare interventie aviatica medicalizata a Ministerului Apararii Nationale.

Pregatirile aeronavelor au inceput inca de luni seara, iar in aceasta dimineata medicii de la SMURD au adus toate echipamentele si materialele necesare pentru ca zborul sa se desfasoare fara probleme.

Cei 29 de raniti vor fi luati cu avioanele si dusi acasa, cel mai probabil, in aceasta dupa-amiaza. Aproape toti, pentru ca definitorie va fi vizita medicilor, care vor hotari cine poate fi transportat in siguranta.

25 de medici si asistente ii vor supraveghea pe raniti, in timpul zborului din Muntenegru, in Romania. Una dintre aeronave este dotata cu 12 targi, iar cu cealalta pot fi transportati 18 pacienti - totul in deplina siguranta.

"Cel de mare capacitate va transporta persoanele care au suferit rani mai usoare, iar celalalt va transporta persoanele care sunt la terapie intensiva", a declarat ministrul Apararii Mircea Dusa.

"Este posibil sa-i luam pe toti sau sa ramana 2 sau 3 aici, asta va depinde de ultima evaluare", a mentionat si secretarul de stat Raed Arafat.

Dupa ce vor ajunge in tara, ranitii vor fi transportati la spitalele de urgenta Floreasca, Universitar, Badgasar-Arseni si Elias.

Ieri, romanii au fost vizitati de secretarul de stat Raed Arafat si de ministrul afacerilor externe Titus Corlatean, iar intalnirea a fost emotionanta, atat pentru oficiali, cat si pentru pacienti.

"- Ce v-au spus oamenii ca de la om la om?

- Pot sa va spun ca au fost acte de soc, nu s-au asteptat... Cei constienti m-au recunoscut, au vazut ca s-a ajuns aici, au inceput sa planga, nu se asteptau...",  a declarat Raed Arafat.

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corleatean a cerut autoritatilor locale sa urgenteze procedurile de identificare a victimelor, ca sa poata instiinta familiile din tara: "Si aici au ajuns membrii ai unor familii care au decedati si vor sa-i ia acasa."

"Avem deja un atasat al Ministerului de Interne si lucreaza cu politia pe identificarea bunurilor etc., ca sa putem sa identificam si decedatii. Profesorul de medicina legala lucreaza continuu", sustine secretarul de stat.

Reprezentantul spitalului de la Podgoricaa a declarat ca spera ca astazi toate victimele sa fie identificate. Pentru ca mai apoi, trupurile neinsufletite sa fie aduse in tara cu aeronava care a ajuns inca de ieri in Muntenegru.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Repatrierea ranitilor din Muntenegru, cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN
Repatrierea ranitilor din Muntenegru, cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN

Ministrul Apararii a declarat, cand a prezentat cele 2 aeronave care ii vor aduce marti in tara pe romanii raniti in accidentul din Muntenegru, ca aceasta este cea mai mare interventie aviatica medicalizata a MApN.

Circuitul cu
Circuitul cu "autocarul mortii" din Muntenegru costa 459 de euro. Cine acopera costurile medicale

Cheltuielile medicale si cele de transport ale victimelor ar trebui sa fie recuperate de catre autoritati din asigurarile celor doua firme care au organizat excursia.

Ancheta accidentului din Muntenegru. Cum a ajuns o firma cu 5 angajati sa organizeze excursia
Ancheta accidentului din Muntenegru. Cum a ajuns o firma cu 5 angajati sa organizeze excursia

Deocamdata, cauzele tragediei sunt necunoscute. Dar este deja in curs o investigatie ampla, la care contribuie atat autoritatile din Muntenegru, cat si cele din Romania.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.