Adrian Nastase a vrut sa se sinucida. Fostul premier e strict monitorizat: risca oricand un infarct
Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". Miercuri seara, fostul premier a incercat sa se sinucida.
Parchetul instantei supreme a anuntat ca face cercetari in cazul tentativei de suicid a lui Adrian Nastase, care a avut loc in timpul punerii in executare a mandatului privind condamnarea acestuia la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".
LIVE UPDATE:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
19:44 Filmul tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase arata ca medicii de la ambulanta au fost chemati la imobilul din Zambaccian pentru a interveni la "un barbat de peste 60 de ani caruia i s-a facut rau", acesta dovedindu-se a fi fostul premier, care tocmai se impuscase in gat.
Ambulanta a sosit in apropierea strazii Zambaccian odata cu politistii trimisi sa-l duca la arest pe fostul premier. Surse apropiate familiei Nastase au declarat pentru gandul.info ca ministrul de Interne, Ioan Rus, a avut initiativa aducerii ambulantei, dupa ce si-ar fi dat seama ca Nastase este dispus sa comita gestul sinuciderii. Tot in incercarea de a lua masuri pentru a preveni tragedia, Rus a dispus ca pentru aducerea lui Adrian Nastase la arest sa fie trimisi doar politisti in civil, pentru a nu adanci starea de depresie a fostului premier.
Politistii le-au comunicat medicilor de pe ambulanta ca prezenta lor este necesara, preventiv, in contextul ridicarii unui barbat de peste 60 de ani. Astfel, potrivit anchetatorilor, medicii nu au stiut ca merg sa ii acorde primul ajutor lui Adrian Nastase nici cand au intrat pe poarta imobilului din Zambaccian. Iar asta pentru ca, dupa ce fostul premier a apasat pe tragaci, oamenii legii au chemat ambulanta pe motiv ca i s-ar fi facut rau barbatului care trebuia ridicat.
18:20 Adrian Nastase a fost operat in aceasta dimineata si va ramane internat pentru doua saptamani, in spitalul de Urgenta Floreasca.
Fostul premier se afla in sectia de terapie intensiva si este strict monitorizat atat de medici, cat si de politisti, care stau inclusiv la usa lui.
Doctorii care s-au ocupat de pacient anunta ca ranile provocate de glont nu sunt grave, dar precizeaza ca Nastase sufera de diabet si mai mult decat atat, poate sa faca oricand, un infarct.
Problemele care se pun in continuare nu sunt legate de plagile produse de glont, ci de faptul ca pacientul este instabil hemodinamic din cauza unei afectiuni la inima.
Acesta are mai multe artere coronare infundate, primeste tratament pentru ca oricand poate sa apara un infarct. Iar in aceasta situatie, daca starea de sanatate va permite, nu este exclusa o operatie pe cord deschi.
In momentul in care fostul premier s-a impuscat unul dintre procurori a cerut ajutor de urgenta, iar echipajul ambulantei din vecinatatea casei familiei Nastase s-a grabit sa intervina la caz. Primele informatii au fost ca un barbat de 62 de ani a suferit o lipotimie. In realitate, pacientul avea o rana facuta de un glont in zona gatului.
Medicii l-au pansat in casa pe Adrian Nastase, l-au schimbat de camasa murdara de sange la cererea familiei, dupa care bandajele au fost acoperite cu un fular. Tot rudele acestuia au solicitat echipei medicale de pe ambulanta ca odata asezat pe targa pacientul sa fie invelit cu o patura.
Nastase a fost dus apoi la Floreasca, la Camera de Garda, si a fost imediat examinat pe un computer tomograf, pentru a vedea daca mai exista resturi de proiectil in corp.
La noua ore de la internare, Nastase a intrat in operatie, interventia fiind facuta de o echipa complexa de chirurgi plasticieni si cardiovasculari.
Glontul a intrat din partea stanga a gatului, prin muschiul sterno-cleido-mastoidian. Mai departe a atins cartilagiul tiroidian, din care a desprins o bucatica. A trecut apoi prin muschiul sterno-cleido-mastoidian din partea dreapta a gatului, foarte aproape de vena jugulara, pe care insa nu a atins-o. A ocolit clavicula producand leziune cutanata la acest nivel si a iesit prin muschiul deltoid drept.
Interventia chirurgicala a durat mai bine de o ora. Medicii spun ca Adrian Nastase NU va ramane cu sechele, ci doar cu niste cicatrici, pentru ca leziunile sunt superficiale.
Doctorul Serban Bradisteanu considera insa ca alte probleme de sanatate il pandesc pe Adrian Nastase.
Pentru urmatoarele 14 zile, fostul premier va ramane internat in spital atat din cauza ranilor, cat si a bolilor cronice de care sufera: diabet, probleme cu tiroida si hipertensiune.
Adrian Nastase este acum la Terapie intensiva in stare stabila. Se afla sub tratament si consiliere psihiatrica.
14:30 Fostul premier PSD Adrian Nastase s-a impuscat cu un revolver Smith &Wesson, calibrul 38, informeaza Ministerul Public, precizand ca s-a dispus o expertiza balistica.
