Procurori: Pedeapsa de 2 ani pentru Nastase "nu este de ajuns pentru a-l constrange si reeduca"
In replica, fostul premier sustine ca este nevinovat si a acuzat DNA ca i-a fabricat un dosar fara temei, cu finalitate politica. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat luarea unei hotarari definitive in dosarul "Trofeul Calitatii".
"De la un capat la altul acest dosar este un dosar fabricat de catre DNA. Acest calvar de 8 ani care a urmat celor 4 ani de mandat, acest calvar judiciar au reprezentat o pedeapsa pentru mine. Ura, incrancenarea cu care DNA-ul a tratat un fost oponent al lui Traian Basescu reprezinta o pagina rusinoasa in istoria justitiei romanesti", a declarat fostul premier Adrian Nastase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au ramas in pronuntare, miercuri seara, in dosarul Trofeul Calitatii, urmand sa ia, la 20 iunie, o hotarare definitiva cu privire la recursurile privind condamnarea fostului premier Adrian Nastase.
Un complet de cinci judecatori de la ICCJ a dezbatut, miercuri, contestatiile procurorului DNA si ale inculpatilor din dosarul Trofeul Calitatii, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.
La termenul de miercuri al procesului, procurorul DNA a cerut celor cinci magistrati majorarea pedepsei stabilite in cazul lui Nastase, aratand ca doar asa s-ar putea atinge scopul educativ al pedepsei.
In pledoariile lor, aparatorii lui Nastase au sanctionat in termeni duri comportamentul "nefiresc" al presedintelui completului de trei judecatori de la ICCJ care a judecat in fond acest dosar, respectiv judecatorul Ionut Matei.
Avocatii au aratat ca acesta "a aplicat corectii corporale" unora dintre inculpatii din dosar, dand-o ca exemplu pe Irina Paula Jianu, in cazul careia, la unul din termenele de judecata, magistratul ar fi dispus ca aceasta sa stea in picioare pe parcursul audierilor, pe motiv ca nu i-ar fi convenit ca inculpata zambea in sala de judecata.
Avocatii au aratat ca atitudinea ostila a magistratului ar conduce lesne la ideea ca acesta a avut o convingere deja formata inainte de a se pronunta in acest dosar.
Totodata, avocatii apararii lui Nastase au aratat ca nu trebuie scapata nicidecum din vedere situatia judecatoarei Ioana Bogdan, o alta membra a completului de judecata care a decis condamnarea lui Nastase.
Despre Ioana Bogdan, apararea lui Nastase a sustinut ca aceasta nu ar avea calitatea deplina de judecator si nu ar detine calitatea inamovibilitatii unui magistrat, pe motiv ca pe numele ei nu ar exista un decret de numire in functia de judecator semnat de catre presedintele Romaniei, asa cum prevede Constitutia Romaniei.
In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme, in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.