Accidentul din Muntenegru, situatia ranitilor. Declaratiile medicilor despre cei 3 in stare critica
Starea a trei dintre ranitii adusi din Muntenegru la spitale din Bucuresti se mentine foarte grava, acestia fiind in coma, au declarat, miercuri, reprezentantii unitatilor sanitare.
Cronologia evenimentelor, miercuri, 26 iunie 2013:
UPDATE 13:00
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Situatia ranitilor internati la SPITALUL UNIVERSITAR - aici se afla internate 11 persoane, opt femei si trei barbati, dintre cele 29 ranite in accidentul de autocar. Doi dintre pacienti, o femeie de 40 de ani si un barbat de 66 de ani, se afla in stare critica, fiind in coma.
Cei doi pacienti sunt la terapie intensiva, la fel ca alti patru pacienti, aflati in stare mai putin grava. Ceilalti cinci pacienti adusi la Universitar se afla in sectiile de chirurgie plastica (trei), ortopedie (unul) si chirurgie toracica (unul).
"Doi pacienti sunt in stare critica la terapie intensiva, un barbat si o femeie. Mai exista inca 4 pacienti internati tot in sectia de terapie intensiva. O parte dintre ei au suferit o interventie chirurgicala in spitalul din Muntenegru si au necesitat supraveghere in continuare in terapie intensiva. Acesta sunt insa in stare buna", a spus Leonard Grecescu, purtator de cuvant al Spitalului Universitar.
Situatia ranitilor internati la SPITALUL FLOREASCA - sunt internati 10 dintre raniti, respectiv sapte femei si trei barbati, unul dintre acestia fiind in coma. In afara acestuia, alti cinci raniti se afla, si ei, la terapie intensiva, trei sunt la sectia de ortopedie, iar unul, la chirurgie, starea lor fiind stationara.
Medicii de la spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala au anuntat in urma cu putin timp ca 6 dintre pacientii transferati aici sunt internati la terapie intensiva. Unul dintre ei este in coma.
"Este vorba despre pacientul adus in coma marti, cel cu traumatism craniocerebral grav. Ceilalti sunt si ei in stare grava, dar sunt stabili. Trei pacienti sunt in post operatorul de chirurgie si un pacient este in ortopedie. Marti-noapte unul dintre pacientii de ortopedie a fost operat. In cursul diminetii, cred ca inca mai este in sala si este operat, inca un pacient tot din punct de vedere ortopedic", a spus dr. Manuela Guran, medic SMURD.
Situatia ranitilor internati la Spitalul BAGDASAR - ARSENI - aici sunt internate patru femei care au fracturi, toate aflandu-se la terapie intensiva, sub monitorizare permanenta. Una dintre cele patru este in stare mai grava, dupa ce a suferit fracturi de coloana cervicala si toracica.
La spitalul Bagdasar Arseni doctorii incearca sa faca tot posibilul pentru a le tine in viata pe cele 4 femei care au fost transportate aici.
"Cele 4 paciente sunt in stare stationara Continua investigatiile. Sunt constiente si socate in urma accidentului", a precizat dr. Florian Bica, purtatorul de cuvant al spitalului.
Situatia ranitilor internati la Spitalul ELIAS - au fost internati patru persoane din autocarul prabusit si o alpinista ranita intr-un accident produs tot in Muntenegru. O tanara de 26 de ani din Cluj, care avea contuzii, a fost deja externata, dupa ce a primit ingrijiri si consiliere psihologica.
Unul dintre pacienti, care are traumatism toracic forte si multiple fracturi de coaste, este in stare grava, la terapie intensiva. Alpinista se afla la sectia de ortopedie, iar ceilalti doi raniti din accidentul de autocar, care au politraumatisme si contuzii, sunt la chirurgie si ar putea fi externati in cursul zilei de joi.
"Toti pacientii sunt constienti si in stare stabila", a precizat directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta. Directorul medical de la Elias a tinut sa multumeasca, miercuri, echipelor medicale din Muntenegru, pentru modul exemplar in care au ingrijit pacientii romani pana la trimiterea acestora in tara si pentru faptul ca au comunicat colegilor din Romania, in limba latina, informatiile medicale necesare.
11:16 Unul dintre raniti, o tanara de 26 de ani, a fost externata astazi. Femeia este din Cluj, iar medicii au decis ca starea ei fizica este buna. Va urma insa consiliere psihologica.