Anchetatorii au ridicat doua obiecte de vestimentatie (camasa si maieul) pe care Nastase le purta in momentul producerii incidentului, arma folosita, respectiv un revolver Smith &Wesson, calibru 38 special, si proiectilul provenit de la focul de arma tras, in privinta acestora din urma fiind dispusa expertiza balistica.
"Cu ocazia cercetarii la fata locului, a fost sigilata incaperea in care se aflau armele detinute. Astazi, 21 iunie, in jurul orei 12.00, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au procedat la desigilarea incaperii, in vederea predarii armelor Serviciului Arme din cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti", arata sursa citata.
Totodata, in prezent, sunt in derulare audieri ale personalului medical care au acordat ingrijiri la fata locului, precum si ale echipei de politisti care au comunicat mandatul de executare a pedepsei.
13.14 Adrian Nastase se afla sub tratament si consiliere psihiatrica la Spitalul Floreasca din Capitala si prezinta risc de infarct, a declarat, joi, medicul Serban Bradisteanu, seful echipei care l-a operat pe fostul premier, potrivit caruia pacientul este sub supravegherea Politiei.
12.03 "Ceea ce ne-am propus am reusit sa si realizam, legat de particularitatile medicale ale acestui caz. Operatia s-a terminat de aproximativ 30 de minute. Din fericire, nu au fost leziuni vitale, adica nu au fost afectate formatiuni anatomice de importanta vitala - din acest punct de vedere, pacientul a fost norocos. Traiectul proiectilului era in imediata apropiere a unor structuri anatomice vitale", a declarat medicul Ioan Lascar, care a facut parte din echipa care l-a operat pe Adrian Nastase.
Doctorul a precizat ca fostul premier va mai ramane in spital aproximativ 14 zile.
11.44 Operatia lui Adrian Nastase, efectuata joi dimineata in Sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului Floreasca din Capitala, s-a incheiat cu succes, iar starea fostului premier este buna, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
Interventia chirurgicala, care a inceput la ora 10.00 si a durat aproximativ 60 de minute, a vizat, in principal, indepartarea tesuturilor distruse pe traseul glontului, o parte a acestora fiind foarte aproape pe laringe si de glanda tiroida.
Nastase a fost operat sub microscop, deoarece a fost vorba despre o interventie chirurgicala de mare finete, potrivit acelorasi surse.
La aceeasi operatie, au fost facute si interventii de chirurgie plastica si reparatorie, acolo unde a fost cazul, au mai spus sursele citate.
Interventiile de chirurgie vasculara au fost efectuate de medicul Serban Bradisteanu, iar cele de chirurgie plastica si reparatorie, de Ioan Lascar. in sala de operatie s-a aflat insa o intreaga echipa medicala pluridisciplinara.
Inainte de a fi pregatit pentru operatie, fostul premier a fost vizitat in salon de sotie si de unul dintre baieti.
Adrian Nastase a avut patru plagi in urma tentativei de sinucidere de miercuri seara, potrivit acelorasi surse.
Glontul cu care fostul premier a vrut sa se sinucida a intrat in corpul acestuia prin partea stanga, zona muschiului sternocleidomastoidian, a trecut pe langa cartilagiul tiroidian, apoi a ricosat sub clavicula si a iesit prin dreapta, prin muschiul deltoid.
11:10 Operatia lui Adrian Nastase s-a incheiat!
11:00 Procurorul general Codruta Kovesi a declarat, joi, ca se va verifica daca politistii care au mers miercuri noapte la locuinta lui Nastase pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei au respectat procedurile, ea precizand si ca mandatul de executare trebuia pus in aplicare de indata.
10:47 "Imi pare rau ca trebuie sa asistati la asa ceva", le-ar fi spus Adrian Nastase celor doi politisti de la Urmariri, aflati in locuinta lui pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea.
9:35 Fostul premier Adrian Nastase va fi operat, sub microscop, in Sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului Floreasca din Capitala, deoarece este vorba despre o interventie chirurgicala de mare finete, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.
La ora transmiterii acestei stiri, Nastase este vizitat de sotie si de unul dintre baieti, iar apoi vor fi efectuate pregatirile pentru operatie.
Adrian Nastase are patru plagi in urma tentativei de sinucidere de miercuri seara, iar operatia la care urmeaza sa fie supus va presupune, in primul rand, indepartarea tesuturilor distruse pe traseul glontului, potrivit acelorasi surse.
"La aceeasi operatie, vor fi facute si interventii de chirurgie plastica si reparatorie, acolo unde va fi cazul", au mai spus sursele citate.
9:20 Presedintele Traian Basescu a telefonat miercuri noapte la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, pentru a afla care este starea de sanatate a lui Adrian Nastase, dupa ce acesta a fost internat de urgenta la Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.
8:45 Potrivit medicului, interventia chirurgicala la care va fi supus fostul premier include, in mod obisnuit, extragerea glontului din corp si indepartarea tesuturilor distruse pe traiectul acestuia. In cazul lui Nastase insa, vorbim de un singur glont, care a trecut prin corp si care a fost gasit in incaperea unde fostul premier s-a impuscat.
8:30 SURSE: Diagnosticul pus lui Adrian Nastase: Traumatism prin impuscare, cu multiple plagi, in regiunea cervicala subclaviculara, si deltoida.
