Procuror DNA insinueaza ca Nastase l-ar fi sunat pe seful ISC inainte ca acesta sa retraga actele

×
Codul embed a fost copiat

 Procurorul prezent la instanta care judeca recursul in dosarul "Trofeul calitatii" l-a intrebat pe Adrian Nastase, in timpul audierii sale, daca in 22 mai, la ora 5.00, a vorbit telefonic cu fostul sef al ISC Adrian Balaban-Grajdan.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a mentionat ca pune aceasta intrebare in contextul stabilirii cu claritate a situatiei civile a Inspectoratului de Stat in Constructii in dosarul "Trofeul calitatii".

Astfel, procurorul a lasat sa se inteleaga in sala de judecata ca ar exista o interceptare telefonica a unei discutii dintre Adrian Nastase si Adrian Balaban-Grajdan, purtata in dimineata zilei in care Grajdan a trimis la instanta suprema adresa prin care arata ca ISC nu se mai constituie parte civila in dosarul "Trofeul calitatii".

Avocatii lui Adrian Nastase au ripostat in fata instantei, aratand ca procurorul DNA doreste cu orice chip sa produca probe in acuzarea lui Grajdan, respectiv intr-un alt dosar decat cel judecat, solcitand astfel respingerea intrebarii.

Dupa scurte deliberari, instanta a respins intrebarea procurorului DNA adresata lui Adrian Nastase, astfel ca acesta nu a mai raspuns.

Citește și
Ponta, Grajdan, Nastase
Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Anterior acestei intrebari, procurorul DNA l-a mai intrebat pe Nastase daca si de cat timp il cunoaste pe Balaban-Grajdan si daca pe parcursul derularii cercetarii judecatoresti la fond si in recurs a discutat cu acesta. In acest context, Adrian Nastase a declarat in fata instantei, care a admis intrebarile, ca il cunoaste pe Grajdan de aproximativ doi ani, acesta avand un rol activ in PSD.

Nastase a mentionat ca Grajdan este membru PSD si ca fiecare zi de joi a saptamanii, in calitatea sa de presedinte al departamentelor partidului, l-a intalnit pe Grajdan, alaturi de alti aproximativ 100 de oameni, la Consiliul National al PSD.

Intrebat concret ce fel de discutii a avut cu Grajdan in perioada derularii procesului "Trofeul calitatii", Nastase a spus ca a avut discutii pur politice, pe tema partidului, infirmand eventuale discutii pe baza dosarului in care este judecat. Dupa acest raspuns, procurorul DNA i-a adresat lui Adrian Nastase intrebarea referitoare la discutia relefonica ce ar fi avut loc in 22 mai, intre el si Grajdan.

Magistratii instantei supreme au reluat, miercuri, discutiile in dosarul in care Adrian Nastase si celelalte persoane acuzate au contestat condamnarile primite. Completul de cinci judecatori al instantei supreme a constatat ca toti inculpatii din dosarul "Trofeul calitatii" sunt prezenti in sala de judecata, astfel ca a trecut la audierea lor.

Totodata, instanta urmeaza sa ia in discutie adresa Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) transmisa luni, prin care institutia cere anularea documentului semnate de fostul sef Constantin Adrian Balaban-Grajdan si reintroducerea ISC ca parte civila in dosarul "Trofeul calitatii".

Purtatorul de cuvant al ISC, Paul Racovita, a declarat pentru MEDIAFAX ca institutia a trimis luni la instanta suprema un document in care invoca nerespectarea procedurilor interne in cazul adresei transmise Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) la 22 mai, in dosarul "Trofeul calitatii".

Dupa ce a trimis instantei supreme, fara sa aiba avizele necesare, adresa privind retragerea ISC din procesul "Trofeul calitatii", in 22 mai, la o zi dupa ce a fost investit in functie, Adrian Balaban-Grajdan a fost demis de la conducerea inspectoratului, iar procurorii DNA au inceput cercetarea in cazul lui pentru favorizarea infractorului.

"Imprejurarile in care a fost emisa adresa respectiva catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (in cea de a doua zi de la numirea in functie a inspectorului general, in conditiile in care acesta nu preluase oficial atributiile specifice functiei, termenul scurt in care a fost redactata si trimisa la instanta, lipsa avizelor directiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic caruia ii fusese repartizata cauza, lipsa unei fundamentari a cererii raportat la sentinta prin care inculpatii au fost obligati la despagubiri catre ISC) contureaza ipoteza ca invinuitul Constantin-Adrian Balaban Grajdan a emis adresa in scopul obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile inculpatilor si pentru a ingreuna cercetarea judecatoreasca", potrivit procurorilor DNA . In adresa semnata de Balaban-Grajdan se arata ca ISC nu se constituie parte civila in dosarul "Trofeul calitatii" intrucat ISC nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

Potrivit DNA, ISC se constituise parte civila in dosarul "Trofeul calitatii" inca din faza de urmarire penala. In 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca institutia sa primeasca despagubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o saptamana inainte de adresa trimisa de Grajdan, isi majorase pretentiile la 7,5 milioane lei. In dosarul "Trofeul calitatii", prin decizia din 30 ianuarie, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a obligat pe Adrian Nastase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici si Bogdan Popovici, in solidar cu SC Eurografica SRL, la despagubiri civile catre ISC in valoare de 3.337.452,5 lei.

In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre ICCJ, in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an. Decizia din ianuarie nu este definitiva, fiind contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta: Numirea lui Grajdan la ISC a fost o alegere foarte proasta. Eu platesc politic pentru asta
Ponta: Numirea lui Grajdan la ISC a fost o alegere foarte proasta. Eu platesc politic pentru asta

Rasturnare de situatie, in dosarul Trofeul Calitatii, in care fostul premier Adrian Nastase asteapta sa afle daca scapa de condamnarea la doi ani cu executare.

Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase
Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase

Numit pentru a doua oara in fruntea Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Grajdan n-a rezistat in functie nici macar o saptamana, dupa ce a luat o decizie controversata care reprezinta o mana de ajutor intinsa fostului premier Adrian Nastase.

Inca o amanare in dosarul Trofeul Calitatii.Acuzatiile la adresa lui Nastase se prescriu intr-o luna
Inca o amanare in dosarul Trofeul Calitatii.Acuzatiile la adresa lui Nastase se prescriu intr-o luna

Adrian Nastase a obtinut inca o amanare in procesul in care se judeca recursul din dosarul Trofeul Calitatii. Condamnat la 2 ani cu executare pentru ca si-ar fi finantat ilegal campania din 2004, se va intoarce la Inalta Curte la sfarsitul lunii.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.