07:00 Marti seara, ranitii coborati din avioanele care i-au adus din Muntenegru au pornit imediat spre patru spitale din Capitala. I-au asteptat cu nerabdare familiile, dornice sa-i vada - macar de la distanta - dupa ce zile intregi au primit vesti despre ei doar la telefon.
Ii asteptau si medicii, pregatiti cu tot ce trebuie ca sa continue ingrijirile incepute de colegii lor din Muntenegru.
Pentru ca emotiile inca nu s-au terminat: unii dintre raniti sunt in stare grava, au fost adusi intubati si conectati la aparate, iar odata ajunsi la spital, au intrat direct la terapie intensiva.
Medicii si asistenti medicali care i-au insotit pe raniti in avioanele ce i-au adus de la Podgorica i-au predat echipelor pregatite deja la spitalele bucurestene. Romanii care au plecat sambata visand la o vacanta frumoasa se intorc pe targi, conectati la aparate, brazdati de rani si zgarieturi, dar sunt in viata. Iar acesta este cel mai important lucru.
S-a decis ca la Spitalul Universitar sa fie adusi 11 raniti, doi la terapie intensiva, pentru ca sunt in coma indusa. Au traumatisme foarte grave, iar medicii se lupta sa-i tina in viata. Unul are un picior amputat, dupa ce membrul i-a fost pur si simplu smuls cand s-a lovit de stanci.
''Sunt intubati, adica necesita suport al functiilor vitale, vorbim de niste politraumatisme severe care evolueaza de la o ora la alta, mai evolueaza leziunile care erau deja, noi suntem rezervati pana in momentul de fata'', au declarat reprezentantii Spitalului Universitar.
10 victime vor fi tratate la spitalul Floreasca. Printre ele - si soferul care a supravietuit tragediei. Sotia si fiul lui isi pun acum toate sperantele in doctori. Au vorbit cu el inainte sa iasa din tara, iar cand au aflat de accident s-au agatat de speranta ca poate nu e autocarul lui. Vestea i-a lovit ca un fulger, iar acum se roaga sa iasa din coma. Momentan il tin in viata doar aparatele.
Si la Spitalul Elias vor fi ingrijiti 4 pacienti. Unul, la terapie intensiva. Cei cu probleme neurologice au fost directionati catre Bagdasar Arseni, unul la reanimare.
Toate diagnosticele puse ranitilor in Muntenegru vor fi revizuite. Simultan, pacientii vor primi asistenta de la psihologi, ca sa treaca de trauma unei vacante cumplite.
Cronologia evenimentelor, marti - 26 iunie 2013
Update 21:40
Toti cei 18 raniti din al doilea avion militar care a adus in tara victimele accidentului din Muntenegru au fost preluati de cinci ambulante pentru a fi internati la spitalele Floreasca, Universitar, Elias si Bagdasar-Arseni din Capitala.
A doua dintre aeronavele Fortelor Aeriene care asigura transportul cetatenilor români implicati in accidentul din Muntenegru, Hercules, a ajuns, in jurul orei 20.50, la Baza 90 Otopeni, aceasta transportând ultimii 18 pacienti.
Acestia au fost preluati de ambulante pentru a fi transportati la spitalele Floreasca (patru pacienti), Universitar (sapte), Elias (patru) si Bagdasar-Arseni (trei).
Toti pacientii sunt stabili, iar la transport nu s-a inregistrat vreun incident.
Prima aeronava militara care a asigurat transportul spre tara al cetatenilor romani de la Podgorica, a aterizat, la Bucuresti in jurul orei 17.50, la bordul ei aflandu-se 11 victime ale accidentului din Muntenegru si o romanca alpinista, care a suferit un alt acciedent in aceasta tara.
Cu acest avion - Spartan - au fost transportati ranitii in stare grava, aeronava fiind dotata asemenea unei clinici de terapie intensiva.
Dintre ranitii adusi, sase au fost transportati la Spitalul Floreasca, patru - la Universitar, unul la Elias si unul la Bagdasar-Arseni, acesta având fractura la coloana. La Elias a fost dusa românca neimplicata in accidentul cu autocarul.
Update 19:13 Toti cei 12 raniti, care au fost adusi din Muntenegru cu primul avion, au fost preluati de ambulante, in mai putin de o ora, pentru a fi internati la spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar-Arseni si Elias din Capitala.