Hematom cervical
Fractura la cartilaj tiroidian stanga
Cardiopatie ischemica, hipertensiv
7:43 Adrian Nastase va fi reevaluat de catre medici, joi dimineata, urmand ca acestia sa stabileasca momentul oportun pentru efectuarea interventiei chirurgicale necesare, a declarat seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascar.
"Vom reevalua cazul si vom stabili momentul oportun pentru efectuarea interventiei chirurgicale", a spus Lascar.
7.33 Potrivit unor surse medicale, fisa medicala a lui Adrian Nastase contine urmatoarele afectiuni: cartilajul tiroid afectat in patru puncte. Glontul a trecut si prin clavicula, a afectat si muschiul deltoid.
7:13 Procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetului instantei supreme, Valentin Selaru, a declarat, miercuri noapte, ca de la locuinta lui Adrian Nastase au fost ridicate o arma de foc si mai multe obiecte, precizand ca cel mai probabil s-a tras un singur foc.
Valentin Selaru a spus ca cercetarea la fata locului a fost incheiata, fiind ridicate mai multe obiecte, printre care si o arma de foc, respectiv un revolver.
Intrebat cate focuri de arma au fost trase, seful Sectiei de urmarire penala si criminalistica a spus ca in urma cercetarii la fata locului "se poate afirma ca este foarte probabil sa se fi tras un singur foc de arma". El a precizat ca proiectilul a fost descoperit la fata locului.
Valentin Selaru a mai spus ca nu crede ca este nevoie sa se revina pentru cercetarea la fata locului. El a adaugat ca se vor face toate cercetarile necesare intr-un astfel de dosar.
7.00 Medicul Serban Bradisteanu a declarat, miercuri noapte, ca Adrian Nastase are mai multe plagi impuscate si va fi operat joi dimineata, la orele 8.30-9.00, precizand ca la usa salonului fostului premier sunt politisti.
Serban Bradisteanu a spus ca starea lui Nastase este stabila, dar fostul premier "nu se afla intr-o stare buna, in orice caz".
Potrivit lui Bradistanu, Nastase are "mai multe plagi impuscate", insa intrebat daca este vorba despre un glont sau mai multe, medicul a raspuns: "Nu as putea sa va raspund".
"Deocamdata este pe tratamentul de baza pentru mentinerea functiilor vitate (...) Cand a venit la spital avea puseu hipertensiv si cu sangerare care era sub pansament", a mai spus Bradisteranu, precizand ca fostul premier este la Terapie Intensiva.
Medicul a mai spus ca joi dimineata, la orele 8.30-9.00, Nastase va fi supus unei interventii chirurgicale, precizand ca operatia trebuie sa fie facuta.
Bradisteanu a adaugat ca Nastase este constient si se poate comunica cu el.
02:00 Avocatul Ion Cazacu a declarat ca de la locuinta lui Adrian Nastase au fost ridicate probe, anchetatorii au facut fotografii, iar investigatiile vor continua joi. Ion Cazacu a venit de la Spitalul Floreasca, unde a fost sa vada care este stare lui Nastase, la locuinta acestuia din strada Zambaccian. El a spus ca anchetatorii au ridicat probe de la locuinta lui Nastase si au facut fotografii. Potrivit acestuia, investigatiile vor continua joi, cand anchetatorii vor veni la locuinta lui Nastase dupa ce vor anunta acest lucru.Intrebat daca politistii i-au salvat viata lui Adrian Nastase, Cazacu a raspuns afirmativ.
01:55 Seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascar, a declarat, miercuri noapte, ca Adrian Nastase este evaluat, monitorizat, este stabil, el spunandu-le jurnalistilor ca familia fostului premier nu doreste ca acestora sa le fie furnizate informatii: "Pacientul este evaluat, este monitorizat, este stabil. Familia nu doreste sa va furnizam niciun fel de informatii. Trebuie sa respectam dorinta familiei", a spus Ioan Lascar.
01:25 Autoritatile vor incerca sa stabileasca de ce politistii nu i-au retras dreptul la port de arma dupa ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala impotriva sa.
01:21 SURSE: Adrian Nastase nu necesita operatie. Glontul i-a trecut prin corp lui Adrian Nastase.
01:17 Presedintele PSD Bucuresti, Ecaterina Andronescu, a venit, miercuri noapte, la Spitalul Floreasca, ea declarand ca Adrian Nastase este evaluat de o echipa de medici din care fac parte Serban Bradisteanu, Daniela Bartos si Mircea Beuran.
Ecaterina Andronescu a spus ca starea de sanatate a lui Nastase este evaluata de cei trei medici. Ea a mai spus ca a vorbit cu baiatul lui Adrian Nastase, care era daramat.
Dan Sova si Nicu Banicioiu au fost la Spitalul Floreasca, ei spunand la plecare ca sunt alaturi de Adrian Nastase si de familia acestuia.