Update 18:57 Raed Arafat: "Nu am avut probleme in timpul zborului. Totul este bine, pacientii sunt la fel de stabili precum i-am preluat. Urmatorul avion va aduce inca 18 pacienti, care vor fi repartizati catre cele 4 spitale. Tot ce s-a facut in Muntenegru a fost foarte bine, pacientii au fost ingrijiti corect".
"Trei dintre cei care au ajuns deja sunt in stare foarte grava, sunt intubati si in coma", a mai precizat Arafat.
Update 18:49 6 dintre romanii raniti din Muntenegru au ajuns la Spitalul Floreasca din capitala.
Update 16:38 Printre persoanele care au donat sange la Centrul de Transfuzie Sanguina din Pitesti pentru victimele accidentului din Muntenegru s-au numarat si pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges.
"Pompierii argeseni incearca sa fie alaturi de victimele accidentului de autocar, sa salveze inca o viata. Astazi au fost zece cadre, intre care si femei, urmeaza sa donam si in urmatoarele zile”, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Arges, Madalina Epure.
Cei zece angajati ai ISU Arges prezenti marti la Centrul de Transfuzii din Pitesti pentru a dona sange s-au declarat impresionati de drama victimelor accidentului din Muntenegru si de solidaritatea de care au dat dovada muntenegrenii.
"Am donat fiecare cate 450 de mililitri de sange. Ceea ce facem noi este un gest simplu, umanitar, pe care orice om il face la un moment dat pentru a-si ajuta semenii", a spus unul dintre pompierii care au donat sange.
De la Centrul de Transfuzie Sanguina au fost trimise spre Bucuresti 109 pungi cu sange catre cele patru spitale din Bucuresti unde vor fi adusi ranitii din Muntenegru.
"Au fost 109 pungi cu sange trimise cu ambulanta la spitalele din Bucuresti, iar singele va ajunge acolo unde va fi nevoie", a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguina, Monica Chiran.
Update 16:25 Ambasadorul Romaniei in Muntenegru, Mihail Florovici, a declarat, marti, ca trupurile tuturor celor 18 romani decedati urmare a accidentului vor fi aduse in cursul zilei in tara, doar sase dintre acestia fiind insa identificati, iar miercuri vor sosi in Romania si procurori muntenegreni.
Florovici, aflat la spitalul din Podgorita, a declarat ca trupurile celor 18 români morti urmare a accidentului de duminica vor fi aduse marti in tara, unde va continua identificarea acestora, la INML.
"Maine (miercuri - n.r.) procurorii din Muntenegru vin in Romania. Asta e conditia sa-i luam azi", a mai spus ambasadorul.
El a precizat ca identificarea victimelor este imposibil sa fie finalizata in Muntenegru, procedurile urmand sa continue la Bucuresti, cu participarea procurorilor muntenegreni.
Pe de alta parte, ambasadorul a relatat ca doua dintre persoanele ranite i-au spus ca inainte de producerea accidentului i-au cerut soferului autocarului sa circule cu viteza mai mica.
Florovici a spus ca in acea zona sunt drumuri foarte periculoase de munte si ca el are emotii de câte ori parcurge acel traseu.
El a precizat ca duminica a fost anuntat despre accident de catre seful Politiei Rutiere din Muntenegru, care initial i-a spus ca ar fi vorba despre un autocar ucrainean in care s-ar afla si români.
Florovici a spus ca imediat a mers la spital, unde inca nu sosisera ranitii si unde a aflat ca toate victimele sunt romani.
Mihail Florovici a mai spus ca la locul unde s-a produs accidentul a mers atasatul de interne de la Belgrad.
In opinia ambasadorului, nu a existat nicio problema de comunicare, el spunând ca nu putea transmite in tara informatii incerte.
ora 15:00
Autoritatile din Muntenegru au incheiat procedura de identificare a persoanelor decedate in accidentul rutier, Guvernul de la Bucuresti urmand sa asigure transportul in tara al acestora, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Am fost informat ca acum s-a incheiat de catre autoritatile din Muntenegru identificarea persoanelor decedate, deci putem sa trecem la procedurile legale privind anuntarea familiilor. Pe masura ce Procuratura din Muntenegru va da avizul necesar, avem pregatit, la Podgorica, avionul pentru transportarea catre Bucuresti a trupurilor neinsufletite, dupa aceea trebuie indeplinite toate procedurile si, dupa Institutul de Medicina Legala, vom asigura transportul catre orasele sau comunele in care se aflau", a spus Ponta, in sedinta speciala de marti a Guvernului.