01:11 Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, miercuri seara, legat de modul in care s-a procedat in cazul lui Adrian Nastase, ca este vorba despre "o eroare, un comportament inuman", mentionand ca nu era nevoie ca acesta sa fie ridicat chiar miercuri seara. "De ce graba asta sa il ridice in aceasta seara?", a declarat Iliescu la un post de televiziune. Potrivit lui Iliescu, aceasta decizie a contribuit la starea care a dus la reactia fostului premier. Iliescu a spus ca Nastase a facut multe pentru tara si este un om cu prestanta intelectuala. Fostul presedinte a mai spus ca in dosarul "Trofeul Calitatii" nu sunt probe care sa justifice sentinta.
00:42 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri noaptea, ca este socat de cat de mare poate fi ura unor oameni care jubilau, la televiziuni, dupa anuntul privind tentativa de suicid a lui Adrian Nastase, el precizand ca este alaturi de familia fostului premier. Antonescu a spus ca este o noapte grea. "Eu din noptile din 13-15 iunie nu am mai avut astfel de nopti", a mai spus Antonescu. Liderul PNL s-a aratat "uimit si coplesit" de cat de mare poate fi ura "aproape canibalica" a unora care jubilau, la televiziuni, inclusiv dupa anuntul prividn tentativa de suicid a fostului premier. Antonescu a mai spus ca este alaturi de familia fostului premier si ca spera ca acesta sa se restabileasca.
00:39 Avocatul Ion Cazacu a venit, miercuri noapte, la Spitalul Floreasca, el declarand ca a vorbit cu Adrian Nastase la jumatate de ora dupa pronuntarea sentintei in dosarul "Trofeul calitatii" si era acelasi o calm pe care il stia dintotdeauna, fara a trada vreo intentie de sinucidere. Ion Cazacu a spus ca ceea ce se intampla in casa familiei Nastase este dramatic si i se pare ireal.Avocatul a adaugat ca a venit la spital pentru a incerca sa discute cu medicul lui Adrian Nastase si a vedea care este starea acestuia. Cazacu nu a confirmat faptul ca Adrian Nastase s-a impuscat, insa a spus ca din moment ce procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari la resedinta lui Nastase, este clar ca s-a intamplat ceva. (Sursa Mediafax)
00:38 La Spitalul Floreasca au ajuns si Marian Vanghelie si Dan Sova.
00:37 SURSE: Adrian Nastase are o plaga latero-cervicala, aproape de vena jugulara, produsa cu o arma de foc de calibrul noua milimetri.
00:18 Parchetul instantei supreme a deschis dosar in cazul tentativei de suicid a lui Adrian Nastase
Parchetul instantei supreme a anuntat, miercuri noapte, ca face cercetari in cazul tentativei de suicid a lui Adrian Nastase, care a avut loc in timpul punerii in executare a mandatului privind condamnarea acestuia la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".
Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost constituita o cauza avand ca obiect incidentul petrecut miercuri seara, "cu ocazia executarii mandatului privind executarea pedepsei privative de libertate a inchisorii aplicata numitului Nastase Adrian, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.
"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat de organele de politie, iar din primele date comunicate a rezultat ca, ar fi existat o tentativa de suicid a numitului Nastase Adrian".
La fata locului s-a deplasat o echipa operativa condusa de procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru efectuarea cercetarilor.
00:05 Ponta: "L-am vazut pe Nastase, arata groaznic"
Premierul Ponta a declarat ca medicii au situatia sub control si ca va astepta pe parcursul intregii nopti vesti despre starea lui Adrian Nastase, intrebandu-se, in acelasi timp, daca presedintele Traian Basescu este fericit de aceasta situatie. Ponta a venit insotit de Daciana Sarbu.
"Am venit sa vad un om in necaz si voi sta toata noaptea sa astept vesti. Sper ca Andrian Nastase sa isi revina, ma gandesc la copii", a spus Ponta. El a adaugat ca nu doreste sa comenteze decizia justitiei in cazul lui Nastase. Ponta a spus ca medicii au situatia sub control.
Raspunzand unei intrebari, Ponta spus ca l-a vazut pe Adrian Nastase. "L-am vazut(...) Arata graoznic, cum poate sa arate un om care s-a impuscat?", a spus Ponta.
"Sper ca Traian Basescu este fericit acum", a declarat Victor Ponta la spital.
23:43 Adrian Nastase a vrut sa se SINUCIDA: 2 politisti de la urmarire au mers cu mandatul la Nastase. Le-a cerut cateva momente sa isi stranga lucrurile, s-a dus intr-o alta camera, a luat pistolul si a incercat sa se sinucida. Politistii l-au vazut si l-au oprit la timp reusind sa devieze glontul. Acesta l-a ranit pe fostul premier in zona gatului.
23:37 Adrian Nastase a fost scos din locuinta din Zambaccian in ambulanta, pe targa, avand ochii inchisi, acoperit cu o patura albastra si avand un fular in jurul gatului. Nastase a fost dus la Spitalul Floreasca.
23:00 O ambulanta a ajuns, miercuri noapte, la locuinta lui Adrian Nastase din Strada Zambaccian, paramedicii intrand in graba in garajul imobilului, unde anterior intrase si masina Politiei.
22:53 Doi reprezentanti ai Politiei Capitalei au venit, miercuri seara, la resedinta lui ASdrian Naastase din Strada Zambaccian, precizand la intrarea in imobil ca acesta va fi dus, in prima instanta, la medic, potrivit procedurilor. Reprezentantii Politiei au spus ca nu au luat legatura cu Adrian Nastase inainte de a veni la locuinta acestuia. De asemenea, acestia au precizat ca nu stiu daca Nastase este in imobil. Cei doi au sunat insistent la interfon, precizand ca sunt de la Politie, iar dupa cateva minute, le-a deschis poarta fiul cel mare al fostului premier. Unul dintre cei doi a stat de vorba cu fiul lui Adrian Nastase in holul imobilului.
22:20 Adrian Nastase va fi incarcerat la Penitenciarul Rahova, intrucat acesta este locul de detentie in care sunt adusi condamnatii de pe raza municipiului Bucuresti, a declarat miercuri, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Georgiana Gherman.
Purtatorul de cuvant al ANP a precizat ca, pana in prezent, unitatea de detentie nu a primit nicio hartie oficiala de la instanta privind decizia de condamnare a lui Adrian Nastase si a celorlalti inculpati din dosarul "Trofeul calitatii".
Surse judiciare au declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis la Tribunalul Bucuresti, in jurul orei 20.00, mandatele de executare a pedepselor dispuse in dosarul "Trofeul calitatii".
Tribunalul Bucuresti, instanta de executare, va trimite mandatele la Politia Capitalei, iar politistii de la Serviciul Urmariri le vor pune in executare, daca Adrian Nastase si ceilalti inculpati condamnati in dosarul "Trofeul calitatii" nu se vor prezenta in unitatea de detentie.
Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis in parte recursurile facute de Adrian Nastase si ceilalti inculpati din dosarul "Trofeul calitatii".
CITESTE SI: Procesele lui Nastase: "Trofeul calitatii", primul finalizat dintre cele trei
Astfel, instanta a casat sentinta din ianuarie prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si, in rejudecare, a schimbat incadrarea juridica a faptei de care este acuzat, respectiv a inlaturat forma continuata a infractiunii.
Pentru noua infractiune retinuta in cazul lui Nastase, judecatorii au hotarat ca fostul premier sa fie condamnat tot la doi ani de inchisoare cu executare.
INSTANTA SUPREMA A EMIS MANDATUL DE EXECUTARE
Instanta suprema a trimis la Tribunalul Bucuresti mandatul de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul lui Adrian Nastase, iar dupa ce va ajunge la Politia Capitalei, va fi pus in aplicare.
Surse judiciare au declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis la Tribunalul Bucuresti, in jurul orei 20.00, mandatele de executare a pedepselor dispuse in dosarul "Trofeul calitatii".
Tribunalul Bucuresti, instanta de executare, va trimite mandatele la Politia Capitalei, iar politistii de la Serviciul Urmariri le vor pune in executare, daca Adrian Nastase si ceilalti inculpati condamnati in dosarul "Trofeul calitatii" nu se vor prezenta in Centrul de Retinere si Arest Preventiv.
CITESTE SI: Procurori: Pedeapsa de 2 ani pentru Nastase "nu este de ajuns pentru a-l constrange si reeduca"
Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare cu executare si cinci ani de interzicere a unor drepturi dupa ispasirea pedepsei. In cazul acesteia, Completul de cinci judecatori a inlaturat sporul de un an de inchisoare dispus in prima decizie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, fiindu-i astfel redusa pedeapsa initiala cu un an.
Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, iar sotul acesteia, Bogdan Popovici, va executa sase ani de inchisoare.
Completul de cinci judecatori a mentinut celelalte dispozitii dispuse de instanta de fond care a judecat dosarul "Trofeul calitatii".
Decizia in dosarul Trofeul Calitatii este definitiva si urmeaza sa fie pusa in executare.
CITESTE SI: Procuror DNA insinueaza ca Nastase l-ar fi sunat pe seful ISC inainte ca acesta sa retraga actele
ISTORIA DOSARULUI "TROFEUL CALITATII"
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata, in 20 ianuarie 2009, pe Adrian Nastase, in dosarul "Trofeul calitatii in constructii", fiind acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.In dosar a fost inculpata si Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, ea fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata, fals intelectual la Legea contabilitatii, comise sub forma participatiei improprii si in forma continuata, folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata.
CITESTE SI: Associated Press: Adrian Nastase, primul lider politic roman postdecembrist condamnat la inchisoare
Totodata, DNA a inculpat-o si pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata.
Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, este acuzat de complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, iar sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici pentru spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.
Instanta suprema a stabilit un prim termen in acest proces pentru 25 februarie 2009, dar cercetarea judecatoreasca a debutat in 3 noiembrie 2010 cand cei trei judecatori din complet, Ionut Matei, Ioana Bogdan si Cristina Rotaru, au constatat regularitatea actului de sesizare a instantei, potrivit normelor de procedura penala.