Familiile persoanelor decedate in accidentul produs in Muntenegru sunt anuntate marti de echipe mixte formate din politisti si psihologi, noua dintre victime fiind din Capitala, cinci din judetul Arges, doua din Timis si cate una din Ilfov si Cluj.
Printre cei decedati se numara soferul aflat la volanul autocarului - angajat al Serviciului de Logistica din Politiei Capitalei, care lucra din septembrie 2012 si la firma ce a dus turistii in Muntenegru, potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Primarul din Curtea de Arges, Nicolae Diaconu, a declarat, marti, ca cinci dintre persoanele decedate in accidentul din Muntenegru erau din Curtea de Arges, fiind vorba despre un fost consilier local, Nicolae Dervis, sotia acestuia, o profesoara pensionara, sotul acesteia si tatal unui fost consilier judetean.
"Este vorba despre domnul fostul consilier locale de la PNL Nicolae Dervis si de sotia sa, de ghidul excursiei, profesoara pensionara Mariana Mateescu, de sotul ei si de tatal fostului consilier judetean PNL Madalin Marinescu. Au scapat cu viata, fiind internate la ORL, Ortopedie si Neurochirurgie, trei doamne - profesoara Speranta Nicolaescu, doamna Elisabeta Ciolacu si doamna Marinescu, mama fostului consilier judetean Madalin Marinescu", a declarat edilul.
MAE mai precizeaza ca in acest moment sunt in curs de avizare procedura si etapele operatiunii de aducere acasa a cetatenilor romani.
Spitalele care vor avea grija de ranitii din Muntenegru
Un numar de 11 dintre ranitii care vor fi adusi din Muntenegru vor fi dusi la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, cinci la Elias, iar patru la Bagdasar-Arseni, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. El a precizat ca este vorba despre cei 29 de raniti din autocarul prabusit si de o romanca victima a unui alt accident produs tot in Muntenegru.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai spus ca va merge, marti, in toate cele patru spitale unde vor ajunge ranitii, pentu a verifica stadiul pregatirilor.
Cele patru spitale de urgenta din Capitala vor avea asigurate stocuri de sange pentru ranitii adusi din Muntenegru, cantitati importante fiind asigurate si din centrele hematologice din judetele limitrofe, a declarat coordonatorul SMURD Bucuresti, dr. Bogdan Oprita.
"Institutul National de Hematologie a pregatit stocuri de sange pentru toate spitalele. Centrele de hematologie din judetele limitrofe, respectiv cele din Slobozia, Slatina, Galati, Pitesti, ne-au promis ajutor", a spus Oprita.
Ranitii din Muntenegru vor fi adusi in tara, marti, cu doua aeronave ale MApN.
Cele doua aeronave militare care urmeaza sa aduca ranitii romani in tara au plecat spre Muntenegru, marti dimineata, de la Baza 90 Otopeni. La bordul acestora se afla 11 medici si 11 asistenti SMURD si cinci angajati ai MApN. Acestia sunt coordonati de Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti si purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca.
MAE: Prima aeronava aduce ranitii in stare grava, a doua ceilalti raniti, iar ultima decedatii
Prima aeronava miilitara va transporta in tara, marti, de la orele pranzului, cetatenii romani aflati in stare grava, a doua aeronava va aduce pacientii stabilizati din punct de vedere medical, iar ultima aeronava va repatria corpurile neinsufletite ale romanilor care au murit in accident.
Conform unui comunicat MAE, in urma stabilirii detaliilor privind repatrierea cetatenilor romani victime ale accidentului rutier din Muntenegru, in cursul acestei zile incepand cu orele pranzului vor fi desfasurate urmatoarele operatiuni:
- Primul avion militar va transporta, catre Romania, cetatenii romani aflati in stare grava (terapie intensiva);
- Cel de al doilea avion militar va transporta pacientii care sunt stabilizati din punct de vedere medical;
- Ultima aeronava militara va transporta corpurile neinsufletite ale cetatenilor romani decedati, precum si bunurile si valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul gravului accident.
MAE precizeaza ca va reveni cu informatii cu privire la orarul de zbor al celor trei aeronave.