CITESTE SI: AFP: Condamnarea lui Nastase, un caz rar la nivel european pentru un fost premier
La termenul din 14 ianuarie 2011, toti inculpatii din acest dosar au declarat in fata instantei supreme ca nu sunt de acord ca judecata sa fie facuta pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala, dupa ce judecatorii au intrebat daca doresc sa se foloseasca de articolul 320 indice 1din Codul de procedura penala, care prevede reducerea cu o treime a limitelor speciale de pedeapsa daca inculpatul recunoaste integral acuzatiile si este de acord sa fie judecat in acord cu probatoriul anchetatorilor (Legea Micii reforme).
La acelasi termen, Adrian Nastase a dat o declaratie in fata judecatorilor in care a combatut fiecare acuzatie a DNA, aratand in linii mari ca afirmatiile procurorilor, potrivit carora doar el si sotia sa s-ar fi ocupat de unele proceduri pentru campania electorala din 2004, sunt nereale, deoarece in acea campanie au fost implicate sute de mii de persoane.
Cercetarea judecatoreasca propriu-zisa a durat un an, in perioada 14 ianuarie 2011 - 9 ianuarie 2012, perioada in care cei trei magistrati au audiat in instanta 767 de martori, din cei 967 indicati de procurori in actele dosarului si in rechizitoriu. Cinci matori, a constatat instanta, erau trecuti de doua ori.
Martorii au fost impartiti pe sectoare de activitate, fiind audiati astfel 329 de inspectori din cadrul Inspectoratelor Teritoriale si Judetene in Constructii din 479 propusi de DNA; 213 participanti la manifestarile Trofeul Calitatii in Constructii din 237 propusi; 57 de inspectori de stat, membri ai consiliului de conducere si angajati ai Inspectoratului de Stat in Constructii din 66 propusi; 12 membri ai Partidului Social Democrat (PSD) din 12 propusi; 15 angajati ai firmelor implicate in organizarea Trofeului Calitatii, evaluatori, consilieri la Administratia Financiara care au controlat aceste firme din 16 propusi; 23 de angajati ai societatii Vertcon Bacau din 27 propusi, precum si 118 angajati ai Erografica din 130 indicati de DNA.
In continuare, pe parcursul discutarii probelor apararii inculpatilor din dosar, avocatii lui Nastase au cerut audierea a 92 de martori, din care instanta a selectat si admis interogarea a cinci persoane, respectiv: Bogdan Liviu Ciuca, Octav Cozmanca, Valeriu Zgonea, Aurelia Vasile si Dan Nica.
Octav Cozmanca a declarat instantei supreme ca fostul presedinte al PSD Adrian Nastase nu s-a interesat de finantarea campaniei sale electorale din 2004, iar cei care doreau sa sponsorizeze discutau cu directorul de campanie, Aura Vasile.
Ulterior, in 9 ianuarie 2012, instanta de fond, completul de trei judecatori, a respins cererea lui Nastase privind vizionarea in sedinta publica a suportilor electronici atasati la dosar, care contin imagini de la simpozioanele Trofeul Calitatii, organizate in anul 2004, pe motiv ca fostul premier nu a contestat inregistrarile, pe care de altfel le-a copiat, cu incuviintarea instantei, inca din anul 2009.
In 30 ianuarie, doi din cei trei judecatori - Ionut Matei si Ioana Bogdan - au decis condamnarea la doi ani de inchisoare pentru santaj a fostului premier si interzicerea pentru o perioada de doi ani a exercitarii mai multor drepturi, iar cel de-al treilea magistrat, Cristina Rotaru, a dispus achitarea acestuia pe motiv ca fapta nu exista.
"Activitatea infractionala din dosarul «Trofeul calitatii» reprezinta un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, protagonist fiind unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti", si-au motivat decizia de condamnare cei doi judecatori ai instantei supreme.
Inalta Curte arata ca activitatea infractionala ce a facut obiectul cauzei "reprezinta fara indoiala un caz de coruptie la cel mai inalt nivel, prin implicarea unui personaj care nu era un simplu presedinte de partid, ci unul dintre cei mai importanti exponenti ai clasei politice romanesti, presedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru in functie si candidat cotat cu sanse reale (daca nu chiar cu cele mai mari) la cea mai inalta demnitate a statului roman", potrivit motivarii deciziei.
Pe de alta parte, judecatorii Ionut Matei si Ioana Bogdan notau ca in cauza nu este vorba despre o simpla finantare ilegala a unei campanii electorale, care - pare a fi de notorietate - este un fenomen obisnuit in Romania, ci despre punerea la dispozitia lui Adrian Nastase a unor fonduri ilicite considerabile - de patru ori mai mari decat cele declarate oficial pentru intreaga campanie electorala a acestui candidat.
Obtinerea acestor fonduri nu ar fi fost posibila fara implicarea nemijocita in activitatea infractionala a unei institutii publice, conduse de Paula Irina Jianu, "personaj aflat in sfera de influenta" a lui Adrian Nastase si a familiei acestuia.
"Mai mult, aceasta implicare a Inspectoratului de Stat in Constructii a echivalat cu un prejudiciu important adus acestei institutii, in principal prin neincasarea taxelor de participare care trebuiau sa constituie venituri la bugetul sau, dar si prin cheltuirea ilegala a unor sume de bani pentru defasurarea Trofeului Calitatii. In acelasi timp, nu poate fi trecut cu vederea faptul ca, in realitate, prin schema pusa la punct de catre inculpati, campania electorala a inculpatului Nastase a ajuns sa fie finantata de mii de persoane fizice si juridice, participanti la Trofeul Calitatii, dar fara stirea si consimtamantul acestora, fiind evident ca la momentul la care au luat decizia (patrimoniala) de a participa la aceasta manifestare nu au avut reprezentarea ca, in realitate, ceea ce se va finanta prin taxele platite de ei nu va fi o manifestare animata de scopuri generoase (promovarea si evidentierea calitatii in domeniul constructiilor), ci campania electorala a unuia dintre candidatii la Presedintia Romaniei", se mai arata in motivare.
In opinia separata, judecatoarea Cristina Rotaru - cea care a decis achitarea lui Nastase - arata ca la dosar nu exista probe care sa ateste ca fostul premier i-a determinat pe ceilalti inculpati din caz sa-i procure fonduri pentru campania electorala.
De asemenea, a motivat judecatoarea Rotaru, la dosar nu exista probe care sa ateste ca fostul premier a stiut despre activitatea infractionala a acestora si ca exista un interes din partea celorlalti inculpati din caz de a finanta campania electorala a fostului premier PSD intrucat ar fi avut de profitat daca acesta ar fi castigat alegerile prezidentiale.
Inalta curte a stabilit ca, in urma calculelor, in raport de actele dosarului, termenul de prescriptie a faptei lui Adrian Nastase este de opt ani, sase luni si 20 de zile.
Apararea a contestat decizia majoritara de condamnare a inculpatilor din acest dosar, in vreme ce acuzarea a facut recurs pentru a cere o pedeapsa mai mare pentru fostul premier Adrian Nastase.
Recursul a fost judecat de un complet de cinci judecatori, prezidat de insasi presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.
In 23 aprilie, completul de cinci judecatori a amanat, pentru luna mai, discutarea recursurilor, dupa ce Adrian Nastase, avocatul acestuia, Ion Cazacu, si Irina Paula Jianu au cerut amanarea judecarii dosarului, din cauza imposibilitatii de prezentare.
Ulterior, avocatii inculpatilor au invocat numeroase cereri si exceptii, doar avocatul lui Adrian Nastase, Liviu Popescu, invocand 20 de astfel de sesizari ce vizau in mare pozitionarea procurorului, in raport de cea a avocatilor in sala de sedinta, sau modul de constituire a completului de judecata, cu precizarea ca pentru judecarea acestui caz era necesara constituirea unui complet de noua judecatori.
Toate cerererile avocatului Popescu au fost respinse, la termenul din 16 mai, precum si o cerere de recuzare a procurorului de sedinta al DNA, Elena Matiesescu, pe care avocatii doreau sa o inlature pe motiv ca ar fi pus concluzii de condamnare a lui Nastase si in fata completului de trei judecatori, in acest dosar.
Ulterior, pana la termenul din 23 mai, noul sef al ISC, Constantin Adrian Balaban-Grajdan (pus in functie dupa ce USL a preluat puterea in 7 mai-n.r.) , a transmis la completul de cinci judecatori o adresa prin care anunta ca ISC nu se mai constituie parte civila in procesul "Trofeul calitatii", ceea ce inseamna ca institutia isi retrage pretentiile financiare, intrucat nu a suferit niciun prejudiciu.
La termenul din 23 mai, instanta a fost nevoita sa amane judecarea procesului pentru lamurirea situatiei generate de adresa ISC. In aceeasi zi procurorii anticoruptie au descins la sediul ISC pentru ridicarea de documente, iar ulterior au inceput urmarirea penala fata de Grajdan pentru favorizarea infractorului.
Grajdan a fost destituit dupa ce DNA l-a pus sub acuzare.
Potrivit DNA, in 22 mai, Constantin-Adrian Balaban Grajdan, cu incalcarea dispozitiilor legale si a procedurilor interne privind circuitul documentelor si fara a avea avizul vreunei directii din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a intocmit, a semnat si a transmis la Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa potrivit careia renunta, in numele institutiei, la pretentiile civile in dosarul "Trofeul calitatii".
ISC se constituise parte civila in dosarul "Trofeul calitatii" inca din faza de urmarire penala.
In 30 ianuarie, prin decizia judecatorilor ICCJ, s-a dispus ca institutia sa primeasca despagubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o saptamana inainte de adresa trimisa de Grajdan, aceasta isi majorase pretentiile la 7,5 milioane lei.
La sedinta de judecare a recursului, procurorul de sedinta a dezvaluit ca Nastase a avut cu Adrian Grajdan o convorbire telefonica chiar in dimineata in care ISC depunea la Inalta Curte cererea de retragere a despagubirilor in procesul "Trofesul calitatii".
Adrian Nastase a declarat, in fata celor cinci judecatori ai ICCJ, ca nu a discutat la ora 5.00 dimineata (5.50-n.r.) cu fostul sef al ISC, Adrian Grajdan, adagand ca a vorbit cu acesta "diverse chestiuni de ordin general". "N-am vorbit la ora 5.00 dimineata cu domnul Grajdan. Am vorbit cu el diverse chestiuni de ordin general", a spus Nastase in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce a fost rugat sa raspunda concret la intrebarea daca a vorbit sau nu cu Grajdan la acea ora.
Nastase a mai declarat in fata instantei ca il cunoaste pe Grajdan de aproximativ doi ani, acesta avand un rol activ in PSD. Nastase a mentionat ca Grajdan este membru PSD si ca fiecare zi de joi a saptamanii, in calitatea sa de presedinte al departamentelor partidului, l-a intalnit pe Grajdan, alaturi de alti aproximativ o suta de oameni, la Consiliul National al PSD.
Intrebat ce fel de discutii a avut cu Grajdan in perioada derularii procesului "Trofeul calitatii", Nastase a spus ca a avut discutii pur politice, pe tema partidului, infirmand eventuale discutii pe baza dosarului in care este judecat.
Aceeasi intrebare ii fusese adresata anterior de procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Dupa scurte deliberari, insa, instanta a respins intrebarea procurorului, astfel ca Nastase nu a mai raspuns.
Procurorul DNA mentionase ca pune aceasta intrebare in contextul stabilirii cu claritate a pozitiei Inspectoratului de Stat in Constructii in dosarul Trofeul Calitatii. Astfel, procurorul a lasat sa se inteleaga ca ar exista o interceptare telefonica a unei discutii dintre Adrian Nastase si Adrian Balaban-Grajdan, purtata in dimineata zilei in care Grajdan a trimis la instanta suprema adresa prin care arata ca ISC nu se mai constituie parte civila in dosarul "Trofeul calitatii".
Ulterior, DNA a depus la dosar un listing detaliat al convorbirilor din care reiesea ca a existat un apel in dimineata acelei zile initiat de Grajdan catre Nastase, care a durat putin peste 40 de secunde.
In 6 iunie, completul de cinci judecatori a respins toate cererile probatorii legate de martorii solicitati pentru a fi audiati de catre aparatorii lui Adrian Nastase, pe motiv ca citarea si audierea lui Adrian Balaban-Grajdan si a lui Alin Teodorescu nu sunt pertinente si utile cauzei.
"In ceea ce priveste aspectele legate de constituirea sau neconstituirea Inspectoratului de Stat in Constructii ca parte civila sau legate de existenta sau inexistenta unui prejudiciu al ISC, instanta constata ca sunt suficiente probe la dosarul cauzei", declara atunci presedintele completului de cinci judecatori.
Avocatii lui Nastase au cerut reaudierea a aproximativ 30 de martori, au invocat argumente hilare, de la marimea geamurilor salii de sedinta pana la locul procurorului in sala de judecata, dand impresia ca se dorea tergiversarea procesului pana la momentul prescrierii faptelor.
In 14 iunie, completul de cinci judecatori a ascultat pledoariile acuzarii si ale apararii, stabilind ca miercuri, 20 iunie, sa dea verdictul final.
DNA a cerut celor cinci magistrati majorarea pedepsei stabilite in cazul lui Nastase, apreciind ca doar asa s-ar putea atinge scopul educativ al pedepsei.
In pledoariile lor, aparatorii lui Nastase au sanctionat in termeni duri comportamentul "nefiresc" al presedintelui completului de trei judecatori al ICCJ, judecatorul Ionut Matei.
Avocatii au aratat ca acesta "a aplicat corectii corporale" unora dintre inculpatii din dosar, dand exemplu faptul ca Irina Paula Jianu a fost tinuta in picioare pe parcursul audierilor, pe motiv ca nu i-ar fi convenit ca inculpata zambea in sala de judecata. Avocatii au aratat ca atitudinea ostila a magistratului ar conduce lesne la ideea ca acesta a avut o convingere deja formata inainte de a se pronunta in acest dosar.
Totodata, avocatii apararii lui Nastase au aratat ca nu trebuie scapata nicidecum din vedere situatia judecatoarei Ioana Bogdan, o alta membra a completului de judecata, care a decis condamnarea lui Nastase.
Despre Ioana Bogdan, apararea lui Nastase a sustinut ca aceasta nu ar avea calitatea deplina de judecator si nu ar beneficia de inamovibilitatea acordata unui magistrat, pe motiv ca pe numele ei nu ar exista un decret de numire in functia de judecator semnat de catre presedintele Romaniei, asa cum prevede Constitutia Romaniei.
Desi, Consiliul Superior al Magistraturii a explicat ca Bogdan a fost numita judecator in baza Legii 92/1992, anterior revizuirii Constitutiei si aparitiei legilor magistratilor din 2004, prin care s-a statuat numirea prin decret prezidential, avocatii continua invocarea absentei inamovibilitatii, cat sa se puna in discutie legalitatea unor hotarari judecatoresti din 2000 pana in prezent.
In ultimul sau cuvant inaintea deciziei de condamnare, fostul premier Nastase a sustinut ca s-a dorit inculparea sa in cat mai multe cazuri, astfel ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au recurs la fabricarea unor dosare hibrid, acesta fiind si cazul "Trofeului Calitatii".
Sursa: Mediafax
Etichete: condamnare, Adrian Nastase, iccj, Trofeul Calitatii,
Dată publicare:
20-06-2012 07:32